Munca temporara reprezinta forma legala de angajare prin care o firma poate acoperi necesarul fortei de munca, pe o anumita perioada de timp si in conditii strict reglementate de Codul muncii.
Iata ce trebuie sa stie managerii care vor sa angajeze forta de munca temporara.
"O intreprindere individuala cu activitate de fabricare si vanzare produse de patiserie la targuri (kurtos si langos) are nevoie de angajati doar pentru o saptamana din luna. Care sunt posibilitatiile de angajare ca sa fie ok din punct de vedere legislativ?"
Raspuns expert PortalCodulMuncii.ro: In opinia noastra, puteti angaja persoane cu contract individual de munca, pe perioada determinata pe toata perioada in care participati la targuri (spre ex. 3 luni), dar cu fractiune de norma, care sa reprezinte numarul de ore aferent unei saptamani de lucru.
La art. 103 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
Astfel, puteti stabili o norma, spre exemplu, de 40 de ore/luna repartizate inegal pe care practic salariatii o realizeaza in saptamana in care aveti nevoie de ei. Modul de repartizare a acestor ore si programul de munca trebuie stabilite prin contractul individual de munca.
De asemnea, tot cu contract individual de munca pe perioada determinata, puteti angaja personalul strict pe perioada de o saptamana, cat aveti nevoie de angajati. Insa, in acest caz, daca este vorba de mai multe luni in care aveti nevoie cate o saptamana de salariati, este vorba de incheierea mai multor asemenea contracte cu o durata de o saptamana pentru acelasi salariat. Prin urmare, trebuie sa tineti seama prevederile Codului muncii conform carora intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata.
O alta optiune ar fi sa aplelati la serviciile unui agent de munca temporara autorizat care va poate furniza, in baza unui contract de punere la dispozitie, personalul de care aveti nevoie, in perioada in care aveti nevoie. Munca prin agent de munca temporara este, de asemenea, reglementata prin Codul muncii.
O alta varianta, mai ales daca sunt necesari si salariati care sa desfasoare munca necalificata cu caracter ocazional ar fi aceea de a angaja zilieri. Acest tip de activitate este reglementata prin Legea nr. 52/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Explicatii oferite in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.