In anul 2010 persoanelor cu contract de mandat li se puteau acorda tichete de masa si tichete cadou prin similitudine cu drepturile acordate salariatilor din ccm conform legislatiei in vigoare la acea data?
Raspuns: Prin dispozitiile Legii 142/1998 s-a instituit posibilitatea pentru personalul incadrat cu contract individual de munca de a beneficia de alocatia individuala de hrana acordata sub forma tichetelor de masa si suportate integral de catre angajator.
Astfel, in conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1) din Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, salariatii din cadrul societatilor comerciale, regiilor autonome si din sectorul bugetar, precum si din cadrul unitatilor cooperatiste si al celorlalte persoane juridice sau fizice care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca (CIM), denumite in continuare angajator, pot primi o alocatie individuala de hrana, acordata sub forma tichetelor de masa, suportata integral pe costuri de angajator.
Asadar, tichetele de masa pot fi acordate numai personalului incadrat cu contract individual de munca. Pe cale de consecinta, persoanele care isi desfasoara activitatea in baza unui contract de mandat nu li se pot acorda tichete de masa.
Faptul ca veniturile realizate in baza contractului de mandat sunt asimilate salariului nu confera persoanelor care le realizeaza calitatea de personal incadrat cu contract individual de munca care sa le indreptateasca la acordarea tichetelor de masa.
Destinatiile pentru care se pot acorda tichete cadou sunt stabilite de Legea 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa si de Normele metodologice de aplicare aprobate prin HG 1317/2006 .
Astfel, conform art. 2 alin. (1) din Legea 193/2006 , tichetele cadou se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, precum si pentru cheltuieli sociale.
La pct. 2.3 din Normele metodologice de aplicare a Legii 193/2006 se prevede ca, angajatii persoane fizice care desfasoara o activitate intr-o relatie de angajare, in baza unui raport de munca reglementat de Legea 53/2003 – Codul muncii , sau de o lege speciala, pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale. Angajatorii acorda angajatilor proprii tichete cadou, in limita sumei prevazute in bugetul de venituri de cheltuieli aprobat potrivit legii, intr-o pozitie distincta de cheltuieli denumita "Tichete cadou" pentru cheltuieli sociale.
Asadar, persoanele care isi desfasoara activitatea in baza unui contract de mandat nu regasesc printre destinatarii tichetelor cadou stabiliti de lege.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sporul de mobilitate se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat? La societatea noastra este stabilit o suma fixa pentru sporul de mobilitate. In cazul in care salariatul este in concediu medical, in concediu de odihna sau beneficiaza de zile libere platite acest spor va fi calculat proportional cu timpul efectiv lucrat sau se va acorda suma fixa prevazuta in contractul individual de munca? Mentionam ca in contractul individual de munca nu avem prevederi legate de modalitatea de acordare al...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<