Franta ar fi incalcat mai multe prevederi din Tratatul privind Uniunea Europeana (TUE), dupa ce nu a sustinut candidatul roman la sefia Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).
Reuniunea Consiliului Guvernatorilor al AIEA a avut loc marti, iar acestia au decis sa il voteze pe Rafael Grossi in functia de director general. Acesta va avea un mandat de patru ani care incepe la data de 1 ianuarie 2020.
MAE arata ca "in ultima faza a competitiei au participat ambasadorul Cornel Feruta, Directorul General in exercitiu al Agentiei si Rafael Grossi, ambasadorul Argentinei la Viena. S-au inregistrat urmatoarele rezultate: Cornel Feruta (10 voturi) si Rafael Grossi (24 voturi). S-a inregistrat o abtinere".
Franta nu a sustinut candidatul Romaniei pentru aceasta functie, astfel incalcand cel putin trei prevederi din TUE, conform profesorului universitar Radu Carp. Acesta este directorului Scolii Doctorale de Stiinta Politica si este membru titular al Centrului Fundamenta Politica.
Radu Carp arata ca Franta nici macar nu s-a abtinut la vot, ci l-a ales pe candidatul Argentinei, in detrimentul "excelentului diplomat roman Cornel Feruta".

"Unde este obligatia de solidaritate intre statele membre UE in cadrul organizatiilor internationale, obligatie inscrisa in Tratatul privind Uniunea Europeana? Nu cumva s-au incalcat prevederile acestui tratat?", se intreaba retoric profesorul universitar.
Acesta face referire la trei articole pe care Hexagonul le-ar fi "uitat". Conform TUE, exista urmatoarele obligatii prevazute la:
- Art. 24, alin. (2): In cadrul principiilor si al obiectivelor actiunii sale externe, Uniunea desfasoara, defineste si pune in aplicare o politica externa si de securitate comuna intemeiata pe dezvoltarea solidaritatii politice reciproce a statelor membre, pe identificarea chestiunilor de interes general si pe realizarea unui grad din ce in ce mai mare de convergenta a actiunilor statelor membre.
- Art. 32: Statele membre se pun de acord in cadrul Consiliului European si Consiliului in orice chestiune de interes general in domeniul de politica externa si de securitate in vederea definirii unei abordari comune. Inainte de a intreprinde orice actiune pe scena internationala sau de a-si asuma orice angajament care ar putea leza interesele Uniunii, fiecare stat membru consulta celelalte state in cadrul Consiliului European sau al Consiliului. Statele membre asigura, prin convergenta actiunilor lor, ca Uniunea isi poate promova interesele si valorile pe scena internationala. Statele membre sunt solidare intre ele.
- Art. 35: Misiunile diplomatice si consulare ale statelor membre si delegatiile Uniunii in tarile terte si la conferintele internationale, precum si reprezentantii acestora pe langa organizatiile internationale, coopereaza pentru a asigura respectarea si punerea in aplicare a deciziilor care definesc pozitiile si actiunile Uniunii adoptate in temeiul prezentului capitol. Acestea isi aprofundeaza cooperarea prin schimbul de informatii si prin evaluari comune.
E-Juridic a contactat ambasada Frantei in Romania pentru un raspuns si il vom publica aici, daca acesta va fi oferit.
Cornel Feruta a fost numit in fruntea AIEA, in urma unei decizii luate de Consiliul Guvernatorilor al AIEA in luna iulie 2019 pentu ca fostul director general, Yukiya Amano, a decedat. Acum diplomatul roman va fi inlocuit de un argentinian.

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sporul de mobilitate se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat? La societatea noastra este stabilit o suma fixa pentru sporul de mobilitate. In cazul in care salariatul este in concediu medical, in concediu de odihna sau beneficiaza de zile libere platite acest spor va fi calculat proportional cu timpul efectiv lucrat sau se va acorda suma fixa prevazuta in contractul individual de munca? Mentionam ca in contractul individual de munca nu avem prevederi legate de modalitatea de acordare al...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<