Votul electronic se afla in prim-plan in ultima vreme, dupa ce alegerile europarlamentare 2019 si referendumul pe Justitiei s-au incheiat. Asadar, ne-am gandit sa va oferim o perspectiva asupra acestuia si sa vedem tari care folosesc votul electronic si cate tipuri exista.
Duminica au existat in mai multe tari cozi extraordinar de lungi pentru ca romanii s-au prezentat in numere surprinzatoare la vot. Pana acum ministrul de Externe si-a cerut scuze si Avocatul Poporului s-a autosesizat. In urma evenimentelor de duminica a ajuns in prim-plan votul electronic. Cetatenii romani il cer, insa acesta este putin mai complicat de implementat. Nu este, insa, imposibil.
Totodata, ne reamintim faptul ca in Parlamentul Romaniei exista deja initiative legislative privind votul electronic. Opozitia spera sa fie adoptate pana la alegeri, insa nici macar nu au ajuns pentru dezbatere in plen.
Foarte putine tari folosesc votul electronic, desi pare a fi cea mai buna solutie pentru a creste prezenta la urne, astfel incat cei care candideaza si castiga sa aiba un mandat clar oferit de o majoritate a populatiei.
Sunt trei tipuri de vot electronic care au fost folosite sau se afla in folosinta in lume:
Cel mai vechi si cel mai comun vot electronic este cel care foloseste scanarea optica, inregistrarea directa este un procedeu relativ nou, iar prin Internet este cel mai rar.
Scanarea optica* foloseste buletine de vot din hartie care sunt marcate de alegator si apoi scanate de un sistem pentru tabelare. Este similar votului traditional cu care ne-am obisnuit, insa ofera posibilitatea ca rezultatele sa fie cunoscute mult mai rapid. Interpretarea in timp real a voturilor exprimate face ca frauda sa aiba sanse foarte mici da se intampla.
Este tipul de vot electronic folosit in cele mai multe tari din lume. Spre exemplu, acesta este folosit de orase din Canada, SUA, Filipine si Coreea de Sud.
*Desi cartile noastre de identitate sunt scanate cand mergem sa votam, aceasta nu este o scanare optica a votului. Optiunile electorale personale raman ascunse pana la numarare.
Prin inregistrarea directa a votului nu se foloseste hartie. Aceste masini de calcul inregistreaza electronic optiunile alegatorului prin intermediul unui touchscreen sau al butoanelor. India si Brazilia sunt tarile care au implementat acest tip de votare.
Unele masini de inregistrare directa folosesc un singur buletin de vot per masina prin care se transmit instructiunile pentru a vota corect, in timp ce altele seamana cu interfata de Android sau iOS. Pe scurt, e foarte simplu sa votezi folosind aceste masini de calcul. Un beneficiu in plus, pe langa faptul ca frauda scade pana aproape de zero, este ca nu se mai consuma tone de hartie. Implementarea, insa, poate fi chiar de trei ori mai scumpa data de modul in care se voteaza in Romania acum.
Este, probabil, cea mai usoara forma de vot posibila. Poate fi implementat prin sectii de votare sau se poate vota din confortul propriei case prin intermediul PC-ului, laptopului, tabletei sau al telefonului mobil.
Tara care a implementat deja acest tip de vot la nivel national este Estonia, ideea fiind prezentata autoritatilor inca din anul 2001. In prezent, sistemul de vot prin Internet estonian se baazeaza pe cartea de identitate smart care pe langa datele de identificare ale persoanei, contine si o semnatura digitala eliberata de stat printr-un program public gratuit. In momentul de fata cartea de identitate smart este detinuta de 1,08 milioane de estonieni din totalul populatiei 1,32 milioane. Acestia pot alege sa voteze de acasa sau la o sectie de vot.
Riscurile sunt, insa, destul de mari. Infrastructura digitala trebuie sa fie protejata eficient si sa existe o criptare stricta a datelor.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri