Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Invoirea la locul de munca: clarificari privind pontajul si plata salariului

Invoirea la locul de munca: clarificari privind pontajul si plata salariului
Invoirea la locul de munca este o alta tema sensibila pentru unii angajatori, care vor sa stie cum trebuie sa ponteze angajatii care cer sa lipseasca temporar, pentru cateva ore sau pentru o zi intreaga, de la serviciu.

Desi invoirea angajatului de la serviciu nu este reglementata legal, in practica se intalneste, in baza principiului libertatii contractuale, cu plata salariului pe perioada absentei de la locul de munca.

Iata raspunsul PortalCodulMuncii la o intrebare pe aceasta speta: 
"Va rugam sa ne precizati pentru:
1. un salariat cu norma intreaga 8 ore/ zi ce a lucrat in luna martie 2024 (21 zile lucratoare) 19 zile program complet de 8 ore, intr-o zi lucreaza 6 ore (cerere 2 ore invoire aprobata) si in alta zi lucreaza 5 ore (cerere 3 ore invoire aprobata). Conform CCM se acorda tichete de masa in valoare de 30 de lei/zi si conform art. 10 alin (3) din Hotararea nr. 1045/2018 din 28 decembrie 2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare. "Salariatii beneficiaza lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele". Zilele in care s-a invoit 2 sau 3 ore se considera zile lucrate si salariatul are dreptul la 21 tichete in luna martie sau are dreptul la 163 ore lucrate/ 8 ore norma zilnica = 20,375 tichete si prin rotunjire rezulta 20 de tichete acordate?
2. Conform art. 10 alin (5) din Hotararea nr. 1045/2018 din 28 decembrie 2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare. " In cazul salariatilor a caror durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 8 ore - in regim de tura, numarul de zile pentru care se acorda tichete de masa se determina prin impartirea numarului de ore in care salariatul a fost prezent la lucru la durata normala a timpului de munca de 8 ore. Fractiile rezultate din calcul se considera zi de prezenta la lucru, cu conditia ca totalul zilelor rezultat sa nu depaseasca numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele.". Fractiile subunitare rezultate din calcul se considera zi de prezenta la lucru si se acorda tichet de masa (pana in 0,5)?"


Raspuns:
1. Tichetele de masa de acorda numai la functia de baza. Astfel, daca salariatul care s-a invoit detine functia de baza aceasta va beneficia de tichete de masa.

Invoirea nu este reglementata legal, desi ea nu este reglementata legal este utilizata. Astfel, in practica, in baza principiului libertatii contractuale, se intalneste invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului pe perioada absentei de la locul de munca.

Invoirea se acorda de catre angajator, atunci cand este de acord cu solicitarea salariatului de a lipsi temporar de la locul de munca in vederea rezolvarii unor interese personale.

Invoirea nu reprezinta o suspendare a contractului individual de munca. In practica, invoirea se acorda, de regula, atunci cand pentru rezolvarea unor interese personale este necesara absenta salariatului de la locul de munca pentru cateva ore sau pentru o zi.

Nefiind suspendat contractul de munca pentru invoire, nu se inregistreaza in ReviSal insa se face plata salariului. Nu exista invoire neplatita. Salariatul caruia i s-a aprobat invoirea va fi pontat “invoit” pe perioada absentei de la serviciu, iar salariul va fi cel corespunzator timpului normal de lucru.

Asadar nu exista invoire fara plata. In toate cazurile, daca angajatorul a fost de acord cu invoirea aceasta se plateste si nu afecteaza cu nimic salariul.

In situatia in care salariatul lipseste de la serviciu cu acordul angajatorului (acord manifestat prin aprobarea cererii de invoire a salariatului in cauza de catre angajator), acesta va fi pontat si pentru orele respective, beneficiind in mod corespunzator de salariu.

In concluzie, pentru rezolvarea unor probleme personale salariatul are doua posibilitati:
a) fie solicita concediu fara plata;
b) fie solicita invoire.

In situatia unei invoiri, contractul individual de munca nu se suspenda ci este activ intrucat invoirea nu reprezinta o suspendare a contractului individual de munca. Prin urmare, in perioada invoirilor, angajatorul are obligatia sa ii plateasca salariatului salariul integral.

Daca salariatul nu este platit in perioada invoirilor, recomandam ca acesta sa formuleze cerere de concediu fara plata intrucat in perioada concediului fara plata contractul individual de munca se suspenda deci nu este activ.

Temeiul legal in baza caruia contractul individual de munca se suspenda pe perioada concediului fara plata il constituie art. 54 din Codul muncii conform caruia contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale. Perioada de suspendare a contractului pentru concediu fara plata se inregistreaza in Revisal.

Daca invoirea este de doar cateva ore din programul de lucru, contractul nu poate fi suspendat, asa incat salariatul nu poate si sa lucreze si sa fie in concediu fara plata in aceeasi zi.

Invoirea este una dintre modalitatile de motivare utilizate de catre angajatori. In consecinta salariatul va beneficia de tichete de masa pentru toate zilele inclusiv pentru zilele in care a avut invoire.

2. Intr-adevar, conform art. 10 alin (5) din Hotararea nr. 1045/2018 din 28 decembrie 2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.
(5) In cazul salariatilor a caror durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 8 ore - in regim de tura, numarul de zile pentru care se acorda tichete de masa se determina prin impartirea numarului de ore in care salariatul a fost prezent la lucru la durata normala a timpului de munca de 8 ore. Fractiile rezultate din calcul se considera zi de prezenta la lucru, cu conditia ca totalul zilelor rezultat sa nu depaseasca numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele.

La alin. (3) al art. 10 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 165/2018 se prevede astfel:
(3) Salariatii beneficiaza lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele.

In cazul tichetelor de masa, angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza transferul valorii nominale a tichetelor de masa. In sensul prezentelor norme nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:

a) efectueaza concediul de odihna, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit Hotararii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata, cu modificarile ulterioare, si respectiv, potrivit contractelor colective de munca;

b) beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale Ordonantei Guvernului nr. 6/2007 privind unele masuri de reglementare a drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pana la intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare si alte drepturi ale functionarilor publici, precum si cresterile salariale care se acorda functionarilor publici in anul 2007, aprobata cu modificari prin Legea nr. 232/2007, cu modificarile ulterioare, precum si de zile festive si de sarbatoare legale sau de alte zile libere acordate conform Hotararii Guvernului nr. 250/1992, republicata, cu modificarile ulterioare, si, respectiv, contractelor colective de munca;

c) potrivit dispozitiilor legale, sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie de delegare sau de detasare;

d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locui de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale ori, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.

Asadar, daca salariatul nu s-a aflat intr-una dintre situatiile de la lit. a) – d) de mai sus, beneficiaza de un tichet de masa pentru fiecare zi in care s-a aflat la locul de munca dar nu mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza transferul valorii nominale a tichetelor de masa.

De exemplu:

Daca salariatul a lucrat 14 ture pe luna aprilie si luna aprilie are 22 de zile lucratoare:
14 x 12 = 168 ore
168 : 8 = 21 zile
Salariatul va beneficia de 22 tichete de masa, rspectiv cate zile lucratoare are luna.

Daca salariatul a lucrat 16 ture pe luna aprilie si luna aprilie are 22 de zile lucratoare:
16 x 12 = 192 ore
192 : 8 = 24 zile
Salariatul va beneficia de 22 tichete de masa, rspectiv cate zile lucratoare are luna.
 
Explicatii oferite in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 30 Aprilie 2024
Votati articolul "Invoirea la locul de munca: clarificari privind pontajul si plata salariului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016