
Legea prin care se pedepseste cu pana la 3 ani de inchisoare instigarea la ura pe criteriul apartenentei politice a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I.
Noua lege, care pune in acord Codul Penal cu o directiva europeana privind discriminarea pe criterii etnice, de rasa, sex sau religie, prevede in lista de criterii si pe cel referitor la "opinie ori apartenenta politica".
"Deficientele invocate de catre Comisia Europeana au in vedere faptul ca legislatia nationala incrimineaza instigarea publica la violenta sau la ura impotriva unui grup de persoane, fara a se referi in mod expres si la instigarea impotriva unui membru al respectivului grup de persoane. De asemenea, se apreciaza ca reglementarea nationala limiteaza incriminarea instigarii la violenta la situatiile in care o persoana incita public la comiterea unei infractiuni specifice", se arata in expunerea de motive a initiatorilor legii.
Astfel, Legea pentru modificarea art. 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal prevede ca "incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenta, ura sau discriminare impotriva unei categorii de persoane sau impotriva unei persoane pe motiv ca face parte dintr-o anumita categorie de persoane definita pe criterii de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, gen, orientare sexuala, opinie ori apartenenta politica, avere, origine sociala, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA, considerate de faptuitor drept cauze ale inferioritatii unei persoane in raport cu celelalte, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.”
Avocatul Poporului si USR au cerut eliminarea sintagmei "opinie politica" din lege
Pe 28 aprilie, Curtea Constitutionala a respins ca neintemeiate, obiectiile de neconstitutionalitate ale Avocatului Poporului si USR pe proiectul de lege privind sanctionarea incitatii publicului, prin orice mijloace, la violenta, ura sau discriminare, dupa ce a fost adaugat si criteriul "opinie ori apartenenta politica" intre categoriile vizate.
Prin urmare, CCR a decis ca legea este constitutionala.
Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un SRL platitor de impozit pe venit microintreprindere are 2 angajati, unul fiind asociat unic si administrator. Se doreste acordarea pensiei facultative de 400 eur/an la fiecare angajat. Cum se opereaza acest lucru in Saga? Cum apare in D112? ce trebuie sa stiu din punct de vedere fiscal? Pensia va fi platita de angajator, nu de salariat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<