Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avocatii pot derula integral procedura de constituire si inregistrare a unei firme

Avocatii pot derula integral procedura de constituire si inregistrare a unei firme
UPDATE 11.09.2020 - Parlamentul Romaniei, prin votul decizional dat de Camera Deputatilor, a adoptat proiectul de lege. Avocatii primesc noi competente si pot derula noi activitati.

Iata cum arata proiectul trimis spre promulgare ce acum asteapta aprobarea sefului statului pentru a se oficializa.

L E G E privind modificarea si completarea unor acte normative

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. I. – Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 49 din 4 februarie 1998, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 18, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu urmatorul cuprins:
„(4) In absenta comerciantului persoana fizica, respectiv a reprezentantului asociatiei familiale, semnatura acestuia poate fi inlocuita prin prezentarea la Registrul Comertului, de catre avocat, a imputernicirii avocatiale care contine semnatura clientului, respectiv a comerciantului persoana fizica sau a  reprezentantului asociatiei familiale. Semnatura persoanei fizice trebuie data personal in fata avocatului si va fi folosita in intreaga activitate a comerciantului persoana fizica, respectiv a reprezentantului asociatiei familiale.”

2. La articolul 19, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Dovedirea specimenului de semnatura a administratorilor si, dupa caz, a reprezentantilor societatilor, precum si a persoanelor imputernicite in conditiile legii sa reprezinte regiile autonome sau organizatiile cooperatiste se face cu respectarea prevederilor art. 18 alin. (2) – (4).”

Art.II. – La articolul 56 din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 589 din 18 iulie 2019, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(5) Declaratia prevazuta la alin. (1) se poate da in fata reprezentantului oficiului registrului comertului sau se poate depune, personal sau prin reprezentant, avand data certa, data de notarul public ori atestata de avocat.”

Art. III. – Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 777 din 13 noiembrie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
- La articolul 31, litera a) a alineatului (1) si alineatul (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„a) in tara, de catre avocatul persoanei fizice in baza imputernicirii avocatiale emise cu respectarea prevederilor Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si functionarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Statutului profesiei de avocat, adoptat prin Hotararea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania nr. 64/2011, cu modificarile si completarile ulterioare sau, dupa caz, de alt imputernicit, pe baza unei procuri autentificate de catre notarul public;

(2) Continutul procurii, respectiv al imputernicirii avocatiale, trebuie formulat in termeni clari, din care sa rezulte persoana sau, dupa caz, avocatul care a fost mandatat, scopul si durata mandatului.”

Art. IV. – La articolul 10 din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 339 din 18 mai 2012, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) Pe baza actelor de stare civila se elibereaza certificate de nastere si de casatorie titularilor sau reprezentantilor legali ai acestora, iar certificatele de deces, membrilor familiei sau altor persoane indreptatite. Certificatele de stare civila se pot elibera si altor persoane imputernicite prin procura speciala, precum si avocatilor imputerniciti de catre titulari sau de catre reprezentantii legali ai acestora, in baza imputernicirii avocatiale emise cu respectarea prevederilor Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si functionarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Statutului profesiei de avocat, adoptat prin Hotararea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania nr. 64/2011, cu modificarile si completarile ulterioare. In certificatele de stare civila nu vor fi preluate titlurile de noblete, chiar daca au fost inscrise in unele acte de stare civila.”

Informatii initiale
publicate pe 17.06.2020
O noua initiativa legislativa stabileste ca avocatii pot derula integral procedura de constituire si inregistrare a unei firme.

"Fiecare dintre noi, indiferent de pregatire, profesie sau statut social, am fost si suntem deseori in situatia in care, in vederea exercitarii unui drept sau satisfacerii unui interes legal a trebuit/trebuie sa prezentam o declaratie. O declaratie, pe care - de cele mai multe ori - legea o da in competenta de autentificare sau legalizare a notarilor publici sau stabileste ca aceasta poate fi data in fata unui functionar al autoritatii unde este utilizata declaratia. Intr-un mod greu de inteles legiuitorul a omis din categoria profesionistilor care pot certifica un inscris, profesionistii avocati - categoria profesionala juridica cu cea mai desfasurata retea la nivel national si care este cea mai apropiata de drepturile si interesele cetateanului. Cel mai pregnant se simte omiterea avocatilor de la certificarea inscrisurilor in materia comerciala dar si in alte domenii", sustin initiatorii.

Parlamentarii propun ca declaratiile pe proprie raspundere care se anexeaza la cererea de inregistrare/alte cereri pot avea forma de inscris sub semnatura privata ori forma electronica si pot fi transmise la oficiul registrului comertului fara nicio alta formalitate, prin mijloace electronice, cu semnatura electronica sau prin servicii de posta si curier. Declaratiile pe proprie raspundere pot fi si in forma autentica, certificata de avocat sau date la oficiul registrului comerfului.

In plus, specimenul de semnatura, acolo unde legea prevede, se transmite la oficiul registrul comertului legalizat de notarul public sau certificat de avocat ori sub forma unui inscris sub semnatura privata, fara nicio alta formalitate, sau se poate da la oficiul registrului comertului.

Totodata, urmatoarele documente pot fi, dupa caz, transmise sau folosite in fata autoritatilor si institutiilor competente si in forma certificata de avocat:
a) declaratia privind lipsa litigiilor cu privire la un imobil necesara pentru obtinerea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire;
b) declaratia pe proprie raspundere pentru incheierea contractelor pentru furnizarea de utilitati;
c) declaratia pe proprie raspundere a vanzatorului ca imobilul nu este revendicat conform Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si nu exista alte litigii in legatura cu acesta;
d) orice acte sau copii certificate a caror depunere nu este necesara in vederea incheierii unui act in forma autentica.

avocati contracte

Alesii mai propun si modificarea urmatoarelor acte normative cu urmatoarele adaugiri:

  • Codul civil la art. 612: "Orice constructii, lucrari sau plantatii se pot face de catre proprietarul fondului numai cu respectarea unei distante minime de 60 de cm fata de linia de hotar, daca nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel incat nu se aduce atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanta minima se poate face prin acordul partilor exprimat printr-un inscris autentic sau certificat de avocat";
  • Legea nr. 50/1991, Anexa 1, pct. 2.5.6: "Acordul vecinilor, conform prevederilor legale in vigoare, exprimat in forma autentica sau certificata de avocat, pentru constructiile noi, amplasate adiacent constructiilor existente sau in imediata lor vecinatate - si numai daca sunt necesare masuri de interventie pentru protejarea acestora -, pentru lucrari de constructii necesare in vederea schimbarii destinatiei in cladiri existente, precum si in cazul amplasarii de constructii cu alta destinatie decat cea a cladirilor invecinate.";
  • Legea nr. 248/2005, art. 30, alin. (7): "Declaratiile prevazute la alin. (1) lit b) si d) trebuie sa fie autentificate in tara de notarul public sau certificate de avocat, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori, daca au fost date in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevdzute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptate la Haga la 5 octombrie 1961, la care Romania a aderat prin Ordonanta Guvernului nr. 66/1999, aprobatr prin Legea nr. 52/2000, cu modificarile ulterioare, cu exceptia celor ce emana dintr-un stat cu care Romania a incheiat tratate, conventii sau acorduri de asistenta juridica, in materie civila sau de drept al familiei, care prevdd scutirea de supralegalizare. Declaratiile trebuie sa fie eliberate partilor in doua duplicate, dintre care un duplicat se pastreaza de catre insotitor, iar al doilea duplicat insoteste pasaportul minorului."
  • OG nr. 39/2015, art. 8, alin. (4): "Persoanele fizice si juridice straine care nu sunt inregistrate fiscal in Romania si se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1) nu au obligatia sa prezinte certificatul de cazier fiscal, find suficienta declaratia autentica sau certificata de avocat pe propria raspundere a persoanei fizice sau a reprezentantului persoanei juridice, dupd caz, din care sa rezulte ca nu au savarsit fapte si nu s-au aflat in situatii de natura celor care se inscriu in evidenta cazierului fiscal, precum si ca nu sunt inregistrati fiscal in Romania."
  • Legea nr. 290/2004;
  • OG nr. 26/2000;
  • Legea nr. 119/1996.

 

Proiectul a fost inregistrat la Senat pentru dezbatere, asadar Camera Deputatilor va avea votul decizional.

Prevederile de mai sus nu se aplica inca, intrucat parcursul parlamentar trebuie sa fie realizat.

Procedura de urgenta a fost adoptata.

Guvernul n-a oferit inca un punct de vedere.

Vom actualiza acest articol cu informatiile relevante de indata ce vor fi disponibile noutati.


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Avocatii pot derula integral procedura de constituire si inregistrare a unei firme":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016