Recursul compensatoriu a fost abrogat, dupa ce Guvernul Orban isi anuntase deja intentia de a-si asuma raspunderea pentru realizarea acestui lucru prin ordonanta de urgenta. Acest avantaj ramane, insa, in vigoare pentru inca o perioada de timp.
UPDATE 12.19.2019 - Proiectul de lege adoptat de Parlamentul Romaniei a fost promulgat de presedintele Klaus Iohannis joi, asadar recursul compensatoriu este oficial abrogat.
Decretul privind promulgarea Legii de abrogare a Legii nr. 169/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, de modificare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal a fost semnat joi dimineata si trimis inspre Monitorul Oficial.
Detalii suplimentare si explicatii puteti gasi mai jos.
INFORMATII INITIALE
Propunere legislativa de abrogare a Legii nr.169/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, de modificare si de completare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal, de modificare a Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal a fost adoptata de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional. Initial, Senatul respinsese proiectul de act normativ.
Desi abrogata, de prevederile acestui act vor beneficia si persoanele care au fost condamnate la inchisoare cu executare incepand cu 24 iulie 2012 si pana la data intrarii in vigoare a actului care elimina "recursul compensatoriu".
"Prevederile art. 55 indice 1 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica persoanelor aflate in executarea pedepselor privative de libertate, a masurilor preventive privative de libertate, minorilor care executa masuri educative in centre de detentie, in centre educative sau in penitenciare, respectiv minorilor care au executat pedepse in penitenciare, potrivit legii nr. 15/1968 privind Codul penal al Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare, si care executa, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, masuri educative in centre de detentie, in aplicarea art. 21 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 289/2019 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru o perioada cuprinsa intre 24 iulie 2012 si data intrarii in vigoare a prezentei legi", prevede textul care va ajunge pe masa presedintelui Iohannis.
Avand in vedere ca nu este precizat un termen al intrarii in vigoare, actul va produce efecte incepand cu data publicarii sale in Monitorul Oficial, dupa ce va fi promulgat de presedinte.
Fostul ministru al Justitiei Ana Birchall a afirmat, miercuri, ca abrogarea recursului compensatoriu este ''inca un pas important pentru readucerea Justitiei pe fagasul ei normal".
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Cartea verde a contabilitatii
"Legea privind recursul compensatoriu a fost abrogata astazi cu un numar covarsitor de voturi. Este inca un pas important pentru readucerea Justitiei pe fagasul ei normal. Le multumesc colegelor si colegilor mei parlamentari pentru votul lor, precum si tuturor romanilor cinstiti din aceasta tara care nu si-au pierdut speranta ca aceasta zi va veni", a scris Ana Birchall pe Facebook.
Potrivit acesteia, problema supraaglomerarii penitenciarelor nu putea fi rezolvata prin legea recursului compensatoriu, "asa cum a fost ea 'coapta' prin smecheriile introduse pe furis marca Iordache".
"Supraaglomerarea inchisorilor este o problema reala, semnalata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) inclusiv intr-o intalnire pe care am avut-o in data de 19 septembrie cu presedintele Curtii, Linos Alexandre Sicillianos, in cadrul careia am subliniat ca Romania doreste o cooperare stransa cu CEDO, avand in vedere numarul mare de dosare care vizeaza tara noastra. Insa problema stringenta a supraaglomerarii penitenciarelor nu putea fi rezolvata prin legea recursului compensatoriu, asa cum a fost ea 'coapta' prin smecheriile introduse pe furis marca Iordache. Legea recursului compensatoriu a permis liberarea a mii de infractori, inclusiv violatori, iar multi dintre acestia au recidivat si au comis infractiuni greu de descris in cuvinte si care au indignat, in mod justificat, opinia publica", precizeaza Birchall.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri