Procesul contraventional are 3 faze procesuale: faza constatarii contraventiei si aplicarii sanctiunii contraventionale, faza de judecata si faza punerii In executare a sanctiunilor contraventionale.
•
Prima faza a procesului contraventional este constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii contraventionale. Persoanele implicate sunt: agentul constatator, contravenientul si martorii. In ceea ce priveste participantii la prima faza procesuala contraventionala, agentul constatator si contravenientul sunt cei mai importanti.
•
Faza de judecata consta In ansamblul actelor procesuale si procedurale care pot fi desfasurate In fata instantei de judecata, Incepand cu formularea plangerii contraventionale si pana la data ramanerii irevocabile a hotararii instantei.
•
Faza punerii In executare a sanctiunilor contraventionale consta In activitatile efectuate dupa ce actul de aplicare a sanctiunilor contraventionale dobandeste caracter irevocabil, respectiv executarea silita a sanctiunilor contraventionale.
Daca agentul constatator aplica si sanctiunea, iar contravenientul este prezent la Incheierea procesului-verbal, copia de pe acesta si Instiintarea de plata se Inmaneaza contravenientului, pe baza de semnatura de primire. In cazul in care contravenientul nu este prezent sau, desi prezent, refuza sa semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia se face de catre agentul constator In termen de cel mult o luna de la data incheierii.
Comunicarea procesului-verbal si a instiintarii de plata se face prin posta, cu aviz de primire sau prin afisare la domiciliul persoanei fizice sau la sediul persoanei juridice contraveniente; operatiunea de afisare se consemneaza Intr-un proces-verbal semnat de cel putin un martor.
Daca, potrivit actului normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei, agentul constatator nu are dreptul sa aplice si sanctiunea, procesul-verbal de constatare se trimite de indata organului sau persoanei competente sa aplice sanctiunea. In acest caz, sanctiunea se aplica prin rezolutie scrisa pe procesul-verbal.
sursa: "12 motive de nulitate invocate cu succes in plangerile contraventionale", cel mai bun ghid practic oferit de experti din domeniu >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<