Parlamentul va decide asupra unui proiect de lege prin care romanii din Diaspora vor putea vota prin intermediul unei aplicatii, introducandu-se astfel dreptul de vot electronic in Romania.
Votul electronic ar ajunge, finalmente, in Romania, daca alesii din Legislativ vor opta pentru introducerea dreptului de vot electronic.
In expunerea de motive se sustine ca votul prin corespondenta nu este suficient, intrucat experienta anterioara de la alegeri arata ca unii romani trebuie sa cheltuiasca bani din buzunarul propriu pentru a-si exercita dreptul de a vota si cozile care se formeaza la sectiile de vot sunt prea mari.
Sustinatorii introducerii votului electronic spun ca acesta ar elimina "cauza care genereaza discriminarea cetatenilor cu domiciliul in strainatate in raport cu cetatenii cu domiciliul in tara, primii fiind obligati sa parcurga distante apreciabile pana la locul unde este organizata sectia de votare pentru votul la urne sau in cautarea unui oficiu postal pentru a expedia votul prin corespondenta."
Aplicatia electronica s-ar numi E-VOT, iar Senatul a fost prima camera sesizata.
Introducerea votului electronic in legislatia din Romania s-ar face prin modificarea Legii nr. 288/2015 privind votul prin corespondenta.
Daca proiectul de lege va fi adoptat de Parlament, promulgat de Presedinte si publicat in Monitorul Oficial, atunci s-ar introduce o noua litera la Articolul 2 din Legea votului prin corespondenta si s-ar modifica alineatele (2) si (3) de la Articolul 15, dupa cum urmeaza:
Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenta
Art. 1
(...)
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Memorator Gramatica Gimnaziu
Art. 2
(...)
"c) exercitarea dreptului de vot electronic – alternativa echivalenta la exercitarea dreptului de vot prin prezenta la sectia de votare, in care se utilizeaza serviciu electronic special creat si exclusiv dedicat de statul roman exercitarii dreptului de vot, prin mijloace electronice, de catre cetatenii romanii cu domiciliul sau resedinta in strainatate, conform legii”.
(...)
Art. 15
(...)
"(2) Votantul caruia i s-a transmis parola acceseaza platforma E-VOT prin intermediul terminalului electronic personal (telefon mobil, laptop, computer) si introduce parola de acces.
(3) E-VOT, dupa validarea parolei, asigura accesul la buletinul de vot in format electronic pentru circumscriptia electorala nr. 43 pentru cetatenii romani cu domiciliul in afara tarii”.
Romanii care vor dori sa beneficieze de votul electronic vor trebui sa se inregistreze in registrul electoral special, procedura fiind similara ca cea pentru votul prin corespondenta. Cetateanul care s-a inscris va primi o parola de acces intr-un plic sigilat pentru a accesa platforma de vot care va fi creata de Autoritatea Electorala Permanenta si STS. In ziua votarii persoana majora cu drept de vot, inscrisa in Registrul electoral special va introduce parola in platforma si-si va exercita dreptul de vot electronic.
Dupa ora inchiderii votului, Biroul Electoral Special pentru votul electronic constata rezultatele, le centralizeaza si le transmite, in cele din urma, catre Biroul Electoral Central.
Camera Deputatilor va avea decizia finala din Parlament privind introducerea dreptului de vot electronic.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE