Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Constatarea si executarea sanctiunilor contraventionale

Cand si de ce se aplica o contraventie? Constatarea si executarea sanctiunilor contraventionale

Inainte de a formula o plangere contraventionala admisibila, fie si in parte, trebuie sa cunoastem cum se constata, de catre cine si cum se executa o sanctiune de acest gen.

De foarte multe ori, aceste mici detalii pot constitui motivul de anulare a unui proces verbal de contraventie. De aceea trebuie sa cunoastem foarte bine aceste aspecte, pentru a le folosi in avantajul nostru.

 Actiunea contraventionala este un instrument juridic prin care organele competente constata, sanctioneaza, sau pun in executare sanctiunile contraventionale, iar contravenientii isi exercita drepturile prevazute de lege. Normele juridice care prevad faptele antisociale cuprind institutionalizarea aducerii conflictului nascut prin savarsirea contraventiei inaintea organelor competente.

Fazele procesuale ale actiunii contraventionale

Procesul contraventional are 3 faze procesuale: faza constatarii contraventiei si aplicarii sanctiunii contraventionale, faza de judecata si faza punerii in executare a sanctiunilor contraventionale.

Prima faza a procesului contraventional este constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii contraventionale. Persoanele implicate sunt: agentul constatator, contravenientul si martorii. In ceea ce priveste participantii la prima faza procesuala contraventionala, agentul constatator si contravenientul sunt cei mai importanti.

Faza de judecata consta in ansamblul actelor procesuale si procedurale care pot fi desfasurate in fata instantei de judecata, incepand cu formularea plangerii contraventionale si pana la data ramanerii irevocabile a hotararii instantei.

Faza punerii in executare a sanctiunilor contraventionale consta in activitatile efectuate dupa ce actul de aplicare a sanctiunilor contraventionale dobandeste caracter irevocabil, respectiv executarea silita a sanctiunilor contraventionale.
 

Daca agentul constatator aplica si sanctiunea, iar contravenientul este prezent la incheierea procesului-verbal, copia de pe acesta si instiintarea de plata se inmaneaza contravenientului, pe baza de semnatura de primire. In cazul in care contravenientul nu este prezent sau, desi prezent, refuza sa semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia se face de catre agentul constator in termen de cel mult o luna de la data incheierii.

Comunicarea procesului-verbal si a instiintarii de plata se face prin posta, cu aviz de primire sau prin afisare la domiciliul persoanei fizice sau la sediul persoanei juridice contraveniente; operatiunea de afisare se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de cel putin un martor.

Daca, potrivit actului normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei, agentul constatator nu are dreptul sa aplice si sanctiunea, procesul-verbal de constatare se trimite de indata organului sau persoanei competente sa aplice sanctiunea. In acest caz, sanctiunea se aplica prin rezolutie scrisa pe procesul-verbal.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 18 Decembrie 2012
Votati articolul "Constatarea si executarea sanctiunilor contraventionale":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

ARTICOLE SIMILARE

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre constatarea cotnraventiilor
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI