Teodor Melescanu, ministrul de Externe, va avea o zi de foc marti in Parlamentul Romaniei.
Oficialul ALDE este considerat vinovat de cetateni si Opozitie pentru modul in care au fost organizate alegerile europarlamentare 2019 si referendumul pe tema Justitiei, desi in raportul oficial MAE a negat orice implicare negativa si a aratat ca vinovati sunt oamenii "adusi cu autocarele la vot" in Diaspora.
Marti, 11 iunie, Teodor Melescanu, este invitat in Camera Deputatilor la dezbaterea initiata de PNL cu tema "Dreptul la vot al Diasporei calcat in picioare de ministrul Melescanu si la solicitarea grupului parlamentar al USR cu tema "Blocarea votului romanilor din diaspora".
In acelasi timp, in Senat se va vota motiunea simpla "26 mai va cere demisia, domnule Melescanu!".
MAE sustine ca printre factorii care au dus la cozile formate la votul la europarlamentare se numara suprapunerea referendumului cu alegerile pentru PE si ”actiuni coordonate de aducere la vot a unui numar mare de cetateni cu 5-6 autocare”.
In raportul privind votul din Diaspora trimis premierului si obtinut de Mediafax se arata ca Ministerul de Externe a aprobat toate cererile misiunilor de constituire a sectiilor de votare in strainatate, respectiv a propunerilor inaintate de catre comunitatile de cetateni, totalizand un numar de 441 sectii de votare.
”Problema sectiilor de votare care vor trebui sa gestioneze doua scrutine a aparut in contextul anuntarii de catre presedinte a referendumului in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare... Derularea alegerilor pentru Parlamentul European in paralel cu referendumul a facut ca de la doua minute, timpul de vot sa creasca la sapte minute, avand in vedere ca trebuiau completate doua liste (scris de mana), inmanarea a trei buletine (pentru cei care au votat si la referendum) si depunerea lor in trei urne diferite”, se arata in raport.
De altfel, Teodor Melescanu a dat vina pe presedinte pentru cozile din Diaspora imediat dupa votul din 26 mai.
Raportul arata ca, partidele politice nu si-au manifestat, cu unele exceptii, interesul de a desemna reprezentanti in comisiile sectiilor de votare, renuntand cu una-doua zile inainte sa participe in comisiile Sectiilor de votare.
O alta cauza se refera la sistemul STS de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (dublu). Fiecare sectie a fost dotata cu 1-2 tablete (una pentru a fi utilizata in procesul de votare si cealalta de rezerva): ”Problema nu a constat atat in functionarea sistemului, cat in deficientele antrenate de viteza redusa a Internetului in diferite tari si locatii”.
MAE mai sustine ca au existat grupuri de sustinatori ai unor anumite formatiuni politice, desi prevederile legale nu permit activitati electorale in ziua votarii: ”Mai mult, au existat actiuni coordonate de aducere la vot a unui numar mare de cetateni cu 5-6 autocare sau masini (turism electoral), ceea ce ducea in mod automat la o presiune majora asupra sectiilor de votare sau influentau deciziile alegatorilor. In mare parte, aceste grupuri au ramas in zona sectiilor de votare si dupa ce au votat si au creat incidente, pana la venirea fortelor de ordine, care au asigurat inchiderea sectiei de votare”.
Totodata, MAE nu vrea vot electronic sau prin corespondenta. Desi recunoaste ca si-a epuizat resursele pentru asigurarea logisticii alegerilor din strainatate, MAE propune un vot anticipat prelungit (timp de sapte zile inainte de inchiderea procesului electoral).
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri