Procesul de la Inalta Curte din Londra s-a incheiat in favoarea SUA, dupa ce magistratul a decis ca Julian Assange poate fi extradat peste ocean.
In 4 ianuarie, un judecator de district londonez decisese ca Assange, in varsta de 50 de ani, nu trebuie extradat in SUA, deoarece exista riscul sa se sinucida in inchisoare. Sentinta a fost atacata cu apel de catre Statele Unite.
Judecatorul Timothy Holroyde, care a dat verdictul in apel, a afirmat ca Washingtonul a dat asigurari privind conditiile de detentie pentru acuzat.
Logodnica lui Assange, Stella Moris, a anuntat ca echipa de avocati va contesta decizia de extradare "imediat ce va fi posibil".
Assange ar urma sa fie judecat in SUA pentru 18 acuzatii, inclusiv incalcarea unei legi impotriva spionajului si complicitate la accesul ilegal in computere ale guvernului.
Wikileaks a publicat un volum ridicat de dosare militare confidentiale si telegrame diplomatice americane, punand astfel in pericol vieti omenesti, sustine acuzarea.
Assange este cautat de catre Biroul Federal de Investigatii pentru spionaj si furt de proprietate intelectuala a Statelor Unite ale Americii. Wikileaks a publicat 10 milioane de documente secrete, inclusiv 30 de mii de emailuri private ale lui Hillary Clinton, de pe vremea cand aceasta era Secretara de Stat. Scurgerile de informatii au costat-o pe Clinton presedentia Statelor Unite.
In data de 17 ianuarie 2017, Assange a declarat ca se va preda in conditiile ca Chelsea Manning, avertizor de integritate, sa primeasca gratiere din partea lui Barrack Obama. Obama a eliberat-o pe Manning in ultimele ore ale mandatului sau, dar Assange a decis sa ramana la Ambasada.
Assange este de parere ca Facebook dar si alte site-uri de socializare lucreaza pentru guvern(e) pentru a spiona si aduna informatii.