Prevederile legale ale donatiei Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024 Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Donatia se face prin act autentic si este un act de liberalitate prin care donatorul da, irevocabil, un lucru donatarului. Acceptarea donatiei se poate face in actul de donatie sau printr-un act posterior, dar numai inainte de moartea donatarului, caz in care donatia nu produce efecte decat din ziua in care s-a comunicat donatorului actul de acceptare (art. 814 Cod civil). Legea prevede cateva reglementari privind donatie, printre care:
• Substitutiile sau fideicomisele sunt prohibite (art. 803 Cod civil).
• Este nula de drept orice dispozitie in care donatarul va fi fost insarcinat sa conserve si sa transmita unui tert bunul care face obiectul donatiei (art. 803 Codul civil), cu exceptia cazului in care donatorul nu l-ar primi sau nu l-ar putea primi (art. 804 Cod civil).
• Donatia nu-l obliga pe donator si nu produce nici un efect decat din ziua acceptarii.
• Donatiile facute minorilor si interzisilor se accepta de parinte sau de catre tutore, iar cele facute surdomutului care nu stie sa scrie se accepta de acesta, dar numai daca este asistat de un curator special.
• Donatia intre vii, pentru bunuri viitoare, este revocabila (art. 821 Codul civil).
• Este nula orice donatie facuta cu vreo conditie a carei indeplinire depinde numai de vointa donatorului sau daca s-a facut sub conditia de a satisface datorii ori servicii inexistente la data donatiei sau care nu erau mentionate in actul de donatie (art. 822 si 893 Codul civil).
• In actul de donatie, donatorul poate stipula (numai in favoarea sa) intoarcerea bunurilor donate atat in cazul in care donatorul ar muri inaintea lui, cat si atunci cand donatarul si descendentii sai ar muri inaintea sa (art. 825 Cod civil).
• Donatia de mobile este valabila numai atunci cand obiectele donate sunt inscrise intr-un act estimativ semnat de parti (art. 827 Cod civil).
• Donatia intre vii se revoca pentru neindeplinirea conditiilor sub care a fost facuta pentru nastere de copii, dupa incheierea actului de donatie si pentru ingratitudine in acest din urma caz, daca donatarul a atentat la viata donatorului; este culpabil de delict, cruzimi si injurii grave fata de donator (art. 829 si 831 Cod civil). [...]
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri