REGULAMENTUL (EU, EURATOM) NR. 979/2012 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN SI AL CONSILIULUI din 25 octombrie 2012 privind judecatorii ad-interim ai Tribunalului Functiei Publice a Uniunii Europene
PARLAMENTUL EUROPEAN SI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
- avand in vedere Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, in special articolul 257,
- avand in vedere Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Energiei Atomice, in special articolul 106a,
- avand in vedere Protocolul nr. 3 privind Statutul Curtii de Justitie a Uniunii Europene, in special articolul 62c si articolul 2 alineatul (2) din anexa I la acesta,
- avand in vedere cererea Curtii de Justitie,
- avand in vedere avizul Comisiei Europene,
- dupa transmiterea proiectului de act legislativ catre parlamentele nationale,
hotarand in conformitate cu procedura legislativa ordinara ( 1 ), intrucat:
(1) In conformitate cu articolul 62c al doilea paragraf din Protocolul nr. 3 privind Statutul Curtii de Justitie a Uniunii Europene („statutul”) si cu articolul 2 alineatul (2) din anexa I la acesta, este necesar sa se stabileasca conditiile in care sunt numiti judecatorii ad-interim ai Tribunalului Functiei Publice a Uniunii Europene („Tribunalul Functiei Publice”), drepturile si obligatiile acestora, modalitatile potrivit carora isi exercita functiile, precum si imprejurarile care pun capat acestor functii.
(2) Judecatorii ad-interim ar trebui sa fie alesi dintre persoane care au capacitatea sa exercite imediat functia de judecator al Tribunalului Functiei Publice. Numirea unor fosti membri ai Curtii de Justitie, ai Tribunalului sau ai Tribunalului Functiei Publice ar permite sa se garanteze respectarea acestor cerinte.
(3) Avand in vedere imprejurarile in care s-ar proceda la numirea judecatorilor ad-interim, ar trebui sa se confere mecanismului supletea necesara. In acest sens, ar trebui sa se atribuie Consiliului competenta de a stabili o lista de trei persoane numite in calitate de judecatori ad-interim. In situatia in care ar fi necesar sa se procedeze la inlocuirea temporara a unui judecator aflat intr-un caz de impiedicare din motive medicale, Tribunalul Functiei Publice ar lua decizia de a recurge la un judecator ad-interim. In executarea respectivei decizii, presedintele Tribunalului Functiei Publice ar chema sa exercite atributii judiciare pe unul dintre judecatorii ad-interim care figureaza pe lista stabilita de Consiliu, in ordinea prevazuta in lista respectiva.
(4) Ar trebui sa se reglementeze, de asemenea, modul de remunerare a judecatorilor ad-interim, precum si problema efectelor pe care functia lor si remuneratia respectiva le au asupra regimului financiar de care acestia beneficiaza in calitate de fosti membri ai Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
(5) In sfarsit, este necesar sa se reglementeze problema incetarii functiei de judecator ad-interim,
ADOPTA PREZENTUL REGULAMENT:
Articolul 1
(1) La propunerea presedintelui Curtii de Justitie, Consiliul, hotarand in unanimitate, stabileste o lista de trei persoane numite in calitate de judecatori ad-interim in sensul articolului 62c al doilea paragraf din statut. Lista respectiva stabileste ordinea in care judecatorii ad-interim sunt chemati sa exercite atributii judiciare, in conformitate cu alineatul (2) al doilea paragraf din prezentul articol.
Judecatorii ad-interim sunt alesi dintre fostii membri ai Curtii de Justitie a Uniunii Europene care au posibilitatea sa stea la dispozitia Tribunalului Functiei Publice.
Judecatorii ad-interim sunt numiti pentru o perioada de patru ani si pot fi numiti din nou.
(2) Tribunalul Functiei Publice poate decide sa recurga la un judecator ad-interim in cazul in care constata ca un judecator este sau urmeaza sa fie impiedicat sa participe la solutionarea cauzelor din motive medicale, ca aceasta impiedicare dureaza sau este probabil sa dureze cel putin trei luni si apreciaza ca respectivul judecator nu se afla totusi intr-o situatie de invaliditate considerata totala.
In executarea deciziei prevazute la primul paragraf, presedintele Tribunalului Functiei Publice il cheama pe unul dintre judecatorii ad-interim de pe lista prevazuta la alineatul (1) primul paragraf, in ordinea stabilita pe lista respectiva, sa exercite functia de judecator ad-interim. Presedintele Tribunalului il informeaza cu privire la aceasta pe presedintele Curtii de Justitie.
In cazul in care Tribunalul Functiei Publice anticipeaza aparitia unui caz previzibil de impiedicare, judecatorul ad-interim nu poate intra in functie si nu poate participa la solutionarea cauzelor inainte ca judecatorul pe care ar trebui sa-l inlocuiasca sa se afle in mod efectiv intr-un caz de impiedicare.
(3) Articolele 2-6 si 18 din statut se aplica in mod corespunzator judecatorilor ad-interim. Juramantul prevazut la articolul 2 din statut se depune la prima intrare in functie a judecatorului ad-interim.
Articolul 2
Judecatorii ad-interim care au fost chemati sa-si exercite functia indeplinesc prerogativele de judecator numai in cadrul examinarii cauzelor care le sunt incredintate spre solutionare.
Serviciile Tribunalului Functiei Publice sprijina activitatea judecatorilor ad-interim.
Articolul 3
(1) Pentru fiecare zi in care isi exercita functia, constatata in mod corespunzator de presedintele Tribunalului Functiei Publice, judecatorii ad-interim primesc o remuneratie intr-un cuantum egal cu o treizecime din salariul lunar de baza alocat judecatorilor in temeiul articolului 21c alineatul (2) din Regulamentul nr. 422/67/CEE, nr. 5/67/Euratom al Consiliului din 25 iulie 1967 de stabilire a regimului financiar al presedintelui si membrilor Comisiei, al presedintelui, judecatorilor, avocatilor generali si grefierului Curtii de Justitie, al presedintelui, membrilor si grefierului Tribunalului, precum si al presedintelui, membrilor si grefierului Tribunalului Functiei Publice a Uniunii Europene ( 1 ).
Articolul 6 literele (a) si (b) din Regulamentul nr. 422/67/CEE, nr. 5/67/Euratom se aplica in mod corespunzator judecatorilor ad-interim chemati sa se deplaseze in afara locului lor de resedinta pentru a-si exercita functia.
(2) Remuneratia prevazuta la alineatul (1) primul paragraf se deduce din pensia prevazuta la articolul 8 din Regulamentul nr. 422/67/CEE, nr. 5/67/Euratom, in masura in care valoarea remuneratiei mentionate cumulata cu aceasta pensie, inainte de deducerea impozitelor, este mai mare decat suma pe care judecatorul ad-interim o primea in calitate de membru al Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Remuneratia prevazuta la alineatul (1) primul paragraf se ia, de asemenea, in considerare in vederea aplicarii articolului 7 alineatul (3) din regulamentul respectiv.
Judecatorii ad-interim nu beneficiaza, in aceasta calitate, de indemnizatie tranzitorie si de pensie in temeiul articolelor 7 si 8 din Regulamentul nr. 422/67/CEE, nr. 5/67/Euratom.
Articolul 19 din Regulamentul nr. 422/67/CEE, nr. 5/67/Euratom se aplica in mod corespunzator remuneratiei prevazute la alineatul (1) primul paragraf din prezentul articol.
Judecatorii ad-interim nu beneficiaza, in aceasta calitate, de regimul de securitate sociala prevazut de Statutul functionarilor Uniunii Europene. Exercitarea functiei de judecator ad-interim nu este considerata activitate profesionala sau ocupatie lucrativa, in sensul articolului 11 din Regulamentul nr. 422/67/CEE, nr. 5/67/Euratom.
(3) Remuneratia prevazuta la alineatul (1) primul paragraf este supusa impozitului prevazut de Regulamentul (CEE, Euratom, CECO) nr. 260/68 al Consiliului din 29 februarie 1968 de stabilire a conditiilor si a procedurii de aplicare a impozitului stabilit in beneficiul Comunitatilor Europene ( 2 ).
Articolul 4
Numele unui judecator ad-interim se radiaza de pe lista prevazuta la articolul 1 alineatul (1) primul paragraf in caz de deces sau demisie sau in cazul unei decizii de inlaturare din functie in conditiile prevazute la articolul 6 primul si al doilea paragraf din statut.
Un judecator ad-interim al carui nume a fost radiat de pe lista prevazuta la articolul 1 alineatul (1) primul paragraf este inlocuit, potrivit procedurii prevazute in dispozitia respectiva, pentru restul duratei de validitate a listei mentionate.
Articolul 5
Functia unui judecator ad-interim inceteaza prin disparitia cazului de impiedicare a judecatorului pe care il inlocuieste. Cu toate acestea, judecatorul ad-interim continua sa isi exercite functia pana la solutionarea cauzelor care i-au fost incredintate.
Articolul 6
Prezentul regulament intra in vigoare in prima zi a lunii urmatoare datei publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu in toate elementele sale si se aplica direct toate statele membre.
Adoptat la Strasbourg, 25 octombrie 2012.
Pentru Parlamentul European Presedintele Martin SCHULZ
Pentru Consiliu Presedintele A. D. MAVROYIANNIS
>>> Gasiti AICI Jurnalul Uniunii Europene