Fostul ministru al Culturii, fostul senator si fostul presedinte al Autoritatii Electorale Permanente, Daniel Barbu, este urmarit penal de DNA pentru doi ani de ilegalitati.
DNA a anuntat, miercuri, printr-un comunicat de presa, ca procurorii Sectiei de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Daniel Barbu, fost presedinte al AEP, ”cu privire la savarsirea infractiunii de neurmarire conform legii a respectarii destinatiei subventiilor”.
Potrivit procurorilor, in perioada 27 mai 2017 – 27 februarie 2019, in calitate de presedinte al Autoritatii Electorale Permanente, Barbu ”nu ar fi urmarit, conform legii, destinatia subventiilor acordate formatiunilor politice”.
Daniel Barbu este acuzat ca ”nu ar fi dispus, potrivit Legii finantarii activitatii partidelor politice (art. 44 din Legea nr. 334/2006 republicata), verificari anuale pentru fiecare partid, privind respectarea prevederilor legale referitoare la venituri (inclusiv cele provenite din fonduri publice, subventii) si ar fi stopat unele controale aflate in curs”.
”Concret, printr-o adresa din data de 22.01.2019, ca urmare a unei scrisori adresate Autoritatii Electorale Permanente de catre trezorierul unui partid, in calitate de presedinte al AEP, suspectul ar fi dispus in mod discretionar, oprirea controalelor initiate prin ordine de serviciu de catre directorul structurii competente, controale ce vizau respectiva formatiune politica. In dispozitiile Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale nu exista nicio prevedere legala care sa permita oprirea unui control dispus de directorul structurii competente din cadrul AEP”, a transmis DNA
Sursa citata precizeaza ca, desi a luat cunostinta prin angajatii AEP de ”unele nereguli cu referire la utilizarea subventiilor”, Barbu ”nu a fost de acord cu solicitarea unuia dintre angajati sai de a se relua controalele suspendate din dispozitia sa, preferand sa isi dea demisia in data de 27.02.2019 din functia de presedinte al AEP”.
”La data de 24 aprilie 2019, persoanei i s-a adus la cunostinta calitatea de suspect in conformitate cu prevederile art. 307 din CPP. Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, a mai transmis DNA.
Daniel Barbu s-a prezentat, miercuri, la sediul DNA unde a stat mai putin de o jumatate de ora.
El este vizat in acelasi dosar in care trezorierul PSD, Mircea Draghici, este cercetat pentru delapidare si utilizarea subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
In 2 aprilie, DNA a anuntat ca, in calitate de trezorier al unui partid, avand atributii de gestionare si administrare a bunurilor si fondurilor banesti apartinand formatiunii politice respective, suspectul si-ar fi insusit suma de 380.000 euro prin incheierea unui contract de inchiriere a unui imobil, avand un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenita din subventii in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata partiala in proportie de peste 2/3 a unui imobil.
De asemenea, in 22 aprilie, procurorii DNA au transmis ca au extins urmarirea penala fata de trezorierul PSD Mircea Draghici pentru inca o infractiune de delapidare. Acesta ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux, cu o valoare de 324.800 lei, fara incasarea contravalorii acestuia la momentul instrainarii.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri