CEDO condamna Romania intr-o speta referitoare la conditiile de detentie si interceptarile telefonice ale unei judecatoare
Romania fost condamnata de CEDO la plata a 4.900 de euro in speta Pop Blaga, fosta judecatoare din Oradea acuzata de coruptie, care s-a plans instantei de la Strasbourg pentru conditiile de detentie si ascultari telefonice ilegale. Din suma ce trebuie platita de statul roman, 3.900 de euro reprezinta prejudiciu moral si 1000 de euro cheltuieli de judecata.
Conform deciziei publicate marti pe site-ul Curtii, in acest caz a fost incalcat articolul 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului referitor la interzicerea torturii si a tratamentelor inumane, precum si articolul 8 referitor la respectarea vietii private si familiale.
Reclamanta Elena Pop Blaga, fosta judecatoare la Tribunalul Bihor, a fost acuzata de fapte de coruptie pasiva si plasata in arest preventiv in perioada 24 mai - 22 iunie 2002, datele folosite impotriva ei fiind culese, pe langa alte metode, si pe baza unor interceptari telefonice. Retinerea s-a produs dupa un flagrant organizat in urma sesizarii unui expert judiciar caruia i-ar fi cerut o suma de bani in schimbul platii unei expertize pe care acesta a realizat-o in cadrul unei proceduri comerciale.
Ea s-a plans in mod special de conditiile de detentie de la sectia de politie din Oradea, unde avea dreptul la un singur dus pe saptamana, cu o durata de 10-15 minute si numai sambata. Reclamanta afirma ca celula in care a stat a trebuit deparazitata de mai multe ori si era echipata cu un singur WC, in conditiile in care acolo erau detinute si persoane infectate cu sifilis. De asemenea, a fost transferata pentru doua zile la Bucuresti din motive procedurale, iar in timpul deplasarii a fost nevoita sa manance cu o singura mana pentru ca politistii au refuzat sa-si scoata complet catusele. Ea sustine ca a fost tinuta inchisa timp de doua ore intr-o toaleta la politia din Bucuresti, timp in care s-au efectuat formalitatile.
Celalalt element al plangerii sale l-a constituit interceptarea ilegala a convorbirilor telefonice. Pe langa sesizarea adresata CEDO, reclamanta a inaintat o actiune in instanta impotriva Parchetului, in baza legii 544/2001 asupra liberului acces la informatiile de interes public, pentru a obliga aceasta institutie sa-i comunice numerele de telefon interceptate, numerele dosarelor pe baza carora s-au efectuat interceptarile, cat si durata lor, solicitand si o despagubire de 150.000 RON pentru faptul ca i s-a ingradit accesul la aceste informatii.
In plangerea catre CEDO ea ceruse 1.000.000 de euro drept prejudiciu moral si inca 112.000 de euro ca prejudiciu material reprezentat de cheltuielile medicale si pierderea unor venituri viitoare, dar decizia Curtii europene obliga statul roman sa achite o despagubire de numai 4.900 de euro.
Sursa Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<