Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a eliberat o statistica pentru anul care tocmai s-a incheiat ce releva lucruri ingrijoratoare: cele mai multe victime ale violentei domestice traiesc in mediul urban, in oras.
In total, IGPR a emis anul trecut 7.986 de ordine de protectie provizorii. Cele mai multe dintre ele au fost eliberate la solicitarea victimelor. Astfel de acte sunt necesare atunci cand se constata ca exista un risc iminent la viata, integritatea fizica sau libertatea unei persoane.
Cele mai multe ordine de protectie provizorii au fost emise la solicitarea victimelor, 39 la solicitarea altor persoane si 77 la solicitarea unor institutii.
66% dintre ordinele de protectie provizorii au fost emise pentru fapte comise in mediul urban, conform IGPR.
De asemenea, anul trecut, instantele judecatoresti au emis 7.899 de ordine de protectie. Cele mai multe (7.146) au fost emise la solicitarea victimelor, 578 la solicitarea procurorului si 175 la solicitarea altor institutii.
"In ceea ce priveste faptele penale din domeniul violentei domestice, in 2019, fata de anul precedent (2018), au fost inregistrate scaderi cu peste 64% la infractiunile de exploatarea cersetoriei si cu peste 12% la cele privind folosirea unui minor in scop de cersetorie, cu 36% la cele de vatamare corporala, cu peste 21% la tentativa de omor, cu 16% la faptele de corupere sexuala a minorilor, cu peste 12% la loviturile sau vatamarile cauzatoare de moarte si cu peste 5% la abandon de familie", anunta Politia Romana.
De asemenea, sunt in scadere faptele de santaj (cu peste 9%).
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
In urma cu un an, legislatia privind violenta domestica a fost modificata si completata (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018). A fost reglementata modalitatea de interventie a politistilor in cazurile de violenta domestica si emiterea ordinului de protectie provizoriu.
Interventiile politistilor la cazurile de violenta domestica se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizarilor primite prin sistemul national unic pentru apeluri de urgenta (112), formulate in scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unitatilor de politie de catre persoanele implicate in actele de violenta domestica.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE