De mai bine de o saptamana trebuia sa se stie numele celor trei care-i vor inlocui pe judecatorii al caror mandat expira pe 7 iunie. Problema nu se afla insa pe agenda
politicienilor.
Cele doua Camere ale Parlamentului si Presedintia au incalcat Legea de organizare si functionare a Curtii Constitutionale, in conditiile in care actul normativ obliga sa-i fi
desemnat deja pe cei trei noi judecatori. Potrivit Legii nr. 47/1992, „numirea trebuie efectuata cu cel putin o luna inainte de incetarea mandatului judecatorului predecesor”.
Cum mandatele lui Ioan Vida, Nicolae Cochinescu si Petre Lazaroiu expira pe 7 iunie, rezulta ca ar fi trebuit sa stim deja care sunt noii judecatori constitutionali. Mai ales ca CCR a avertizat inca din 16 martie, in scris, asupra datei de expirare a mandatelor. In cazul celor doua Camere, Birourile Permanente au luat act, dar procedura nu a fost demarata, deoarece liderii grupurilor parlamentare nu au cazut la o intelegere. Potrivit legii, grupurile depun candidaturi la Comisiile juridice, iar acestea se pronunta printr-un raport si formuleaza o recomandare celor doua Camere. Procedura s-a blocat deoarece pentru desemnarea judecatorilor este nevoie de votul majoritatii senatorilor si, respectiv, deputatilor, iar ambele posturi de judecatori ce revin Parlamentului sunt ravnite de PDL.
Miza desemnarii celor trei judecatori constitutionali deriva din regulile de luare a deciziilor, dar si din componenta Curtii. Concret, in afara celor trei judecatori carora le expira mandatul, plenul CCR este format din: Augustin Zegrean (propus de PDL in 2007), Puskas Valentin Zoltan (propus de UDMR in 2007), Tudorel Toader (propus de PNL in 2007), Ion Predescu (propus de PSD in 2004), Aspazia Cojocaru (propusa de PSD in 2004) si Acsinte Gaspar (propus de PSD in 2004).
250 Modele Fise de Post
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri