O instanta din Salaj a hotarat definitiv ca soferii nu sunt obligati sa aiba asigurarea RCA la ei si nici s-o prezinte politistilor.
Conducatorii auto nu sunt obligati sa aiba asupra lor dovada asigurarii RCA si nu trebuie sa o prezinte politistului atunci cand acesta solicita controlul actelor, potrivit unei decizii definitive a Tribunalului Salaj. Concret, in anul 2015, un sofer a fost amendat pentru ca nu a avut asupra sa la controlul organelor de politie polita de asigurare auto. In aceste conditii, conducatorul auto a contestat in instanta procesul-verbal de contraventie si a obtinut anularea actului administrativ in 2016, iar in ianuarie anul acesta, instanta de apel a respins calea de atac formulata de inspectoratul de politie.
Instanta de prim grad (judecatoria) a decis ca nu exista nicio prevede expresa care sa-l oblige pe conducator sa aiba asupra sa dovada asigurarii, nici in contextul Legii nr. 136/1995 (vechea lege privind RCA-urile, in prezent abrogata si inlocuita de noul cadru RCA - OUG nr. 54/2016), nici in al OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice ori al regulamentului de punere in aplicare a acestei ordonante. Prevederile legale la care s-a raportat instanta si care ne intereseaza in aceasta discutie sunt urmatoarele:
Practic, organul de politie care l-a amendat pe conducatorul respectiv a considerat ca dovada asigurarii RCA (polita de asigurare) se inscrie in notiunea folosita de cele doua acte de mai sus, respectiv "alte documente prevazute de lege", or instanta de judecata a constatat ca, la momentul respectiv, niciun act normativ nu-i impune soferului obligatia de a avea asupra sa aceasta polita.
"In cauza, instanta constata ca nici art. 147 pct. 1 din R.A.O.U.G. nr. 195/2002 si nici art. 35 alin. 2 din O.U.G. nr. 195/2002 nu preved in mod expres faptul ca participantii la trafic trebuie sa aiba asupra lor polita de asigurare auto. De asemenea, din analiza dispozitiilor legale in materie, respectiv a O.U.G. nr. 195/2002, a R.A.O.U.G. nr. 195/2002 si a Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, nu rezulta ca aceasta obligatie ar fi fost impusa in mod expres de legiuitor in sarcina conducatorilor auto. Altfel spus, legea nu prevede in mod expres obligatia conducatorilor auto de a avea asupra lor polita de asigurare auto si de a o prezenta la cererea politistului rutier", a stabilit prima instanta.
Asadar, conducatorul auto in discutie a fost amendat pentru o contraventie care, in realitate, nu exista, incalcandu-se astfel prevederile OG nr. 2/2001 privind regimul contraventiilor. Amenda primita a fost anulata.
Politia, insa, a facut recurs. Potrivit portalului instantelor, prin decizia nr. 20/10 ianuarie 2017, Tribunalul Salaj a respins ca nefondat apelul declarat de IPJ Salaj impotriva sentintei civile nr.527/01.07.2016 a Judecatoriei Simleul Silvaniei.
Asadar, soferul nu va mai achita nicio amenda.
Atentie! Trebuie sa avem in vedere si art. 28 alin (1) lit. b) din OUG nr. 54/2016, care specifica destul de clar ca pentru vehiculele inmatriculate sau inregistrate in afara teritoriului Romaniei dovada ca sunt asigurate se face prin prezentarea documentelor internationale de asigurare pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, valabile in Romania.
Fise distractive pentru gradinita
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Asadar, cei care introduc in tara autovehicule inmatriculate in alte state sunt obligati sa aiba asupra lor asigurarea RCA si chiar s-o prezinte politistilor.
Nota! Practica instantelor romanesti in aceasta privinta nu este unitara. E important sa intelegem ca politistii pot pretinde in continuare asigurarea RCA de la soferi, intrucat sintagma "alte documente prevazute de lege" lasa loc interpretarilor pe care, in mod normal, o instanta de judecata nu le poate lamuri. Judecatorii aplica legea in vigoare. Ei nu o explica si nici nu fac analiza pe text.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri