Formarea profesionala a mediatorilor are ca principale obiective:
a) dobandirea de cunostinte teoretice in domeniul conflictelor, al solutionarii alternative a disputelor si medierii;
b) dezvoltarea de abilitati practice in mediere;
c) cunoasterea cadrului de reglementare in domeniul medierii;
d) asigurarea accesului si mentinerea in profesia de mediator.
Formarea profesionala a mediatorilor se asigura prin cursuri de formare profesionala organizate de catre furnizorii de formare si de catre institutiile de invatamant superior acreditate.
Cursurile si programele de formare profesionala a mediatorilor vor fi autorizate de catre Consiliul de mediere cu respectarea standardelor de formare profesionala in domeniu, elaborate de catre acesta.
Standardul de formare a mediatorului a fost aprobat prin Hotararea Consiliului de Mediere nr. 12/2007.
Totodata, prin Hotararea Consiliului de Mediere nr. 273/ 09.12.2007 a fost aprobat Regulamentul-cadru privind organizarea Examenului de absolvire a cursurilor de
formare a mediatorilor. Structura cursului de formare profesionala va fi intocmita conform prevederilor privind formarea adultilor. Consiliul de mediere va emite documentele care atesta competenta profesionala a mediatorilor.
Institutiile si celelalte persoane juridice care desfasoara, conform prevederilor anterioare programe de formare profesionala a mediatorilor se inscriu de catre Consiliul de mediere pe o lista, care va fi pusa la dispozitia celor interesati la sediul sau, al instantelor judecatoresti si al autoritatilor administratiei publice locale, precum si la sediul Ministerului Justitiei si pe pagina de internet a acestuia.
Consiliul de mediere are dreptul sa verifice modul de organizare si desfasurare a cursurilor si de aplicare a standardelor de formare initiala si continua si poate solicita, daca este cazul, retragerea autorizatiei, potrivit standardelor de formare in domeniul medierii si procedurilor elaborate de catre Consiliul de mediere.
Formarea profesionala a mediatorilor cuprinde formarea profesionala initiala si formarea profesionala continua.
Formarea profesionala initiala a mediatorilor asigura pregatirea pentru dobandirea unor competente profesionale minime necesare desfasurarii activitatii acestora.
Formarea profesionala continua urmeaza formarii initiale si asigura mediatorilor dezvoltarea competentelor profesionale deja dobandite si/sau dobandirea de noi competente. Astfel, potrivit art. 34 din Legea 192/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, mediatorul are obligatia de a-si imbunatati permanent cunostintele teoretice si tehnicile de mediere, urmand in acest scop cursuri de formare continua, in conditiile stabilite de Consiliul de mediere.
Mai multe informatii despre formarea profesionala a mediatorilor descoperiti in Manualul Mediatorilor de Succes >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<