Conform legii, pentru orice modificare din apartament/casa, proprietarul trebuie sa obtina de la primarie Certificatul de Urbanism si Autorizatia de Construire. In acest an, au fost eliberate 308 Autorizatii de Construire, dintre care 54 de autorizatii au fost pentru modificari interioare.
Actele necesare pentru obtinerea unui Certificat de Urbanism in vederea construirii sau modificarii unei locuinte sau anexe gospodaresti sunt urmatoarele:
- copie act proprietate;
- chitanta taxa;
- doua planuri cadastrale scara 1/500;
- doua planuri cadastrale scara 1/2000.
Dupa ce a fost eliberat certificatul de urbanism, vor fi depuse actele pentru obtinerea Autorizatiei de Construire:
- actul de proprietate (copie legalizata);
- certificat de rol;
- proiect pentru obtinerea autorizatiei de construire;
- toate avizele solicitate prin Certificatul de Urbanism;
- Certificatul de Urbanism (copie);
- contract cu o firma de salubrizare;
- acordul notarial al vecinului sau al coproprietarilor (dupa caz), chitanta taxa.
Precizam ca in conformitate cu HG nr. 797/2005 taxa pentru obtinerea unui certificat de urbanism este de 4 lei, iar pentru autorizatia de construire se achita o taxa a carei valoare este de 0,5% din valoarea trecuta in proiect pentru functiune locuinte si 1% pentru alta destinatie (care se plateste la primarie).
Reamintim ca persoanele care efectueaza modificari de orice natura in apartamente risca amenzi cuprinse intre 1000 lei si 100. 000 lei in functie de complexitatea abaterii, potrivit prevederilor Legii 50/1991 cu modificarile si completarile ulterioare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In ceea ce priveste obligativitatea legala de a remunera 1 salariat cu salariul minim brut pe tara maxim 24 luni, urmand ca suscesiv sa intervina obligatoriu o majorarea salariala, avem un dubiu. Daca salariatul a fost remunerat timp de 12 luni perioada 01.2022-12.2022 cu salariul minim pe economie, ulterior salariul de baza a fost majorat peste minimul pe economie, iar de la 01.07.2024 are, din nou, salariul contractual egal cu minimul brut garantat in plata, cum calculam cele 24 luni? Insumam...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca urmatoarele venituri se declara in declaratia 112 in luna in care se plateste catre salariat sau in luna in care trebuie acordate si pe ce rand se declara fiecare: 1. Prestatii de mobilitate / clauza de mobilitate 2. Diurna externa si interna 3. Educatie timpurie 4. Cadou Craciun, Paste, 1 iunie si alte sarbatori.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<