O decizie a CJUE stabileste ca o masina trebuie sa aiba polita RCA, chiar daca nu este scoasa pe drumurile publice.
Hotararea CJUE a stabilit ca o masina inmatriculata, ce inca este functionala, trebuie sa aiba asigurare RCA chiar daca este tinuta numai pe o proprietate privata.
Cu alte cuvinte, daca proprietarul nu decide sa radieze masina din circulatie (si astfel s-o lase fara placutele de inmatriculare), acesta este obligat in continuare sa aiba o polita RCA valabila. Indiferent daca mai foloseste cineva autoturismul sau nu.
„(...) incheierea unui contract de asigurare de raspundere civila auto este obligatorie atunci cand vehiculul in cauza este inca inmatriculat intr-un stat membru si poate sa fie condus, dar este parcat pe un teren privat, exclusiv din alegerea proprietarului, care nu mai intentioneaza sa-l conduca”, scrie intr-un comunicat de presa al CJUE legat de decizia judecatorilor.
In plus, CJUE a stabilit ca, intr-o asemenea situatie, se pot cere despagubiri atat persoanei responsabile de accidentul produs cu masina neasigurata, cat si proprietarului automobilului. Asta chiar daca cel din urma nu e responsabil civilmente pentru accident.
Citeste si:
In Romania, proprietarii de masini sunt obligati sa aiba asigurare RCA indiferent daca folosesc masina sau nu. Mai exact, in Legea nr. 132/2017 scrie ca „persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si tramvaie au obligatia sa se asigure pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule (...)”.
Atentie! Conform legii RCA, proprietarii pot cere suspendarea asigurarii, dar vor trebui sa predea la politie placutele de inmatriculare.
250 Modele Fise de Post
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Singurele scenarii in care o masina poate fi tinuta in curtea personala sau garajul propriu fara RCA valabil sunt urmatoarele:
Amenda pentru lipsa unui RCA valabil ajunge pana la 2000 de lei conform Codului Rutier in vigoare.
Nota! Puteti descarca in format .PDF Hotararea CJUE privind RCA obligatoriu dand click AICI! Aceasta a fost deja publicata in Jurnalul Oficial al UE, asadar este in vigoare!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri