In anul 2010 persoanelor cu contract de mandat li se puteau acorda tichete de masa si tichete cadou prin similitudine cu drepturile acordate salariatilor din ccm conform legislatiei in vigoare la acea data?
Raspuns: Prin dispozitiile Legii 142/1998 s-a instituit posibilitatea pentru personalul incadrat cu contract individual de munca de a beneficia de alocatia individuala de hrana acordata sub forma tichetelor de masa si suportate integral de catre angajator.
Astfel, in conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1) din Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, salariatii din cadrul societatilor comerciale, regiilor autonome si din sectorul bugetar, precum si din cadrul unitatilor cooperatiste si al celorlalte persoane juridice sau fizice care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca (CIM), denumite in continuare angajator, pot primi o alocatie individuala de hrana, acordata sub forma tichetelor de masa, suportata integral pe costuri de angajator.
Asadar, tichetele de masa pot fi acordate numai personalului incadrat cu contract individual de munca. Pe cale de consecinta, persoanele care isi desfasoara activitatea in baza unui contract de mandat nu li se pot acorda tichete de masa.
Faptul ca veniturile realizate in baza contractului de mandat sunt asimilate salariului nu confera persoanelor care le realizeaza calitatea de personal incadrat cu contract individual de munca care sa le indreptateasca la acordarea tichetelor de masa.
Destinatiile pentru care se pot acorda tichete cadou sunt stabilite de Legea 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa si de Normele metodologice de aplicare aprobate prin HG 1317/2006 .
Astfel, conform art. 2 alin. (1) din Legea 193/2006 , tichetele cadou se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, precum si pentru cheltuieli sociale.
La pct. 2.3 din Normele metodologice de aplicare a Legii 193/2006 se prevede ca, angajatii persoane fizice care desfasoara o activitate intr-o relatie de angajare, in baza unui raport de munca reglementat de Legea 53/2003 – Codul muncii , sau de o lege speciala, pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale. Angajatorii acorda angajatilor proprii tichete cadou, in limita sumei prevazute in bugetul de venituri de cheltuieli aprobat potrivit legii, intr-o pozitie distincta de cheltuieli denumita "Tichete cadou" pentru cheltuieli sociale.
Asadar, persoanele care isi desfasoara activitatea in baza unui contract de mandat nu regasesc printre destinatarii tichetelor cadou stabiliti de lege.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariatii nostri au program de munca intre orele 09:00 - 17:00. Oricand in acest interval ei pot sa isi ia pauza de masa de 30 de minute. Pe condica de prezenta, la intrare apare ora 09:00 si la iesire 17:00. Pe pontaj apar 8 ore de munca lucrate. In acest caz, am putea avea probleme cu ITM ca nu acordam pauza salariatilor, sau ca ii pontam cu 8h cand de fapt se lucreaza 7,5 ore? Cum ar trebui sa procedam sa ne ferim de eventuale amenzi?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<