Guvernul a aprobat astazi, printr-o ordonanta, modificarea Ordonantei Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, a anuntat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Dan Lazar.
Modificarile au drept scop “diferentierea termenului de radiere a faptelor savarsite de contribuabili si care se inscriu in cazierul fiscal, in sensul ca se va tine cont de gravitatea fapte savarsite de contribuabil”, a afirmat secretarul de stat.
Actul normativ prevede ca unele fapte care constituie contraventii, dar nu au o gravitate deosebita, sa fie radiate din cazierul fiscal in termen de 1 an, in timp ce pentru infractiunile cu gravitate deosebita, ramane termenul de 5 ani, dupa care se va radia respectiva fapta din cazierul fiscal. ”De exemplu, pana in momentul de fata, in cazul in care un contabil nu depunea o declaratie de impunere pe un anumit impozit, /…/ aceasta inactivitate era trecuta in cazierul fiscal atat al administratorului societatii, cat si al firmei respective. Iar respectiva societate de la momentul reactivarii ei si pana la momentul in care isi putea desfasura din nou activitatea trebuia sa astepte 5 ani de zile. Si nu era normal pentru o fapta minora, sa suporte astfel de consecinte”, a explicat Dan Lazar.
Secretarul de stat a precizat ca modificarile aduse astazi vizeaza si introducerea de noi contraventii pentru: neretinerea impozitelor cu stopaj la sursa, neprezentarea de catre contribuabil a bunurilor sau a materiei impozabile in vederea calcului impozitului de catre fisc, precum si pentru retinerea si nevarsarea, in cazul acelor categorii de impozite si taxe care sunt prin stopaj la sursa, daca contribuabilul nu este de rea credinta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<