Fostii proprietari deposedati in mod abuziv in timpul regimului comunist nu vor mai primi in urmatorii doi ani bani in contul titlurilor de despagubire, acestea urmand sa fie convertite in actiuni la Fondului Proprietatea (FP), potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta.
Persoanele ale caror imobile au fost nationalizate sunt in prezent indreptatite sa obtina despagubiri banesti in numerar, in limita sumei de 500.000 lei, iar daca despagubirea cuvenita depaseste acest cuantum, sa primeasca actiuni la Fondul Proprietatea.
"Prin acest proiect de ordonanta de urgenta se suspenda pentru o perioada de doi ani emiterea titlurilor de plata, valorificarea titlurilor de despagubire emise de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor urmand a se realiza doar prin conversia in actiuni la Fondul Proprietatea corespunzator optiunii formulate", se arata in nota de fundamentare a proiectului.
Motivatia acestei masuri este aceea ca valorificarea titlurilor de despagubire prin preschimbarea lor in titluri de plata a fost necesara pana in prezent deoarece Fondul Proprietatea nu era o societate pe deplin functionala, iar valorificarea titlurilor prin conversia lor in actiuni emise de aceasta societate ar fi necesitat timp pana cand persoanele sa poata beneficia de despagubirea cuvenita.
"Intrucat la acest moment cadrul legal incident a fost imbunatatit, adoptandu-se actele normative si incheindu-se actele administrative necesare pentru asigurarea functionalitatii SC Fondul Proprietatea SA si avand in vedere actualul context economic, caracterizat de constrangerile bugetare, se impune ca acordarea despagubirilor prevazute de Legea nr.247/2005 sa se realizeze exclusiv prin acordarea de actiuni la SC Fondul Proprietatea SA", se arata in nota de fundamentare.
Sursa de finantare a despagubirilor acordate in baza titlurilor de plata este asigurata in prezent din dividendele acordate de Fondul Proprietatea pentru actiunile detinute de statul roman si, in completare de la bugetul de stat.
Fondul Proprietatea urmeaza sa fie listat la Bursa de Valori Bucuresti, dar si pe una sau mai multe dintre bursele internationale, dar acest proces va avea loc doar dupa ce Franklin Templeton, compania desemnata administrator al Fondului, isi va intra oficial in drepturi.
Numirea oficiala a Franklin Templeton in rolul de administrator va avea loc in cadrul unei Adunari Generale a Actionarilor FP, care nu a fost inca stabilita.
Camera Deputatilor a aprobat saptamana trecuta modificarile la legea de adoptare a ordonantei care stabileste procedurile de despagubire aferente imobilelor preluate in mod abuziv.
Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Activele Fondului Proprietatea sunt de circa 11 miliarde de lei.
250 Modele Fise de Post
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Actionarii Fondului sunt Ministerul Finantelor, cu 56,98% din capitalul social, de 3.469 persoane fizice - 31,62% si 93 de persoane juridice - 11,39%.
Sursa Mediafax 30/06/2010
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri