Amenda contraventionala. Titlul executor se inainteaza organelor de specialitate ale unitatilor administrativ-teritoriale. Angajatorul are calitate de tert poprit
Intrebare: O primarie din judetul Mehedinti ne trimite adresa de infiintare a poririi pe veniturile unei salariate ale noastre reprezentand o amenda CFR.
Are dreptul sa faca primaria respectiva poprirea, noi ca societate suntem obligati sa o operam?
Poprirea nu trebuie sa fie efectuata de un executor judecatoresc sau de ANAF?
Raspuns: Conform art. 39 alin. (1) din OG 2/2001privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata prin Legea 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, punerea in executare a sanctiunii amenzii contraventionale se face astfel:
a)de catre organul din care face parte agentul constatator, ori de cate ori nu se exercita calea de atac impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei in termenul prevazut de lege;
b)de catre instanta judecatoreasca, in celelalte cazuri.
Potrivit alin. (2) din acelasi articol, in vederea executarii amenzii, organele prevazute la alin. (1) vor comunica din oficiu procesul-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii, neatacat cu plangere in termenul legal, in termen de 30 de zile de la data expirarii acestui termen, ori, dupa caz, dispozitivul hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a solutionat plangerea, in termen de 30 de zile de la data la care hotararea a devenit irevocabila, astfel:
a)pentru sumele care se fac venit integral la bugetele locale, organelor de specialitate ale unitatilor administrativ-teritoriale in a caror raza teritoriala domiciliaza contravenientul persoana fizica sau, dupa caz, isi are domiciliul fiscal contravenientul persoana juridica;
b)pentru sumele care se fac venit integral la bugetul de stat, organelor de specialitate ale unitatilor subordonate Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in a caror raza teritoriala isi are domiciliul fiscal contravenientul persoana juridica.
Prin urmare, in conformitate cu aceste dispozitii legale, punerea in executare silita a sanctiunii amenzii contraventionale se face prin inaintarea titlului executor organelor de specialitate ale unitatilor administrativ-teritoriale in a caror raza teritoriala domiciliaza contravenientul persoana fizica.
Art. 39 alin. (3) din OG 2/2001, aprobata prin Legea 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca executarea se face in conditiile prevazute de dispozitiile legale privind executarea silita a creantelor fiscale.
Mentionam ca executarea silita a creantelor fiscale se realizeaza in conformitate cu dispozitiile din Codul de procedura fiscala.
Angajatorul, in calitate de tert poprit are obligatia de a efectua retinerea din drepturile salariale ale angajatului sau pentru acoperirea creantei datorate de salariat si prevazute in titlul executoriu, in sens contrar putand fi sanctionat contraventional cu amenda contraventionala pentru nerespectarea obligatiilor ce-i revin tertului poprit, potrivit Codului de procedura fiscala , contraventie prevazuta in art. 219 alin. (1) lit. k) din Codul de procedura fiscala