Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor Romania a ratificat "Acordul - cadru de colaborare intre Institutul National al Magistraturii - INM si Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor - INPPA", incheiat la 01 februarie 2011.
Potrivit unui comunicat de presa remis de UNBR, acordul reflecta preocuparea comuna a profesiilor de magistrat si avocat pentru formarea profesionala initiala si continua la standarde europene.
In cuprinsul alocutiunilor rostite, directorul INM, judecator dr. Constantin Branzan si Presedintele UNBR av. dr. Gheorghe Florea, au fost evocate relatiile traditionale dintre avocati si magistrati alaturi de dorinta comuna de intarire a colaborarii dintre cele doua profesii.
Consiliul UNBR a ratificat prin vot unanim textul acordului incheiat.
Reprezentantii celor doua institutii au prezentat programul cooperarii pentru luna martie 2011, program care va consta in organizarea a trei procese experimentale in materia dreptului civil, dreptului penal si dreptului familiei; desfasurarea acestor procese va fi inregistrata si va constitui material didactic pentru INM si INPPA cat si pentru facultatile de drept interesate.
Pentru formarea profesionala continua, vor fi organizate intalniri si mese rotunde avand ca tema consecintele practice ale aplicarii "micii reforme" (Legea nr. 202/2010 privind accelerarea solutionarii proceselor) in contextul intrarii in vigoare a noilor coduri.
Au fost - de asemenea - identificate drept teme ale viitoarelor forme de pregatire, reglementari din materia dreptului proprietatii intelectuale, dreptului bancar si fiscal precum si jurisprudenta Curtii Europene de la Luxembourg si a Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Conform legislatiei actuale, dupa ce un angajat este platit timp de 24 de luni consecutive cu salariul minim brut garantat in plata, acesta trebuie sa primeasca un salariu mai mare decat minimul de la acel moment. Este corect ca: Pentru contractele incheiate inainte de 1 ianuarie 2022, perioada de referinta pentru calculul celor 24 de luni incepe din 1 ianuarie 2022, iar acesti angajati trebuie sa aiba un salariu mai mare decat minimul incepand cu 1 ianuarie 2024? Pentru contractele incheiate...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajat care pana in 30.11.2024 are concediu medical cod 14 din , in 7 decembrie ar avea complete zilele de 1 an jumate de concediu medical pentru acest cod, angajatul doreste sa revina la munca in 2 decembrie, el va mai putea benefica de concediu medical tot pe acest cod 14, sau concediu medical cu alt cod in ianuarie sau februarie 2025 ... anul 2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate doreste sa angajeze o persoana care are atat cetatenie romana, cat si moldoveana, care sa lucreze in regim de telemunca de la domiciliul sau din Republica Moldova. Firma are sediul in Romania, nu are punct de lucru in Republica Moldova. In baza acordului de evitare a dublei impuneri dintre Romania si Republica Moldova, inteleg ca pentru perioada de pana la 183 de zile taxele si impozitele se retin si vireaza in Romania. Avand in vedere ca se vor depasi cele 183 de zile, ne puteti...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<