HOTARAREA NR. 525 privind adoptarea Regulamentului examenului de absolvire a Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor
01 septembrie 2012
in conformitate cu dispozitiile art. 66 lit. f) si lit. g) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, ale art. 312 alin. (1) lit. e) din Statutul profesiei de avocat;
Luand in considerare Proiectul Regulamentului examenului de absolvire a Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor, inaintat de Consiliul de Conducere al INPPA, in conformitate cu art. 13 lit. a) din Statutul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor
Luand act de dezbaterile si votul exprimat in cadrul sedintei Consiliului UNBR din 01 septembrie 2012, consemnate in procesul-verbal de sedinta,
Art. 1. - (1) Se aproba Regulamentul examenului de absolvire a Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor, astfel cum acesta este prevazut in Anexa la prezenta hotarare.
Art. 2. - Prezenta hotarare se publica pe site-ul www.unbr.ro, se comunica barourilor, INPPA si centrelor teritoriale ale INPPA.
Presedinte,
Av. dr. Gheorghe Florea
Anexa la Hotararea nr. 525 din 01 septembrie 2012 a Consiliului UNBR
REGULAMENT
privind organizarea si desfasurarea examenului de absolvire a Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor-I.N.P.P.A.
Art. 1. (1) La finalizarea perioadei de pregatire profesionala initiala organizate de I.N.P.P.A. direct sau in cadrul activitatii centrelor teritoriale ale I.N.P.P.A., avocatul stagiar este obligat sa sustina examenul de absolvire.
(2) Pentru motive temeinice si dovedite, la cererea avocatului stagiar, Consiliul de Conducere al I.N.P.P.A. poate aproba amanarea sustinerii examenului de absolvire, in proxima sesiune de examen.
(3) Examenul de absolvire a I.N.P.P.A. se desfasoara conform principiilor transparentei, echilibrului intre verificarea aptitudinilor practic-aplicative si a cunostintelor teoretice, identitatii modalitatilor de examinare si criteriilor de evaluare la nivel national si la nivelul centrelor teritoriale, caracterului unitar al gradului de dificultate a subiectelor si al aprecierii aptitudinilor de ordin practic-aplicativ, avand in vedere in permanenta competentele la nivel national ce urmeaza a fi dobandite prin promovarea examenului.
Art. 2. Examenul de absolvire se sustine, in fiecare an, la data si locul stabilite de Consiliul de Conducere al I.N.P.P.A.. Pentru centrele teritoriale ale I.N.P.P.A., locul de desfasurare a examenului va fi stabilit la propunerea consiliilor de conducere din respectivele centre teritoriale. Proba scrisa se va desfasura la aceeasi data si ora pentru INPPA si centrele teritoriale ale acestuia.
Art. 3. (1) Examenul de absolvire se sustine in fata unei comisii desemnate de Consiliul de Conducere al I.N.P.P.A. din care fac parte lectori ai I.N.P.P.A. care au calitatea de avocat cu drept de a pune concluzii la toate instantele judecatoresti sau cadre didactice universitare. in cadrul centrelor teritoriale ale I.N.P.P.A. comisia de examen se stabileste pe baza propunerilor consiliilor de conducere din respectivele centre teritoriale.
(2) Pentru proba orala, in functie de numarul candidatilor, se pot constitui subcomisii de examen atat pentru analizarea proiectului profesional cat si pentru sustinerea lui orala (colocviu).
(3) Comisia de examen este prezidata de conducerea executiva a I.N.P.P.A. in cadrul centrelor teritoriale ale I.N.P.P.A. comisia de examen este prezidata de conducerea executiva a respectivelor centre teritoriale.
Art. 4. Examenul de absolvire consta in probe orale (colocvii) cu caracter preponderent practic si aplicativ, precum si o proba scrisa (test de verificare a cunostintelor), cu caracter teoretic si practic.
Art. 5. (1) Examenul de absolvire se va desfasura pe baza urmatoarelor reguli:
a) proba orala (colocviu) se va sustine la toate disciplinele urmate in cadrul cursurilor de pregatirea profesionala initiala;
b) proba scrisa (test de verificare a cunostintelor) se va sustine la disciplinele: „Organizarea si exercitarea profesiei de avocat", „Drept civil", „Drept procesual civil", „Drept penal", „Drept procesual penal".
Art. 6. (1) Tematica pentru disciplinele care fac obiectul examenului de absolvire este cea prevazuta in Planul de invatamant al I.N.P.P.A..
(2) La studiul tematicii vor fi avute in vedere actele normative in vigoare, doctrina si jurisprudenta publicate in ultimii 5 ani.
(3) Subiectele pentru probele de examen vor fi stabilite numai din tematica disciplinelor de examen, prevazuta in Planul de invatamant al I.N.P.P.A..
Art. 7. (1) Probele orale (colocviile) vor urmari, cu precadere, relevarea capacitatii candidatilor de a aplica in practica cunostintele teoretice dobandite, puterea de analiza si sinteza a acestora.
(2) Dezbaterile in cadrul probei orale vor avea la baza caietul de lucrari profesionale intocmit de candidat. Lucrarile profesionale pe baza carora se realizeaza caietul de lucrari profesionale vor fi comunicate in timp util candidatilor. in cadrul colocviului este permisa utilizarea, ca material documentar, a legislatiei si a altor materiale stabilite de comisia de examen.
(3) Candidatii sunt obligati sa solutioneze in scris cerintele impuse pentru lucrarile profesionale propuse pentru dezbatere in cadrul colocviului, sa constituie caietul de lucrari profesionale si sa il depuna la secretariatul I.N.P.P.A. in termenul fixat de conducerea I.N.P.P.A..
(4) Comisia de examen va respinge de la examinare pe cei care nu au depus caietul de lucrari profesionale in termenul si forma stabilite.
(5) Caietele de lucrari profesionale vor fi pastrate de catre I.N.P.P.A. si centrele teritoriale ale acestuia. Art. 8. (1) La fiecare proba orala, candidatii vor fi apreciati cu calificativele: ADMIS sau RESPINS.
(2) La stabilirea calificativelor se tine seama de modul in care au fost tratate lucrarile profesionale, de raspunsurile date in cadrul colocviului, precum si de evidentele (fisele de prezenta) ce atesta participarea candidatului la prelegerile si atelierele organizate in cursul anului de pregatire in cadrul I.N.P.P.A.
(3) Calificativul acordat se va inscrie pe borderoul aferent probelor orale pentru fiecare disciplina sau grup de discipline in parte.
(4) Rezultatele vor fi comunicate in cel mult 24 de ore de la sustinerea fiecarei probe orale.
Art. 9. (1) Nu vor fi admisi la proba scrisa candidatii care nu au obtinut, la toate probele orale calificativul ADMIS.
(2) Candidatii care la cel putin una din probele orale nu au obtinut calificativul ADMIS, pot solicita reexaminarea, in termen de 24 de ore de la comunicarea rezultatelor.
(3) Reexaminarea candidatilor care au obtinut calificativul RESPINS se va face inainte de proba scrisa de catre alti membri ai comisiei de examen decat cei care au acordat respectivul calificativ.
Art. 10. (1) Proba scrisa se desfasoara la aceeasi data si ora atat in structura centrala a INPPA cat si in centrele teritoriale. Proba scrisa consta in rezolvarea unor cazuri practice exprimate in cadrul unui chestionar format din cate 10 spete pentru fiecare materie de examen, in total 50 de cazuri practice. Fiecarei intrebari ii vor corespunde mai multe variante de raspuns, din care una sau doua pot fi corecte, existand posibilitatea ca nicio varianta sa nu fie corecta.
(2) intrebarile pentru proba scrisa sunt unice si vor fi stabilite de o comisie desemnata de conducerea executiva a INPPA dintre membrii comisiilor de examen potrivit specializarii acestora si cu asigurarea confidentialitatii. Comisia de examen se va asigura ca subiectele sa releve cunostintele teoretice si aprofundarea jurisprudentei relevante in materiile ce formeaza obiectul examinarii. Subiectele vor urmari preponderent promovarea aptitudinilor specifice profesiei de avocat.
(3) Presedintele comisiei de examen din cadrul INPPA stabileste daca si in ce conditii la proba scrisa poate fi consultata legislatia de catre candidati. Masura se aplica unitar pentru INPPA si centrele teritoriale ale acestuia.
Art. 11.( .).
Cuprinsul integral al reglementarii in gasiti
AICI
Sursa UNBR.ro