Dupa cum bine stim, sedinta de mediere poate fi realizata de catre mediator, dupa cum rezulta din dispozitiile art. 2 alin. (11) teza I din Legea 192/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea.
Mare atentie la faptul ca odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 214/2013 pentru aprobarea OUG nr. 4/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 388 din 28 iunie 2013, se extinde paleta persoanelor care pot sa realizeze informarea.
Conform art. 2 alin. alin. (13) din Legea 192/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuarea procedurii de informare asupra avantajelor medierii poate fi realizata de catre judecator, procuror, consilier juridic, avocat, notar, caz in care aceasta se atesta in scris.
In concluzie, realizarea sedintei de informare asupra avantajelor medierii poate fi facuta de catre:
- mediator,
- judecator,
- procuror,
- consilier juridic,
- avocat,
- notar public.
De retinut!
Persoanele care apartin uneia dintre urmatoarele categorii profesionale, respectiv mediatori, judecatori, procurori, consilieri juridici, avocati, notari publici au dreptul potrivit legii de a realiza sedinta de informare privind avantajele medierii.
Atentie!
Prin modificarea legislativa intervenita prin Legea nr. 214/2013 judecatorii, procurorii, consilierii juridici, avocatii si notarii nu dobandesc calitatea de mediator, nu au dreptul de a efectua medierea, ci doar de a efectua informarea privind avantajele medierii.
Mai multe informatii despre mediere gasiti in Ghidul Mediatorului de Succes>>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariata are concediul pentru cresterea copil pana la 2 ani. Tatal are 12 luni lucrate in ultimile 24 luni anterior nasterii copilului insa cu interuperi. Se incadreaza pentru a solicita indemnizatie pentru cele 2 luni ale tatalui? Daca nu se incadreaza, mama poate solicita indemnizatie pentru cele 2 luni?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sunt pensionata anticipat din 01.08.2024. In cat timp de la pensionare pot depune certificatul de nastere al copilului, in vederea reducerii perioadei de pensie anticipata si incadrarea la pensie normala?daca l-am depus in feb 2025 este prea tarziu? La 31.08.2024 aveam stagiu contributiv de 35 ani 8 luni si 8 zile. Incepand cu ce data se face trecerea la pensie normala daca sunt nascuta in 10.01.1964? Trebuie solicitare scrisa sau se face automat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<