Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, prin Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale, si Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Competitivitate, au lansat spre consultare publica Ghidul Solicitantului aferent Actiunii 2.3.2 – Asigurarea securitatii cibernetice a sistemelor TIC si a retelelor informatice – Axa prioritara 2 – Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (TIC) pentru o economie digitala competitiva.
Alocarea financiara pentru acest apel este de 30.000.000 de euro, urmand a fi depuse doua proiecte.
Primul proiect vizeaza realizarea unui Sistem de alerta timpurie si informare in timp real – RO-SAT ce are ca obiectiv general dezvoltarea si consolidarea capabilitatilor nationale de prevenire, identificare, analiză si reactie la incidentele de securitate cibernetica.
CERT-RO intentioneaza sa devolte si sa opereze Sistemul de alerta timpurie si informare in timp real (RO-SAT), astfel incat sa fie in concordanta cu evolutia tehnologica si cu amenintarile din spatiul cibernetic.
Citeste si:
„Daca va fi finantat, dupa evaluare, proiectul va aduce un beneficiu nu doar institutiilor publice si private, o parte dintre serviciile dezvoltate urmand sa fie puse si la dispozitia utilizatorilor individuali ai retelei de internet, a cetatenilor, cu scopul ca acestia sa poata fi informati cu privire la amenintarile existente in spatiul cibernetic”, a declarat Petru Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale.
RO-SAT va urmari crearea si oferirea unor servicii precum consultare alerte, protejare navigare pe internet, verificare site-uri in limba romana. Dezvoltarea serviciilor va fi facuta cu scopul de a fi puse la dispozitia institutiilor publice cu responsabilitati in domeniu, organizatiilor din mediile guvernamentale, de afaceri sau universitare instrumente cu ajutorul carora sa creasca nivelul de securitate cibernetica.
„Sistemul RO-SAT trebuie sa asigure interoperabilitatea cu institutiile publice cu responsabilitati in domeniu, precum si cu orice alta organizatie din mediile guvernamentale, de afaceri sau universitare, in vederea transmiterii corecte, coerente si rapide a alertelor sau a altor informatii despre amenintari detectate, intr-un format clar, usor de interpretat si usor de integrat in diverse sisteme de securitate cibernetica”, a declarat Catalin Arama, directorul Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Nationala – CERT-RO.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
De asemenea, in cadrul RO-SAT se va urmari crearea si oferirea unor servicii precum consultare alerte, scanare anti-malware statica si dinamica la cerere a fisierelor sau URL-urilor etc., protejare navigare pe internet, scanare anti-malware permanenta a site-urilor in limba romana.
Cel de-al doilea proiect vizeaza Actualizarea și dezvoltarea sistemului national de protecție a infrastructurilor IT&C cu valente critice pentru securitatea nationala impotriva amenintarilor provenite din spatiul cibernetic.
Obiectivul acestuia vizeaza actualizarea sistemului informatic existent si includerea in acest sistem de noi infrastructuri IT&C cu valente critice pentru securitatea nationala in scopul sporirii capabilitatilor de identificare a atacurilor cibernetice, precum si a cresterii nivelului de securitate cibernetica nationala reprezinta obiectivul general al proiectului, subsumat unei abordari comune a UE in materie de securitate cibernetica.
Ghidul Solicitantului este postat pe site-ul Organismului Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale, https://fonduri.mcsi.ro, la sectiunea Consultare publica, si pe site-ul Autoritatii de Management pentru Programul Operational Competitivitate (www.fonduri-ue.ro), sectiunea Implementare program.
Perioada de consultare publica este de 10 zile lucratoare, incepand cu data de 8 mai 2018 pana in data de 22 mai 2018.
*Prin alerta de securitate cibernetica se intelege orice semnalare a unui incident sau eveniment de securitate cibernetica ce implica, poate implica sau afecteaza entitati de pe teritoriul Romaniei.
S-ar putea sa te intereseze si: Camera Deputatilor a adoptat Legea GDPR
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri