Dupa cum bine stim, sedinta de mediere poate fi realizata de catre mediator, dupa cum rezulta din dispozitiile art. 2 alin. (11) teza I din Legea 192/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea.
Mare atentie la faptul ca odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 214/2013 pentru aprobarea OUG nr. 4/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 388 din 28 iunie 2013, se extinde paleta persoanelor care pot sa realizeze informarea.
Conform art. 2 alin. alin. (13) din Legea 192/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuarea procedurii de informare asupra avantajelor medierii poate fi realizata de catre judecator, procuror, consilier juridic, avocat, notar, caz in care aceasta se atesta in scris.
In concluzie, realizarea sedintei de informare asupra avantajelor medierii poate fi facuta de catre:
- mediator,
- judecator,
- procuror,
- consilier juridic,
- avocat,
- notar public.
De retinut!
Persoanele care apartin uneia dintre urmatoarele categorii profesionale, respectiv mediatori, judecatori, procurori, consilieri juridici, avocati, notari publici au dreptul potrivit legii de a realiza sedinta de informare privind avantajele medierii.
Atentie!
Prin modificarea legislativa intervenita prin Legea nr. 214/2013 judecatorii, procurorii, consilierii juridici, avocatii si notarii nu dobandesc calitatea de mediator, nu au dreptul de a efectua medierea, ci doar de a efectua informarea privind avantajele medierii.
Mai multe informatii despre mediere gasiti in Ghidul Mediatorului de Succes>>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<