Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Algoritm de stabilire a locuintei copiilor de catre instante


O problema importanta la care instantele de judecata vor trebui sa raspunda, in cazul unui divort, este aceea a stabilirii locuintei copilului dupa divort, in masura in care parintii nu se inteleg cu privire la acest aspect.

Este important ca judecatorii implicati sa verifice rezultatele foii de scoring iar apoi, in cazul in care foaia de scoring propune alt rezultat decat cel intuit de catre instanta, sa incerce sa explice detaliat in motivarea sentintei, deciziei sau hotararii pe care o emit, de ce instanta ia o decizie contrara celei sugerate de catre foaia de scoring.

Criterii de scoring

In conformitate cu Art. 496 litera (3) si Art. 400 litera (1) stabilirea locuintei minorului va trebui sa tina seama de aspectele prezentate mai jos. Decizia trebuie sa fie luata in baza unor criterii obiective. De aceea recomandam judecatorilor implicati utilizarea unei foi de scoring care sa cuprinda urmatoarele criterii:

1. Disponibilitatea fiecaruia dintre parinti de a implica pe celalalt parinte cu privire la deciziile legate de copii

Instanta trebuie, in baza actelor de la dosar si a atitudinii pe care fiecare dintre parinti o afiseaza in timpul procesului de divort, sa emita o opinie cu privire la disponibilitatea fiecaruia dintre cei doi parinti de a colabora cu celalalt parinte in aspectele care tin de minor. Capacitarea fiecaruia dintre parinti de a comunica si coopera cu celalalt parinte in chestiunile care privesc copilul reprezinta de altfel unul din indicatorii propusi de catre ANPDC in deciziile relativ la copii.

Notare din punctul de vedere al scoring-ului:

- Daca parintele in cauza pare sa fie deschis unei colaborari se vor acorda 2 puncte
- Daca parintele in cauza pare sa fie capabil sa colaboreze cu celalalt parinte, dar cu o oarecare reticenta, se va acorda 1 punct
- Daca parintele in cauza nu pare sa fie capabil sa colaboreze cu celalalt parinte se vor acorda 0 puncte

2. Disponibilitatea fiecaruia dintre parinti de a permite celuilalt parinte accesul in locuinta sa.

Conform cu Art. 496 litera 5 relatiile personale ale minorului cu parintele nerezident trebuie sa se poate realiza inclusiv la domiciliul parintelui rezident. Aceasta implica necesitatea ca instanta de judecata sa stranga date pe parcursul procesului cu privire la disponibilitatea fiecaruia dintre cei doi parinti in a permite accesul fizic al celuilalt parinte in locuinta sa. Recomandarea este sa se chestioneze in mod formal parintii in instanta, cu privire la acest aspect si sa se inscrie in incheierea de sedinta raspunsurile fiecaruia dintre cei doi parinti. De asemenea se vor lua in considerare orice alte informatii furnizate de probele de la dosar (marturii, interogatoriu, procese verbale realizate de autoritatile statului, ancheta sociala a autoritatii tutelare, etc.). Capacitarea fiecaruia dintre parinti de a comunica si coopera cu celalalt parinte in chestiunile care privesc copilul reprezinta de altfel unul din indicatorii propusi de catre ANPDC in deciziile relativ la copii.

Notare din punctul de vedere al scoring-ului:

- In cazul in care ambii parinti confirma acceptul lor ca celalalt parinte sa acceseze copilul inclusiv la domiciliul lor, vorbim de o egalitate din acest punct de vedere, fiecarui parinte acordandu-i-se cate 2 puncte.
- De asemenea vorbim de egalitate in cazul in care ambii parinti refuza ideea ca celalalt parinte sa acceseze copilul la domiciliul sau. In acest caz fiecarui parinte i se vor acorda 0 puncte.
- Daca insa unul dintre parinti confirma in mod formal acceptul ca celalalt parinte sa acceseze copilul inclusiv la domiciliul sau dar celalalt refuza formal acceptul sau refuza sa raspunda cu privire la acest aspect (se vor acorda 2 puncte pentru primul dintre cei doi parinti si respectiv 0 puncte pentru cel de al doilea)

3. Situatia locativa a fiecaruia dintre cei doi parinti

Este important sa se asigure o anume stabilitate si continuitate copilului din punctul de vedere al conditiilor de locuire. Nu doar acesta este un deziderat care vine din nevoia de stabilitate a minorului ci astfel se evita si desele apeluri catre instanta, in cazul in care parintele rezident si-ar schimba frecvent resedinta. Prin urmare, este important ca in baza actelor de la dosar sa se incerce a se evalua cat mai corect dintre situatiile in care cei doi parinti se pot afla din punct de vedere locativ. De altfel nevoia copilului de stabilitate a copilului este unul dintre criteriile propuse de catre ANPDC in deciziile relativ la copii[6].

Notare din punctul de vedere al scoring-ului:

- Daca parintele respectiv (sau familia extinsa din partea sa) detine in proprietate locuinta respectiva se vor acorda 2 puncte
- Daca parintele respectiv are inchiriata respectiva locuinta, cu forme legale, de mai mult de 2 ani de zile se vor acorda 1 punct
- Daca parintele respectiv locuieste fara forme legale in respectiva locuinta sau a schimbat mai multe locuinte in ultimii doi ani zile, se vor acorda acelui parinte 0 puncte

4. Istoricul ingrijirii copilului

Capacitatea demonstrata de istoricul ingrijirii copilului de catre fiecare dintre cei doi parinti inclusiv istoricul expunerii copilului la forme de abuz, neglijare sau la violente reprezinta un criteriu important ce trebuie luat in considerare de catre instanta. Acest concept a fost introdus in jurisprudenta romana de catre Manualul Judecatorilor [6] editat de catre ANPDC. Pentru aceasta, in baza tuturor actelor de la dosar ce cerceteaza istoricul ingrijirii copilului de catre fiecare dintre cei doi parinti, pana la inaintarea actelor de divort.

Notare din punctul de vedere al scoring-ului:

- Daca parintele in cauza s-a ingrijit de copil indeaproape si nu i se pot reprosa violente, abuzuri sau neglijente se vor acorda 2 puncte
- Daca parintele in cauza s-a ingrijit de copil relativ dar mai putin decat celalalt parinte, i se va acorda 1 punct
- Daca parintele in cauza nu s-a ingrijit de copil, se vor acorda 0 puncte
- Daca exista in istoricul ingrijirii copilului orice episoade violenta asupra copilului (indiferent de modul in care parintele s-a ingrijit de copil din alte puncte de vedere) se vor acorda -2 puncte

5. Dorinta exprimata de minor cu privire la stabilirea locuintei sale la resedinta unuia sau altuia dintre parinti.

In masura in care opinia minorului poate fi cercetata intr-un mod rezonabil este util ca minorul sa fie chestionat cu privire la preferinta sa de a locui la unul sau la altul dintre parinti. Opiniile si preferintele copilului in masura in care acestea pot fi verificate in mod rezonabil reprezinta unul din indicatorii propusi de catre ANPDC in deciziile relativ la copii[6].

Notare din punctul de vedere al scoring-ului:

- Daca minorul are o preferinta pentru stabilirea locuintei la resedinta unui anumit parinte dar nu se impotriveste evident a locui la celalalt parinte se vor acorda 2 puncte pentru parintele preferat de catre minor si 1 punct pentru parintele pe care minorul il prefera mai putin din punctul de vedere al stabilirii locuintei.
- In cazul in care minorul se opune formal in stabilirea locuintei sale la un anumit parinte se vor acorda -2 puncte acelui parinte.

6. Apropierea locuintelor fiecaruia dintre cei doi parinti de scoala si respectiv gradinita:

Unul element important in decizia cu privire la alegerea locuintei copilului este oferit de distanta care exista intre locuinta fiecaruia dintre cei doi parinti si unitatea de invatamant. Pentru copii scoala si gradinita reprezinta locul unde isi desfasoara activitatea zi de zi, fiind in interesul lor sa locuiasca cat mai aproape de scoala sau gradinita. Mai ales pentru copiii de varsta scolara suficient de mari pentru a parcurge neinsotiti distanta dintre locuinta lor si unitatea de invatamant, greutatea ghiozdanului si pericolele potentiale legate de traficul masinilor pe strazile pe care trebuie sa le strabata sugereaza un beneficiu in a locui mai aproape de scoala. Siguranta si bunastarea copilului reprezinta unul din indicatorii propusi de catre ANPDC in deciziile relativ la copii[6].

Notare din punctul de vedere al scoring-ului:

- Daca locuinta parintelui este situata la mai putin de 1000 metri de scoala/gradinita se vor acorda 2 puncte respectivului parinte
- Daca locuinta parintelui este situata la mai mult de 1000 metri de scoala/gradinita dar mai putin de 5 kilometri, se va acorda 1 punct respectivului parinte
- In mod exceptional, daca locuinta parintelui este situata la mai mult de 5 kilometri de scoala/gradinita se vor acorda 0 puncte respectivului parinte.

7. Concluziile raportului autoritatii tutelare cu privire la locuintele celor doi parinti

Raportul de evaluare de catre autoritatea tutelara este deosebit de important deoarece reprezentantii autoritatii tutelare verifica in mod nemijlocit conditiile de locuire pe care fiecare dintre parinti le ofera copilului (camera separata, curatenie, facilitati generale ale locuintei, loc dedicat pentru studiu - in cazul elevilor de varsta scolara). Siguranta si bunastarea copilului precum si capacitatea fiecarui parinte de a ingriji copilul reprezinta indicatorii propusi de catre ANPDC in deciziile relativ la copii[6].

Notare din punctul de vedere al scoring-ului:

- Parintelui care ofera conditii mai bune de locuire i se vor acorda 2 puncte in timp ce parintelui care ofera conditii mai putin bune de locuire i se va acorda 1 punct.
- In mod exceptional, daca conditiile de locuire sunt nerecomandate unui minor se vor acorda 0 puncte respectivului parinte

8. Dorinta exprimata de fiecare dintre cei doi parinti cu privire la stabilirea locuintei minorului la resedinta lor.

Cel mai important element in stabilirea locuintei copilului il reprezinta dorinta fiecaruia dintre cei doi parinti de a gazdui sau nu copilul in mod statornic, situatie care implica o foarte mare responsabilitate pe umerii celui ce face lucru. Capacitatea fiecarui parinte de a ingriji copilul reprezinta de altfel unul dintre criteriile cele mai importante propuse de catre ANPDC in deciziile relativ la copii.

Notare din punctul de vedere al scoring-ului:

- Daca parintele in cauza a cerut in mod formal stabilirea locuintei minorului la resedinta sa se vor acorda 2 puncte
- Daca parintele in cauza nu a cerut stabilirea locuintei minorului la resedinta sau a precizat in mod expres ca nu se poate oferi sa gazduiasca copilul, sa se vor acorda -20 puncte

9. Intuitia judecatorului

Orice scoring nu poate descrie in mod perfect o situatie reala de viata. Judecatorul trebuie intotdeauna sa isi foloseasca intuitia cu privire la deciziile pe care le da. De aceea se recomanda sa se dea posibilitatea judecatorului sa exprime o opinie personala justificata mai degraba pe intuitie decat pe probele din dosar.

Notare din punctul de vedere al scoring-ului:

- Recomandarea este sa se acorde 2 puncte pentru persoana pentru care intuitia judecatorului o prefera cel mai mult, 1 punct pentru persoana pe care intuitia judecatorului o prefera mai putin si 0 puncte pentru persoana pe care intuitia o considera total nepotrivita pentru a isi asuma sarcina gazduirii minorului in mod statornic. Oricare dintre valori poate fi utilizata cu fiecare dintre persoanele pentru care se aplica scoring-ul.

Observatie importanta cu privire la evitarea perpetuarii discriminarii pe criteriul sexului justitiabilului:

Este important ca instantele sa evite a introduce in algoritmul pe care il folosesc criterii neconforme cu legislatia. In mod specific este interzis a discrimina parintii din punctul de vedere al stabilirii locuintei pe criterii de tip sex, orientare sexuala, nationalitate, religie, etc. Un caz particular de discriminare, des intalnit anterior datei de 1 octombrie 2011, a fost coroborarea de catre instanta a varstei mici a minorului cu sexul parintelui in prezumtia gresita ca doar mama se poate ocupa de un copil de varsta frageda (prezumtia de incredintare catre mama). Nu doar ca acest argument nu este sustinut de catre nici un argument obiectiv provenit din studiile stiintelor sociale ci reprezinta o grava discriminare cu privire la sexul parintelui care se prezinta in fata instantei.

Trebuie asadar evitat in stabilirea locuintei copilului dupa divort sau dupa separarea parintilor orice criterii discriminatorii. In fapt, in masura in care noul cod civil stipuleaza in mod clar autoritatea parinteasca comuna asupra copiilor si posibilitatea ca minorul sa acceseze pe parintele nerezident cvasi-perment, inclusiv la domiciliul parintelui rezident stabilirea locuintei minorului ar trebui sa NU fie viciata de aceasta prezumtie gresita de superioritate a unui parinte asupra celuilalt parinte, din punctul de vedere al abilitatilor parentale.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Algoritm de stabilire a locuintei copiilor de catre instante":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016