Incepand cu 1 octombrie 2011 va intra in vigoare noul Cod civil aducand schimbari majore mai ales in ceea ce priveste casatoria, familia si bunurile sotilor. Daca in ceea ce priveste incheierea casatoriei si formalitatile pentru incheierea acesteia nu sunt cu mult diferite, drepturile si obligatiile sotilor sunt mai bine definite in acest Cod civil. Cum foarte multe persoane isi puneau problema contractului prenuptial existent in alte state, iata ca il regasim acum si la noi sub denumirea de conventie matrimoniala.
Prin conventia matrimoniala se va stabili regimul matrimonial ales, regim matrimonial ce va fi mentionat pe actul de casatorie, conform art. 291 Cod civil. Astfel, sotii vor putea alege intre comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala (art. 312 Cod civil), regimul matrimonial ales fiind opozabil tertilor abia dupa indeplinirea formalitatilor de publicitate al acestuia (art. 313 Cod civil), conventiile matrimoniale inscriindu-se in Registrul national notarial al regimurilor matrimoniale, precum si in alte registre de publicitate, cum ar fi cartea funciara, registrul comertului etc. (art. 334 Cod civil), deoarece regimul matrimonial ales poate interesa si pe eventualii creditori ai sotilor.
Conventia matrimoniala, respectiv regimul matrimonial ales va avea o mare importanta mai ales in cazul divortului si partajului sau lichidarii comunitatii de bunuri, lichidare ce poate intrveni si in timpul casatoriei, modificandu-se astfel regimul matrimonial (art. 357, 358, 370-372 Cod civil).
Desfacerea casatoriei, prevazuta la art. 373 - 388 Cod civil, va fi si ea diferita, in functie de modalitate in care se va desface casatoria. Daca sotii sunt de acord sa divorteze, incetarea casatoriei va consta doar intr-o simpla formalitate ce va fi indeplinita la notar sau la oficiul de stare civila, in urma acordului, si dupa o perioada de reflectie de 30 de zile, eliberandu-se certificatul de divort (art. 376 Cod civil).
Exista insa si posibilitatea desfacerii casatoriei prin acordul sotilor pe cale judiciara asa cum reiese din continutul art. 374 Cod civil. Cand insa intervine divortul din culpa, cererea va fi de competenta instantei de judecata, divortul din culpa unuia dintre soti putand fi continuat chiar si de mostenitorii sotului care a invocat culpa celuilalt sot, conform art. 380 Cod civil.
In cazul in care divortul se va pronunta din culpa exclusiva a unuia dintre soti, sotul din culpa caruia se pronunta divortul va putea fi obligat in beneficiul celuilalt sot la o prestatie compensatorie (art. 390 - 394 Cod civil) care sa compenseze dezechilibrul semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale acestuia din urma.
Alte prevederi importante pe care le regasim in noul Cod civil cu privire la familie constau in drepturile si obligatiile personale sau comune ale sotilor (art. 307 - 318 Cod civil), locuinta familiei si bunurile mobile aflate in locuinta familiei, precum si obligatia de intretinere (art. 513 - 534 Cod civil), o insemnatate deosebita acordandu-se prin aceste prevederi ocrotirii copiilor.