Organizarea profesiei de avocat se supune regulilor prevazute de legiuitor in baza Legii nr. 51 din 1995 si a Statutului profesiei de avocat.
Sunt doua documente importante care isi armonizeaza prevederile referitoare la una dintre cele mai importante profesii.
Conform Statutului profesiei de avocat, primirea in profesia de avocat se realizeaza doar in baza promovarii examenului organizat de catre UNBR la nivel national.
Exceptie de la aceasta regula: Primirea in profesia de avocat se realizeaza fara sustinerea examenului in cazul judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie carora le-a expirat mandatul pentru care au fost numiti ori, dupa caz, care au fost eliberati din motive neimputabile, precum si, in aceleasi conditii, judecatorii de la instantele internationale.
Persoana care doreste sa fie primita in profesie trebuie sa se adreseze decanului baroului unde solicitantul intentioneaza sa exercite profesia.
Care sunt elementele si informatiile ce trebuie sa se regaseasca in cererea formulata de persoana care doreste sa fie primita in profesia de avocat:
a) numele, prenumele si domiciliul solicitantului;
b) locul si data nasterii;
Fise distractive pentru gradinita
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
La cerere se vor depune si acte precum:
a) copie a actului de identitate si a actelor de stare civila;
b) copie a diplomei de licenta si, dupa caz, copii ale inscrisurilor care dovedesc indeplinirea, timp de cel putin 5 ani, a functiei de judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult, precum si promovarea examenului de definitivat in profesia respectiva ori indeplinirea conditiilor prevazute de art. 14 alin. (2) . In cazul in care se solicita primirea in profesie pe baza de diplome eliberate de institutiile de invatamant superior din alta tara, se va depune si dovada de echivalare, in conditiile legii;
c) copie a cazierului judiciar, eliberata cu cel mult 15 zile inainte de data depunerii cererii;
d) certificat privind starea de sanatate a candidatului, eliberat de institutia sanitara stabilita de barou conform hotararii U.N.B.R. Durata de valabilitate a certificatului este de 60 de zile de la data emiterii;
e) certificat eliberat de baroul competent in care solicitantul a mai fost inscris in profesie, care sa ateste cauzele incetarii calitatii de avocat ori, daca este cazul, motivele respingerii unei cereri anterioare de primire in profesie;
f) doua fotografii de tip legitimatie.
Cererea de primire in profesie, in forma si insotita de documentatia prevazute in prezentul statut, se depune in termen de cel mult 15 zile de la data publicarii pe pagina web a U.N.B.R. a organizarii examenului national de primire in profesie.
In termen de cel mult 3 zile de la inregistrare, cererea de primire in profesie se va comunica de catre barou U.N.B.R. si se va afisa la sediul baroului si pe pagina web a baroului si a U.N.B.R.
"In termen de 3 zile de la inregistrarea cererii de primire in profesie, decanul baroului va desemna dintre membrii consiliului baroului un avocat-raportor care va efectua investigatiile necesare cu privire la moralitatea si demnitatea solicitantului, chiar daca nu se face opozitie la inscriere.", se precizeaza la art. 17, alineatul (5) din Statutul Profesiei de Avocat.
Atentie la faptul ca la examenul national de primire in profesie se va prezenta doar candidatul cu privire la care consiliul baroului sau, dupa caz, Comisia Permanenta a UNBR a pronuntat o hotarare favorabila asupra cererii de primire in profesie formulate de acesta.
Persoanele primite in profesia de avocat vor fi inscrise in tabloul avocatilor, conform deciziei emise de consiliul barouri.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri