UPDATE 20.12.2018 Camera Deputatilor a adoptat miercuri proiectul de lege initiat de deputatul PSD Catalin Radulescu prin care, daca unul dintre inculpatii acuzati pentru aceeasi evaziune fiscala achita prejudiciul integral, plus 20%, toti cei acuzati scapa de urmarirea penala. De asemenea, daca se achita prejudiciul, plus 20%, in cursul procesului, acesta va primi doar amenda penala, iar daca se achita dupa o condamnare cu inchisoarea, aceasta se transforma in pedeapsa cu suspendare.
STIREA INITIALA
Deputatii din Comisia juridica au avizat favorabil proiectul deputatului suspendat din PSD, Catalin Radulescu, cunoscut sub pseudonimul "mitraliera".
Persoanele acuzate de evaziune fiscala scapa de urmarirea penala daca achita prejudiciul integral, la care se adauga 20% din suma datorata, prevedere de care se poate beneficia o singura data.
Masura se aplica si in cursul judecatii penale, pana la finalizarea procesului, in aceleasi conditii.
De asemenea, evazionistii pot scapa si de o condamnare la inchisoare, intrucat, conform prevederilor proiectului, aceasta se transforma in pedeapsa sub supraveghere daca achita prejudiciul, plus 20% din suma datorata si penalitati, intr-un termen de pana la 3 ani.
In favoarea initiativei au votat cei de la PSD, ALDE si UDMR. Cei de la USR au votat impotriva, PNL s-a abtinut.
Proiectul va intra cel mai probabil miercuri la votul final al plenului Camerei Deputatilor, care este for decizional.
Concret, initiativa modifica art. 10 din Legea nr. 241 din 15 iulie 2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, care in prezent prevede astfel:
- Articolul 10
- (1) In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art. 8 si 9, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la primul termen de judecata, inculpatul acopera integral pretentiile partii civile, limitele prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate.
- (2) Dispozitiile prevazute la alin. (1) nu se aplica daca faptuitorul a mai savarsit o infractiune prevazuta de prezenta lege intr-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile alin. (1).
Ce prevede proiectul modificat marti:
- "In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art. 8 si 9, daca, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la primul termen de judecata, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, se va dispune, o singura data, renuntarea la urmarirea penala."
- "In cazul acelorasi infractiuni de evaziune fiscala, daca, in cursul judecatii pana la terminarea cercetarii judecatoresti, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, instanta va dispune, o singura data, pedeapsa amenzii penale."
- "In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazuta la art. 8 si 9, daca este stabilita prin hotarare judecatoreasca obligatia inculpatului de a acoperi in termen de un an de la pronuntarea sentintei prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalizarile, instanta poate dispune o singura data suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere". "In situatia in care condamnatul nu acopera suma dispusa in termenul stabilit, suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere se va transforma in pedeapsa inchisorii cu executare."
Deputatul USR Stelian Ion a declarat ca forma proiectului este confuza si ca este posibil sa il conteste la Curtea Constitutionala.
Atentie! Proiectul nu este in vigoare! Pentru a se aplica are nevoie de votul pozitil al Parlamentului, de promulgarea Presedintelui si de publicarea in Monitorul Oficial!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<