Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Firmele de stat nu mai au voie sa apeleze la avocati



Ministerul Finantelor Publice a lansat in dezbatere publica miercuri, 23 mai 2012, proiectul de OU privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice si intarirea disciplinei financiare si de modificare si completare a unor acte normative.

Mai jos puteti citi integral acest Proiect.


ORDONANTA DE URGENTA
privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice si intarirea disciplinei financiare si de modificare si completare a unor acte normative

Luand in considerare ca un criteriu determinant in stabilirea obiectivelor si strategiilor guvernamentale este cel al concordantei cu responsabilitatile pe care Romania si le-a asumat prin semnarea acordurilor de imprumut cu organismele financiare internationale, Guvernul trebuie sa promoveze un set coerent de politici macroeconomice si masuri de mentinere a stabilitatii financiare a tarii, care sa asigure, in acest an, o executie bugetara prudenta, restrictiva si echilibrata,

Avand in vedere neregularitatile constatate de Curtea de Conturi cu privire la anumite zone de utilizarea a fondurilor publice si recomandarile acestei institutii, se impune adoptarea unor masuri legislative a caror aplicare sa conduca la o utilizarea judicioasa a fondurilor publice,

Pentru marirea transparentei utilizarii fondurilor publice este necesara instituirea unor reglementari in domeniul aprobarii bugetelor de venituri si cheltuieli ale unor entitati publice,

Tinand cont de necesitatea reglementarii cadrului normativ national pentru utilizarea sumelor rambursate Romaniei potrivit prevederilor Regulamentului UE nr. 1311/2011 al Parlamentului European si al Consiliului European, ceea ce va conduce la cresterea gradului de absortie a fondurilor structurale,

Intrucat aceste elemente vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata,

In temeiul art.115 alin.(4) din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Art. I – (1) - Autoritatile si institutiile publice ale administratiei publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si regiile autonome care au in structura organizatorica personal propriu de specialitate juridica nu pot achizitiona servicii juridice de consultanta, asistenta si/sau reprezentare.

(2) In situatii temeinic justificate, in care activitatile juridice de consultanta, asistenta si/sau reprezentare, necesare entitatilor prevazute la alin.(1), nu se pot asigura de catre personal de specialitate juridica angajat in aceste entitati, pot fi achizitionate servicii de aceasta natura numai cu aprobarea:
a) Guvernului, prin memorandum pentru: autoritatile si institutiile publice ale administratiei publice centrale, precum si pentru regiile autonome, societatile si companiile nationale si societatile comerciale la care statul este actionar integral sau majoritar;
b) Consiliilor locale sau Consiliilor judetene, dupa caz, pentru: autoritatile si institutiile publice ale administratiei publice locale, precum si pentru regiile autonome si societatile comerciale la care unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari integrali sau majoritari.

Art. II (1) - Conducatorii autoritatilor si institutiilor publice ale administratiei publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, au obligatia sa dispuna masurile necesare in vederea diminuarii cu 30% a cheltuielilor de protocol si a cheltuielilor cu deplasarile in strainatate in semestrul II al anului 2012, fata de cheltuielile de aceasta natura efectuate in semestrul II al anului 2011.

(2) – Fac exceptie de la diminuarea prevazuta la alin.(1) cheltuielile de protocol si cheltuielile cu deplasarile in strainatate aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile, cheltuielile cu deplasarile in strainatate aferente participarii fortelor armate la misiunile prevazute la art. 2 din Legea nr.121/2011 privind participarea fortelor armate la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, precum si cheltuielile cu deplasarile in strainatate ale politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare care desfasoara misiuni in cadrul fortelor de mentinere a pacii.

Art. III – (1) Din fondurile publice, pot fi achizitionate tiparituri si alte bunuri pentru actiunile de reprezentare si protocol, precum si pentru zile festive si onomastice, in conditiile legii, numai pentru cele organizate la nivelul Presedintelui Romaniei, Presedintelui Senatului, Presedintelui Camerei Deputatilor, Primului-ministru, Presedintelui Curtii Constitutionale, Presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Presedintelui Curtii de Conturi, ministrilor si celorlalti conducatori ai institutiilor si autoritatilor publice centrale si locale cu rol de ordonator principal de credite.

(2) Societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si regiile autonome, de subordonare centrala si locala, care au inregistrat pierderi in anul precedent, nu pot achizitiona tiparituri si alte bunuri pentru zile festive si onomastice.

(3) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) actiunile de reprezentare si protocol aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile aprobate in conditiile legii.

Art. IV - (1) Ministrii, ministrii delegati, secretarul general al Guvernului, secretarii de stat, subsecretarii de stat, personalul incadrat in functii asimilate acestora, primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, consilierii locali, precum si inaltii functionari publici, pe perioada deplasarilor in strainatate, pot fi insotiti de cel mult 2 persoane.

(2) In cazul deplasarilor in strainatate, delegatiile ministerelor, Secretariatului General al Guvernului, institutiilor publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor, institutiilor si autoritatilor publice ale administratiei publice locale, pot fi alcatuite din maxim 2 persoane.

(3) Se excepteaza de la prevederile alin.(1) si (2) deplasarile la institutiile Uniunii Europene si ale NATO, deplasarile personalului fortelor armate la misiuni, exercitii, antrenamente, ceremoniale si activitati conexe organizate in afara teritoriului statului roman, deplasarile la reuniunile de cooperare transfrontaliera, deplasarile politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare care desfasoara misiuni in cadrul fortelor de mentinere a pacii, precum si deplasarile din cadrul proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile.

(4) In cazuri temeinic justificate, la propunerea ordonatorilor principali de credite, majorarea numarului de persoane prevazut la alin.(1) si (2) se poate aproba astfel:
a) de catre Prim-ministrul sau Viceprim-ministrul, pentru ministrii, ministrii delegati, secretarul general al Guvernului, secretarii de stat, subsecretarii de stat, personalul incadrat in functii asimilate acestora din cadrul institutiilor si autoritatilor publice ale administratiei publice centrale, inaltii functionari publici, precum si pentru delegatiile alcatuite din experti din cadrul ministerelor, Secretariatului General al Guvernului, institutiilor publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor;
b) de catre Consiliile locale sau Consiliile judetene, dupa caz, pentru primari, viceprimari, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, consilierii locali, precum si pentru delegatiile alcatuite din experti din cadrul institutiilor si autoritatilor publice ale administratiei publice locale.

Art. V – (1) Autoritatilor si institutiilor publice ale administratiei publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare li se interzice efectuarea de cheltuieli pentru achizitionarea si/sau elaborarea studiilor de prefezabilitate, a studiilor de fezabilitate si a altor studii aferente obiectivelor de investitii, daca:
a) in ultimii 5 ani bugetari au fost intocmite si inregistrate in contabilitate studii avand acelasi obiect; in aceasta situatie se procedeaza la actualizarea studiilor existente;
b) obiectivul de investitii publice nu va putea fi inclus in programul de investitii publice in anul bugetar urmator in conditiile prevazute la alin. (4).

(2) In cazuri temeinic justificate, achizitiile mentionate la alin. (1) se pot realiza numai cu aprobarea Guvernului, prin memorandum initiat de ordonatorul principal de credite in cazul autoritatilor si institutiilor publice ale administratiei publice centrale, sau, dupa caz cu aprobarea Consiliilor locale sau Consiliilor judetene in cazul autoritatilor si institutiilor publice ale administratiei publice locale.

(3) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) si alin (2) studiile intocmite in vederea accesarii de fonduri externe nerambursabile.

(4) In programul de investitii publice vor fi introduse doar acele obiective/proiecte sau categorii de investitii a caror finantare poate fi asigurata integral, conform documentatiilor tehnico-economice aprobate, in limitele de cheltuieli stabilite potrivit cadrului multianual de cheltuieli pe termen mediu si/sau strategiei fiscal-bugetare.

Art. VI - Termenul prevazut la art.V din Ordonanta Guvernului nr.6/2011 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.80 din 31 ianuarie 2011, se proroga pana la data de 30 iunie 2013.

Art. VII – Legea nr.672/2002 privind auditul public intern, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 856 din 5 decembrie 2011, se modifica, dupa cum urmeaza:
1. Litera c) a articolului 11 se abroga.
2. Alineatul (6) al articolului 12 se abroga.
3. Alineatul (3) al articolului 16 se abroga.

Art. VIII - Ordonanta Guvernului nr. 21/2011 privind infiintarea Autoritatii Metropolitane de Transport Bucuresti, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.623 din 1 septembrie 2011, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.8/2012, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art.3 – Cheltuielile A.M.T.B. se finanteaza integral de la bugetul de stat.”
2. Articolul 111 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“ Art.111 - (1) A.M.T.B. poate desfasura activitati de asistenta tehnica, avizare, autorizare, consultanta si alte activitati economice in domeniul transportului public de calatori. Tarifele aferente prestarii acestor activitati se aproba prin ordin al ministrului transporturilor si infrastructurii.
(2) Sumele obtinute din prestarea activitatilor prevazute la alin.(1) constituie venituri ale bugetului de stat.”

Art. IX – Articolul 9 din Ordonanta Guvernului nr.25/2001 privind infiintarea Companiei Nationale de Investitii "C.N.I." - S.A., publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.472 din 17 august 2001, aprobata cu modificari prin Legea nr.117/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”Art.9 - (1) Bugetul de venituri si cheltuieli al C.N.I. se aproba prin hotarare a Guvernului.
(2) Programele de interes public sau social in domeniul constructiilor, a caror finantare se asigura prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului si care vor fi derulate prin C.N.I., se aproba prin hotarare a Guvernului.”

Art. X – La articolul 17 din Legea nr.152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.740 din 21 octombrie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu urmatorul curprins:
“(3) Bugetul de venituri si cheltuieli al A.N.L. se aproba anual prin hotarare a Guvernului.”

Art. XI - Articolul 11 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.84/2003 pentru infiintarea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania - S.A. prin reorganizarea Regiei Autonome "Administratia Nationala a Drumurilor din Romania", publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.694 din 3 octombrie 2003, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.47/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art.11- Veniturile C.N.A.D.N.R. se utilizeaza, dupa cum urmeaza:
a) veniturile proprii se utilizeaza pentru proiectarea, repararea, administrarea, intretinerea si exploatarea infrastructurii rutiere, inclusiv pentru plata contravalorii lucrarilor suplimentare rezultate in urma schimbarii solutiilor tehnice si/sau constructive si a exproprierilor aferente acestora, pentru rambursari de credite, plati de dobanzi si de comisioane, precum si pentru acoperirea intergala a cheltuielilor de intretinere si functionare a acesteia;
b) fondurile externe nerambursabile se utilizeaza pentru reabilitarea, dezvoltarea, modernizarea si constructia de autostrazi si drumuri nationale, in conformitate cu prevederile acordurilor de imprumut si ale contractelor de finantare;
c) fondurile din credite interne se utilizeaza pentru proiectarea, repararea, intretinerea, exploatarea, reabilitarea, dezvoltarea, modernizarea si constructia de autostrazi si drumuri nationale; contractarea de credite in nume propriu de catre C.N.A.D.N.R. se aproba de catre Guvern prin memorandum;
d) alocatiile de la bugetul de stat se utilizeaza pentru reabilitarea autostrazilor si drumurilor nationale, pentru dezvoltarea, modernizarea si constructia de autostrazi si drumuri nationale, intretinerea infrastructurii rutiere, inclusiv pentru rambursari de credite, de plati de dobanzi si de comisioane, precum si pentru plata sumelor stabilite prin hotararile judecatoresti avand ca obiect realizarea obiectivelor de investitii finantate de la bugetul de stat.

Art. XII - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 95/2002 privind industria de aparare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.463 din 28 iunie 2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.44/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:

1. Alineatul (1) al articolului 10 se modifica si va avea urmatorul continut:
“(1) In perioada in care salariatii incadrati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata la agenti economici din industria de aparare nu desfasoara activitatea de baza din lipsa de comenzi sau de contracte legate de productia sau comertul cu armament, munitie si material de razboi, pot beneficia de sume acordate de la bugetul de stat, in vederea acoperirii drepturilor salariale.”

2. Dupa alineatul (3) al articolului 10 se introduc doua noi alineate, alin. (4) si (5), cu urmatorul cuprins:
“ (4) Pe perioada in care beneficiaza de sume alocate de la bugetul de stat, personalul prevazut la alin. (1) poate desfasura numai activitati indisolubil legate de productia sau comertul cu armament, munitie si material de razboi.
(5) Activitatile care se pot desfasura conform alin. (4) se vor stabili prin hotarare a Guvernului.”

Art. XIII - Articolul 131 din Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.283 din 7 decembrie 1993, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.

Art. XIV – La articolul 4, alineatul (8) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2002 privind infiintarea Administratiei Nationale "Apele Romane," publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.691 din 20 septembrie 2002, aprobata cu modificari prin Legea nr.404/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(8) Bugetul de venituri si cheltuieli al Administratiei Nationale "Apele Romane" se aproba prin hotarare a Guvernului.”

Art. XV – Articolul 36 din Legea nr. 45/2009 privind organizarea si functionarea Academiei de Ştiinte Agricole si Silvice "Gheorghe IonescuŞisesti" si a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii si industriei alimentare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.200 din 30 martie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:

1. Alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul continut :
“(3) Alocarea fondurilor de la bugetul de stat in conformitate cu art. 35, pentru unitatile si institutiile de cercetare-dezvoltare de drept public si de utilitate publica din subordinea ASAS, este conditionata de reorganizarea acestora ca institutii publice, prin hotarare a Guvernului in conditiile art.28, alin.(8).”

2. Dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu urmatorul cuprins:
„(4) Pana la reorganizarea conform art. 28 alin. (8), unitatile prevazute la alin. (3), functioneaza ca operatori economici si aplica reglementarile specifice acestora.”

Art. XVI - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 413 din 17 iunie 2009, aprobata cu modificari prin Legea nr. 362/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:

1. La articolul 8, dupa litera i) se introduce o noua litera, lit. j), cu urmatorul cuprins:
“j) sume necesare pentru finantarea cheltuielilor efectuate de beneficiari, conform prevederilor cadrului legal national, care au devenit neeligibile prin emiterea titlurilor de creanta sau prin aplicarea reducerilor procentuale in temeiul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.66/2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora, in cazurile prevazute la art. 81”;

2. Dupa articolul 8, se introduce un nou articol, art. 81, cu urmatorul cuprins:
“Art. 81 Sumele prevazute la art. 8 lit. j) se utilizeaza doar pentru finantarea cheltuielilor efectuate de beneficiari, conform prevederilor cadrului legal national, care au devenit neeligibile,:
a) in cazul suspendarii de catre instantele de judecata a titlurilor de creanta si/sau a actelor administrative prin care s-au aplicat reducerile procentuale prevazute de dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.66/2011, pana la solutionarea definitiva si irevocabila;
b) in cazul anularii definitive si irevocabile, de catre instantele de judecata, a titlurilor de creanta si/sau a actelor administrative prin care s-au aplicat reducerile procentuale prevazute de dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.66/2011.”

3. Dupa articolul 14 se introduce un nou articol, art. 141 , cu urmatorul cuprins:
„Art. 141 - (1) Sumele rambursate Romaniei potrivit prevederilor Regulamentului UE nr. 1311/2011 al Parlamentului European si al Consiliului European se fac venit la bugetul de stat si se utilizeaza numai pentru cofinantarea programelor operationale respective.
(2) Sumele ramase neutilizate la sfarsitul anului bugetar reprezentand cofinantarea top-up se vireaza intr-un cont de disponibil deschis pe numele ordonatorului principal de credite cu rol de autoritate de management.
(3) Sumele virate in contul prevazut la alin.(2) se utilizeaza in anul urmator cu aceeasi destinatie
(4) Pentru aplicarea prevederilor alin. (1) se autorizeaza Ministerul Finantelor Publice sa introduca modificari in volumul si structura veniturilor si cheltuielilor bugetului de stat.
(5) Pentru aplicarea prevederilor alin.(1)-(4) se emit norme metodologice aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice.”

Art. XVII – Perioada prevazuta la art. III alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.62/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, si pentru suspendarea aplicarii unor dispozitii din titlul VII al Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 446 din 1 iulie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se prelungeste pana la data de 15 mai 2013.

Art. XVIII - Incalcarea dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta, atrage, dupa caz, raspunderea disciplinara, materiala sau penala a persoanelor vinovate, potrivit legii.

PRIM – MINISTRU
VICTOR-VIOREL PONTA

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 25 Mai 2012
Votati articolul "Firmele de stat nu mai au voie sa apeleze la avocati":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016