Procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Brasov au dispus inceperea urmaririi penale fata de Sorin Blejnar (41 de ani) si Codrut Alexandru Marta (38 de ani).
Potrivit unui comunicat de presa transmis, miercuri, Blejnar si Marta sunt acuzati de savarsirea infractiunilor de sprijinire a unui grup infractional organizat si complicitate la evaziune fiscala.
In perioada martie-iulie 2010, inculpatii Cecilian Morcov, Andrei Kelemen, Peter Sztufliak, Claudiu Monea, Dorel Ciobanu si Salvatore Cuccina au constituit un grup infractional organizat, cu legaturi transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetateni romani, italieni si maghiari, specializat in activitati de evaziune fiscala cu combustibili, sustin procurorii.
Potrivit DIICOT, membrii gruparii au obtinut beneficii financiare considerabile prin sustragerea de la plata accizei aferente cantitatii de peste 5.000 tone de motorina achizitionata in regim suspensiv, combustibil comercializat pe piata interna.
Motorina era achizitionata in regim suspensiv de la plata accizelor, urmand a fi livrata intracomunitar in Polonia.
In realitate, combustibilul era revandut prin statiile de distributie de carburanti sau direct utilizatorilor finali, pe teritoriul Romaniei.
Activitatea infractionala a gruparii fost sprijinita de catre invinuitii Codrut Alexandru Marta si Sorin Blejnar, precum si de catre inculpatii Monea Claudiu si Ciobanu Dorel, din cadrul DJAOV Brasov, afirma procurorii.
"In sarcina invinuitilor Marta si Blejnar se retine ca au acordat sprijin grupului infractional organizat in operatiunile de obtinere a autorizatiei de antrepozit fiscal si au blocat orice control sau inspectie fiscala la societatile comerciale utilizate de catre membrii gruparii, care ar fi putut conduce la stabilirea situatiei fiscale complete si corecte a antrepozitarilor. In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 22.000.000 lei, reprezentand TVA si accize", se mai arata in comunicatul citat.
Sursa
AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat in cadrul echipei achizitii, cod COR referent achizitii este numit prin fisa postului Responsabil cu activitati nucleare. Pentru acest lucru participa periodic la cursuri. Activitatea lui efectiva este activitate de birou. Care ar fi riscurile la care s ar putea expune ca si persoana fizica? Daca la un eventual control angajatorul ar fi amendat pentru anumite nereguli, credeti ca ar putea suporta ceva consecinte si persoana respectiva? Daca da, care ar fi acestea? Daca sa zicem ar fi...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Pentru personalul care lucreaza in ture de 12 cu 24/48, pot sa fie situatii in care intr-o luna se atinge normatul lunii, iar in altele se depaseste. Este corect sa sa pastreze un depozit de timp care sa reglementeze normatul lunii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In situatia in care se doreste reducerea programului de munca de la 5 la 4 zile pe saptamana, care sunt etapele care trebuie urmate? Sunt necesare acte aditionale pentru fiecare persoana sau poate fi o decizie care se aplica tuturor? Iar daca sunt persoane care nu semneaza actul aditional, masurile de reducere se aplica si in cazul lor?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<