Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat urmeaza a fi modificata prin procedura de urgenta pentru o cerere expresa facuta de Baroul Bucuresti.
"Recenta procedura electiva derulata in Baroul Bucuresti, din care fac parte 16.000 de avocati inscriri, dintre care aprox. 10.000 sunt in activitate, vizand alegerea organelor de conducere, Consiliului Baroului Bucuresti, a Decanului, a Comisiei de Cenzori si a Comisiei de Disciplina precum si, a delegatiilor baroului la Congresul avocatilor, s-a finalizat cu esec, Adunarea neputandu-se constitui statutar nici la a doua convocare. (...) Cum nerealizare cvorumului statutar pune in pericol functionarea celui mai mare barou din Romania, pren nealegerea organelor de conducere statutar prevazute, singura solutie care ar putea debloca situatia, consta in modificarea prevederilor legale privind constituirea Adunarii Generale, respectiv scaderea cvorumului la 30 la suta si desfasurarea Adunarii fie in mai multe zile, fie introducand votul electronic sau mixt", sustin initiatorii proiectului de lege.
Acestia mai arata in expunerea de motive ca prin aceasta modificare nu va fi afectata in niciun fel democratia profesionala, ci "chiar o intareste prin viabilizarea procedurii electorale, iar cvorumul propus este acelasi utilizat la nivel national in cadrul referendumului".
Initiativa legislativa va schimba si numarul de consilieri alesi in Baroul Bucuresti pentru o mai buna "reprezentare a avocatilor din Baroul Bucuresti".
Articol unic: Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata in Monitorul oficial al Romaniei, Partea I, nr. 440 din 24 mai 2018, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 54, dupa alineatul (2), se introduce un nou alineat, alineatul (2^1) cu urmatorul cuprins:
"(2^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in cazul barourilor care au in evidenta mai mult de 2000 de avocati cu drept de exercitare a profesiei, adunarea generala convocata se considera legal constituita daca membrii care isi exprima votul la alegerea organelor de conducere a baroului sunt cel putin 30 la suta din numarul total al membrilor baroului. Consiliul baroului poate decide, prin hotarare, ca adunarile generale de alegere a organelor de conducere sa se poata desfasura in mai multe zile. De asemenea, Consiliul poate deide ca alegerea organelor de conducere, a cenzorilor, a comisiei de disciplina si a reprezentantilor la Congresul avocatilor sa se faca prin vot electronic sau mixt".
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
2. La articolul 55, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(1) Consiliul baroului este format din 5 pana la 21 membri, alesi pe o perioada de 4 ani. Decanul si prodecanul se includ in acest numar."
Sustinatorii acestei initiative sunt: Badulescu Dorin-Valeriu - senator Independent; Benea Adrian-Dragos - senator PSD; Brailoiu Tit-Liviu - senator PSD; Caracota Iancu - senator PNL; Cazanciuc Robert-Marius - senator PSD; Citu Florin-Vasile - senator PNL; Corlatean Titus - senator PSD; Cseke Attila-Zoltan - senator UDMR; Diaconu Adrian-Nicolae - senator PSD; Dirca George-Edward - senator USR; Fenechiu Catalin-Daniel - senator PNL; Gorghiu Alina-Stefania - senator PNL; Moga Nicolae - senator PSD; Nicolae Serban - senator PSD; Pauliuc Nicoleta - senator PNL; Pavel Marian - senator PSD; Popa Ion - senator Independent; Sibinescu Ionut - senator ALDE; Smarandache Miron-Alexandru - senator PSD; Soporan Aurel-Horea - senator PSD; Tutuianu Adrian - senator Independent.
Initiativa legislativa se afla inregistrata pentru dezbatere in Senat, in calitate de prima camera sesizata. A fost cerut si un punct de vedere de la Guvern. Camera Deputatilor va avea rol decizional asupra initiativei.
Adoptarea in procedura de urgenta a fost aprobata de Biroul Permanent al Senatului. Ramane de vazut daca vor reusi alesii sa o adopte pana la intrarea in vacanta de vara, lucru care e putin probabil.
ACTUALIZARE 19.06.2019 - Senatul a adoptat proiectul de lege. Camera Deputatilor este acum for decizional.
Vom actualiza articolul cu alte informatii relevante imediat ce acestea devin disponibile.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE