Exista gestiune de afaceri atunci cand, fara sa fie obligata, o persoana, numita gerant, gestioneaza in mod voluntar si oportun afacerile altei persoane, numit a gerat, care nu cunoaste existenta gestiunii sau, cunoscand gestiunea, nu este in masura sa desemneze un mandatar ori sa se ingrijeasca in alt fel de afacerile sale.
Cel care, fara sa stie, lucreaza in interesul altuia nu este tinut de obligatiile ce ii revin, potrivit legii, gerantului. El este indreptatit la restituire potrivit regulilor aplicabile imbogatirii fara justa cauza.
Nu exista gestiune de afaceri atunci cand cel care administreaza afacerile unei alte persoane actioneaza cu intentia de a o gratifica.
Gerantul trebuie sa il instiinteze pe gerat despre gestiunea inceputa de indata ce acest lucru este posibil.
Situatie. Detinem un imobil, in baza unui contract de inchiriere valabil. La data incheierii contractului de inchiriere a existat obligatia proprietarului de a efectua orice reparatie necesara, in vederea folosirii spatiului ca birou de consultanta.
In cursul lucrarilor de amenajare s-a descoperit ca era necesara inlocuirea instalatiei electrice, fiind extrem de periculoasa cea existenta. Neputandu-l gasi pe proprietar, am efectuat noi inlocuirea instalatiei insa nu stim daca va fi de acord sa ne achite contravaloarea lucrarilor de inlocuire si a materialelor. In ce temei putem solicita aceste sume?
Solutie: Chiar daca in contract este stipulat contrariul, proprietarul nu a efectuat reparatia necesara, fie pentru ca nu a cunoscut necesitatea acestei reparatii, fi e ca nu a cunoscut urgenta unei astfel de lucrari.
Cheltuielile facute cu aceasta ocazie pot fi solicitate in baza gestiunii de afaceri deoarece ati efectuat o lucrare care era in interesul proprietarului. Acesta, conform art. 1337 Cod civil, nu se poate opune platii deoarece sunt intrunite conditiile legale pentru restituirea cheltuielilor , in caz contrar aflandu-ne in situatia unei imbogatiri fara justa cauza. Aceasta cu atat mai mult cu cat initiativa dumneavoastra a dus la preintampinarea unor pagube mult mai mari.
In cazul in care s-ar constata ca nu au fost necesare sau utile reparatiile facute, totusi proprietarul este tinut sa restituie contravaloarea acestora in masura in care ii procura un avantaj, asa cum este precizat in art. 1339 Cod civil. Trebuie insa, sa tinem cont de momentul cand a inceput gestiunea de afaceri, deoarece conform art. 110 din Legea nr. 71/2011, „dispozitiile art. 1330-1340 din Codul civil nu sunt aplicabile gestiunii de afaceri incepute inainte de data intrarii in vigoare a acestuia.”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<