Unul dintre cele mai comune motive pentru initierea unui nou proces pentru litigiu de munca este cel referitor la modul in care se procedeaza in vederea desfacerii contractelor de munca.
In mod concret, exista numerosi angajatori care nu se vor feri sa respecte legislatia muncii cu multiple interpretari care vor duce, mai devreme sau mai tarziu la litgii de munca.
Va prezentam astazi situatia referitoare la desfacerea contractului de munca pentru nerespectarea conditiilor contractuale, fara sanctiuni anterioare. Este posibil? Este legal? Cum se procedeaza, vom afla de la specialistii PortalCodulMuncii.ro:
Contractul de munca poate inceta, fara ca salariatul sa fi fost sanctionat anterior, astfel:
1) in perioada de proba
Potrivit art. 31 alin. (3) din Codul muncii, republicat, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
2) pe durata executarii contractului
A) pentru motive care tin de persoana salariatului
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului (potrivit art. 61 din Codul muncii) in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
B) pentru motive care nu tin de persoana salariatului
Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia (art. 65 alin. (1) din Codul muncii).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un SRL platitor de impozit pe venit microintreprindere are 2 angajati, unul fiind asociat unic si administrator. Se doreste acordarea pensiei facultative de 400 eur/an la fiecare angajat. Cum se opereaza acest lucru in Saga? Cum apare in D112? ce trebuie sa stiu din punct de vedere fiscal? Pensia va fi platita de angajator, nu de salariat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<