Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) a anuntat metodologia de acordare a locurilor gratuite in tabere pentru elevi, studenti, copii cu handicap si pentru cei care se incadreaza intr-o forma de ajutor de social.
Conform documentelor publicate de catre MTS, persoanele cu handicap si insotitorii lor vor fi instiintate de catre directiile de asistenta sociala la care sunt arondati de disponibilitati, dupa ce directiile judetene ale ministerului (DJTS) vor transmite informarile necesare pentru intocmirea documentatiei potrivite.
Art. 4
(1) DJST/DSTMB vor informa Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, respectiv Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, cu privire la organizarea acestor tabere.
(2) Cererea (conform modelului din Anexa nr. 1) privind acordarea unui loc de tabara gratuit se depune, la sediul DJST/DSTMB, insotita de o copie dupa documentul care atesta gradul de handicap si o adeverinta emisa de unitatea de invatamant, care sa ateste incadrarea intr-o forma de invatamant.
Art. 5
In cazul copiilor si tinerilor, cererea poate fi depusa atat de parintele sau reprezentantul legal al persoanei cu handicap, cat si de un reprezentant al unitatii de invatamant de care acesta apartine. In cazul studentilor cererea poate fi depusa atat personal, cat si de reprezentantul legal.
Avand in vedere informatiile publicate de catre MTS, persoanele care se incadreaza in conditiile stipulate in actul normativ sunt:
Persoanele pot primi statut de insotitor si vor beneficia de gratuitati in limitele legii doar pentru cei care au handicap de gradul I, II si III.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Gradele de handicap sunt:
Art. 17
DJST/DSTMB care administreaza centrele de agrement/bazele turistice in care se vor desfasura taberele pentru beneficiarii care nu sunt insotiti de asistenti personali/asistenti personali profesionisti, vor avea obligatia sa asigure gratuitate pentru doi insotitori la un grup de 10 beneficiari.
In documentul oficial se arata si faptul ca persoanele care vor primi un loc intr-una din tabere vor fi cazate in camere de maximum 4 locuri, iar la repartizarea beneficiarilor se va tine cont de tipul si gradul de handicap. Prioritate la selectie vor avea cei care nu au mai participat la astfel de tabere.
Ministerul Tineretului si Sportului va organiza tabere sociala pentru elevi pe perioada vacantei de vara 2019, dar si cand situatia o impune. Spre exemplu, astfel de evenimente pot fi organizate cand copiii si tinerii provin din familii aflate intr-un risc major de integrare sociala, situatie care poate fi generata si de dezastre naturale.
Art. 2
(2) Beneficiarii taberelor sociale vor fi in procent de 50% elevi proveniti din familii al caror venit mediu lunar pe membru de familie este de pana la 50% din salariul minim brut pe economie, si in procent de 50% elevi care beneficiaza de o masura de protectie speciala, instituita conform Legii nr. 272/2004, privind protectia si promovarea drepturilor copilului, modificata prin Legea nr. 52/2016
Art. 5
(3) Dosarele contin:
a) cerere tip – conform Anexei nr. 1;
b) documentele care atesta faptul ca elevul provine din familii al caror venit mediu lunar pe membru de familie este de pana la 50% din salariul minim brut pe economie (hotararea Comisiei pentru Protectia Copilului sau sentinta judecatoreasca prin care s-a instituit masura de protectie speciala);
c) adeverinta care atesta calitatea de elev in invatamantul de stat si media la invatatura din ultimul an scolar. Pentru participarea la tabara sociala este obligatorie media 10 la purtare sau calificativul „foarte bine”.
Daca numarul de elevi beneficiari si insotitori depasesc numarul de locuri disponibile in tabere, atunci selectia se va face avand in vedere:
Metodologia publicata de MTS poate fi descarcata in format .PDF dand click AICI!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri