Trezorierul si coordonatorul campaniei pentru europarlamentare a PSD, deputatul Mircea Draghici, a fost pus sub urmarire penala de catre DNA pentru delapidarea subventiilor acordate partidului pe care il reprezinta de catre Autoritatea Electorala Permanenta.
Desi DNA a inceput sa respecte cu strictete GDPR si nu a mentionat numele trezorierului PSD in comunicatul de presa, avem urmatoarele informatii:
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata o persoana, trezorier al unui partid, pentru savarsirea infractiunilor de:
In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
In calitate de trezorier al unui partid, avand atributii de gestionare si administrare a bunurilor si fondurilor banesti apartinand formatiunii politice respective, suspectul si-ar fi insusit suma de 380.000 euro prin incheierea unui contract de inchiriere a unui imobil, avand un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenita din subventii in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata partiala in proportie de peste 2/3 a unui imobil.
Concret, suspectul indeplineste functia de trezorier al unui partid, exercitand, in aceasta calitate, atributii de gestionare si administrare a bunurilor si sumelor de bani provenite din fonduri publice sau private.
In exercitarea functiei de trezorier, in cursul lunii februarie 2018, suspectul impreuna cu o persoana din familie, a negociat si a convenit sa achizitioneze, de la un vanzator, un imobil avand o valoare de circulatie de peste 500.000 euro, pe care sa-l achite, in parte, cu sume de bani pe care le gestiona in calitate de trezorier, si in parte, cu fonduri proprii.
Promisiunea de vanzare cumparare dintre proprietarul imobilului si persoana din familia suspectului, dar si contractul de inchiriere dintre acelasi proprietar si formatiunea politica s-au incheiat in aceeasi zi, 15.02.2018, pentru acelasi imobil.
Contractul de inchiriere fusese incheiat pentru o perioada de 10 ani ( incepand cu data de 01.03.2018 pana la 01.03.2029), valoarea totala a chiriei fiind de 380.000 euro ce urma sa fie achitata dupa cum urmeaza: suma de 38.000 euro in termen de 5 zile, iar restul sumei in transe de cel putin 19.000 euro pe luna timp de 18 luni.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
In realitate, intreaga contravaloare a contractului a fost achitata in avans, intr-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subventia acordata formatiunii politice in baza Legii nr. 334/2006, privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.
Dupa declansarea controlului de catre Autoritatea Electorala Permanenta cu privire la utilizarea subventiilor de formatiunea politica in cadrul careia suspectul indeplinea functia de trezorier, a fost reziliat contractul de inchiriere, precum si promisiunea de vanzare-cumparare si restituite sumele de bani incasate cu titlu de chirie si pentru achizitionarea imobilului.
DNA face precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Mircea Draghici a fost marti la DNA, pentru a-i fi aduse la cunostinta invinuirile. La iesirea de la audieri, trezorierul PSD a evitat sa spuna daca a fost pus sub acuzare in acest dosar, afirmand insa ca i se pare "mult exagerat sa fii pus sub acuzare pentru ca nu ai respectat o lege pe care tu ai facut-o in Parlament".
"Sa fii pus sub acuzarea pentru ca nu ai respectat o lege pe care tu ai facut-o in Parlament si esti cel mai indreptatit sa stii spiritul si litera acestei legi mi se pare mult exagerat si cred cumva ca are legatura cu coordonarea campaniei, ca suntem in buza campaniei. De fiecare data cand a urmat o campanie electorala, am fost chemat la DNA", a declarat Draghici, intrebat de jurnalisti daca a fost pus sub acuzare.
Va reamintim ca PSD l-a sustinut initial pe Mircea Draghici pentru ocuparea functiei de presedinte al Autoritatii Electorale Permanente, dupa ce Ana Maria Patru a fost arestata si Daniel Barbu (ALDE) a demisionat. In prezent, AEP este condusa de Constantin-Florin Mituletu-Buica, dupa ce acesta a primit sprijinul PSD in Parlament.
Tot in Parlament s-a hotarat si demiterea din functia de director general al Departamentului de control al finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale al AEP, Toma Bogdan Costreie, chiar in timp ce efectua o investigatie privind cheltuirea banilor publici de catre PSD.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri