Pe site-ul Institutului National al Magistraturii a fost dat publicitatii materialul cu tema "Efectele Divortului cu privire la raporturile dintre soti, precum si dintre parinti si copiii lor minori".
Autoarea materialului este doamna judecatoare dr. Cristiana-Mihaela Craciunescu
Materialul prezinta aspecte deosebit de importante din domeniu si in randurile urmatoare vom mentiona doar cateva dintre temele detaliate in material:
1. Prestatia compensatorie. Incidenta dispozitiilor art. 390 Cod civil inainte si dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 60/2012, criterii de stabilire
2. Dreptul la despagubiri
a) Posibilitatea acordarii in cazul in care divortul se pronunta prin acordul sotilor pe cale judiciara;
b) Modalitatea de stabilire a taxelor judiciare de timbru;
c) Despagubirea obtinuta in temeiul art. 388 C. civ exclude dreptul de a obtine despagubiri potrivit dreptului comun in materie de raspundere civila, chiar ulterioara divortului?
d) Posibilitatea reevaluarii despagubirilor acordate ulterior ramanerii definitive a hotararii de divort.
3. Autoritatea parinteasca
a) Autoritatea parinteasca ar putea fi exercitata de un singur parinte si in alte situatii decat cele prevazute la art. 507 C. civ. si 398 C. civ.?
b) Este posibila renuntarea benevola a unuia dintre parinti la exercitarea autoritatii parintesti?
c) Ipoteza conventiei incheiate intre parinti, in care se prevede ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de un singur parinte
d) Drepturile si obligatiile parintesti ale parinte lui minor
4. Locuinta copilului: Aspecte practice privind stabilirea si schimbarea locuintei copilului (art. 496-497 C. civ.).
5. Relatiile personale dintre copil si parintele la care acesta nu locuieste:modalitati de exercitare a dreptului de a avea legaturi personale cu copilul (intinderea programului), raportat la art. 401 si 496 C. civ.
6. Contributia la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copilului:
a.Stabilirea si executarea obligatiei de intretinere; stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pr egatire profesionala a copilului;
b.Criterii de apreciere la stabilirea in natura a obligatiei de intretinere
c.Modalitatea in care se dispune obligarea parintelui la care nu s-a stabilit locuinta minorului la plata pensiei de intretinere in natura
d.Posibilitatea aplicarii prin analogie a dispozitiilor art. 532 C. civ. atunci cand obligatia de intretinere a fost stabilita sub forma unei pensii de intretinere
e. Stabilirea pensiei de intretinere sub forma unei sume fixe, indexate de drept, trimestrial, in functie de rata inflatiei, raportat la dispozitiile art. 531 alin. (2), art. 529 alin. (2) si art. 530 alin. (3) C. civ. In procesele de divort cu minori, judecata cererii se face in contradictoriu cu autoritatea tutelara sau se emit doar adrese catre aceste institutii, prin care li se solicita sa intocmeasca si sa depuna referatul de ancheta psihosociala?
Descoperiti toate aceste informatii importante in cadrul materialului dat publicitatii pe site-ul INM.
sursa: INM-LEX.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<