Guvernul Romaniei, prin Ministerul de Interne, vrea sa doteze politistii cu electrosocuri pentru a "impiedica sau neutraliza actiunile violente ale persoanei".
Propunerea Ministerului de Interne a fost aprobata deja de Executiv, iar acum este dezbatuta in procedura de urgenta in Parlament. A fost adoptata tacit de Senat, aflandu-se acum in Camera Deputatilor. Lucrurile, aparent, se misca destul de repede in aceasta directie.
Consiliul Europei publica in 2010 un raport in care aratau ca electrosocurile pot provoca o durere intensa, iar utilizarea lor poate deveni foarte usor abuziva. Oficialii europeni recomandau inca de acum 8 ani ca o astfel de decizie de echipare a fortelor de ordine cu electrosocuri sa fie facuta in urma unor dezbateri ample in Guvern, dar si in Parlament.
Proiectul initiat de MAI, care este in continuare condus de Carmen Dan, ar urma sa modifice Legea nr. 218/2002 privind organizare si functionarea Politiei Romane.
Potrivit proiectului propus de Guvern, se introduce un nou articol:
Art. 3212: Politistul are dreptul de a utiliza bastoane, tonfe, dispozitive cu substante iritant lacrimogene si/sau paralizante, caini de serviciu, scuturi de protectie, casti cu vizor, dispozitive cu electrosocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum si alte mijloace de imobilizare care nu pun in pericol viata sau nu produc o vatamare corporala grava, in scopul impiedicarii sau neutralizarii actiunilor violente ale persoanei, atunci cand:
a) utilizarea fortei fizice nu a fost sau nu este apta sa produca acest rezultat, sau
b) aceasta intentioneaza sa savarseasca sau savarseste actiuni violente cu obiecte, dispozitive, substante sau animale ce pot pune in pericol viata, sanatatea ori integritatea corporala a persoanelor.
Fise distractive pentru gradinita
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Portal Codul Muncii
Pana in prezent s-au inregistrat numeroase cazuri de deces de la folosirea armei cu soc electric in tarile unde acestea sunt permise. Cele mai multe au fost in SUA, insa si Marea Britanie ocupa un loc fruntas.
Revenim cu actualizari atunci cand se iau hotarari suplimentare.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri