Dimineata zilei de 24 februarie 2022 marcheaza lansarea primului atac armat neprovocat asupra unui teritoriu european, dupa al Doilea Razboi Mondial. Rusia a bombarbat Ucraina si a anuntat ca "nimeni sa nu intervina".
Armata Romaniei a confirmat adineauri ca a activat punctele militare de comanda cu atributii in monitorizarea situatiei si coordonarea fortelor si mijloacelor destinate situatiilor concrete care pot aparea.
Conducerea Ministerului Apararii Nationale a luat toate masurile necesare de reactie, atat cele care revin in mod direct institutiei, precum si cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului national de securitate, conform planurilor de cooperare interinstitutionala, elaborate din timp.
La putin timp dupa inceperea atacului Rusiei asupra Ucrainei, un avion de la vecinii nostri din nord a ajuns in Bacau.
"Astazi, doua aeronave F-16 Fighting Falcon ale Fortelor Aeriene Romane aflate in serviciul de lupta Politie Aeriana sub comanda NATO au decolat, in jurul orei 6.15, pentru clarificarea unei situatii aeriene referitoare la un zbor neautorizat in partea de nord a Romaniei, care se apropia de spatiul aerian national.
Cele doua aeronave militare romane au aplicat cu strictete procedurile nationale si regulile internationale aplicabile in astfel de situatii, procedand la interceptarea si identificarea vizuala a aeronavei care intrase in spatiul aerian romanesc.
Aeronava respectiva, un Suhoi 27 apartinand Fortelor Aeriene Ucrainene, a fost escortata pentru aterizare imediata pe Baza 95 Aeriana Bacau, operatiune incheiata la ora 07.05.
Dupa aterizare, pilotul militar ucrainean s-a pus la dispozitia autoritatilor romane, urmand a fi luate masurile legale care se impun in aceste situatii", anunta Fortele Aeriene Romane.
"Rusii maltratati in Ucraina"
Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat joi dimineata o operatiune militara in estul Ucrainei. Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene "sa depuna armele" si a promis sa contracareze orice interferenta straina in operatiunea rusa in Ucraina. Putin a sustinut ca incearca sa demilitarizeze si sa "de-nazifice" Ucraina.
Liderii europeni, ai SUA, NATO si ONU au reactionat la anuntul presedintelui Federatiei Ruse, cerandu-i sa opreasca "agresiunea militara" impotriva Ucrainei si au condamnat ferm atacul Rusiei.
Presa internationala a relatat despre focuri de arme in apropiere de principalul aeroport din Kiev si explozii in mai multe locuri din Ucraina, intre care si Odesa, port la Marea Neagra.
Ucraina a anuntat inchiderea spatiului sau aerian, iar presedintele Volodimir Zelenski a decretat legea martiala in toate teritoriile tarii.
Razboiul a inceput. Rusia a incalcat legea internationala si a renuntat la orice urma de diplomatie solicitata de UE si NATO.
Armata ucraineana a afirmat joi ca a doborat in estul tarii cinci avioane si un elicopter ale armatei ruse, potrivit AFP. La randul sau, Ministerul rus al Apararii a anuntat, intr-un comunicat de presa preluat de EFE, ca fortele armate ruse au neutralizat apararea aeriana a Ucrainei si au distrus infrastructura bazelor aeriene ucrainene, in cadrul operatiunii militare lansate de Moscova.
Fortele armate rusesti din Crimeea s-au deplasat in Ucraina, iar bombardamentele continua.
Acest videoclip arata mai multi romani aflati in traficul din Ucraina care incearca sa paraseasca tara.
Politia din Ucraina a confirma ca doua sate din Lugansk deja au fost ocupate de rusi, iar ucrainenii s-au refugiat in localitatile invecinate.
Aeroporturile Kyiv Boryspil, Nikolaev, Kramatorsk, Kherson au fost atacate.
pic.twitter.com/IaqFbpayqz
— Ukraine / Україна (@Ukraine)
February 24, 2022
China este singurul stat care pana acum s-a solidarizat cu Rusia. Tara asiatica isi doreste anexarea Taiwan si este posibil sa foloseasca atacarea Ucrainei drept pretext pentru a incepe o actiune similara.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciuca a convocat, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situatiei generate de agresiunea militara rusa din Ucraina. Principalele responsabilitati sunt legate de monitorizarea situatiei si coordonarea masurilor la nivelul structurilor guvernamentale pentru asigurarea functionarii tuturor serviciilor publice. Din acest grup de lucru fac parte ministrul Apararii, Vasile Dincu, Externelor, Bogdan Aurescu, Finantelor, Adrian Caciu, Internelor, Lucian Bode, Energiei, Virgil Popescu, Transporturilor, Sorin Grindeanu, Sanatatii, Alexandru Rafila, Muncii, Marius Budai, Secretarul General al Guvernului, Marian Neacsu, si seful Cancelariei Prim-ministrului, Mircea Abrudean.
Imaginea articolului arata o explozie din Kiev.