Exista gestiune de afaceri atunci cand, fara sa fie obligata, o persoana, numita gerant, gestioneaza in mod voluntar si oportun afacerile altei persoane, numit a gerat, care nu cunoaste existenta gestiunii sau, cunoscand gestiunea, nu este in masura sa desemneze un mandatar ori sa se ingrijeasca in alt fel de afacerile sale.
Cel care, fara sa stie, lucreaza in interesul altuia nu este tinut de obligatiile ce ii revin, potrivit legii, gerantului. El este indreptatit la restituire potrivit regulilor aplicabile imbogatirii fara justa cauza.
Nu exista gestiune de afaceri atunci cand cel care administreaza afacerile unei alte persoane actioneaza cu intentia de a o gratifica.
Gerantul trebuie sa il instiinteze pe gerat despre gestiunea inceputa de indata ce acest lucru este posibil.
Situatie. Detinem un imobil, in baza unui contract de inchiriere valabil. La data incheierii contractului de inchiriere a existat obligatia proprietarului de a efectua orice reparatie necesara, in vederea folosirii spatiului ca birou de consultanta.
In cursul lucrarilor de amenajare s-a descoperit ca era necesara inlocuirea instalatiei electrice, fiind extrem de periculoasa cea existenta. Neputandu-l gasi pe proprietar, am efectuat noi inlocuirea instalatiei insa nu stim daca va fi de acord sa ne achite contravaloarea lucrarilor de inlocuire si a materialelor. In ce temei putem solicita aceste sume?
Solutie: Chiar daca in contract este stipulat contrariul, proprietarul nu a efectuat reparatia necesara, fie pentru ca nu a cunoscut necesitatea acestei reparatii, fi e ca nu a cunoscut urgenta unei astfel de lucrari.
Cheltuielile facute cu aceasta ocazie pot fi solicitate in baza gestiunii de afaceri deoarece ati efectuat o lucrare care era in interesul proprietarului. Acesta, conform art. 1337 Cod civil, nu se poate opune platii deoarece sunt intrunite conditiile legale pentru restituirea cheltuielilor , in caz contrar aflandu-ne in situatia unei imbogatiri fara justa cauza. Aceasta cu atat mai mult cu cat initiativa dumneavoastra a dus la preintampinarea unor pagube mult mai mari.
In cazul in care s-ar constata ca nu au fost necesare sau utile reparatiile facute, totusi proprietarul este tinut sa restituie contravaloarea acestora in masura in care ii procura un avantaj, asa cum este precizat in art. 1339 Cod civil. Trebuie insa, sa tinem cont de momentul cand a inceput gestiunea de afaceri, deoarece conform art. 110 din Legea nr. 71/2011, „dispozitiile art. 1330-1340 din Codul civil nu sunt aplicabile gestiunii de afaceri incepute inainte de data intrarii in vigoare a acestuia.”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<