Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a suspendat, saptamana trecuta, Hotararea de Guvern nr. 735/2010 privind recalcularea pensiilor militare de stat, ale politistilor si ale functionarilor din penitenciare.
Hotararea este definitiva, iar Guvernul va trebui sa gaseasca bani pentru a acoperi taierile care fusesera prevazute in buget.
Inalta Curte a validat decizia unei instante inferioare de contencios administrativ din Cluj, potrivit careia hotararea de guvern a fost adoptata cu incalcarea legii transparentei decizionale, iar unii dintre pensionarii vizati sunt in imposibilitate de a aduce acte doveditoare pentru recalcularea decisa de Executiv (practic, recalcularea s-a facut in baza unei simulari - ca si cum ei ar fi contribuit la sistemul de pensii, desi nu au facut-o pentru ca legea nu i-a obligat).
Nu exista o cifra oficiala privind economia care s-ar fi facut cu recalcularea pensiilor militarilor si ale politistilor, insa, la aparitia hotararii de guvern, fostul ministru al muncii Mihai Seitan estima ca ar fi vorba de cateva sute de milioane de euro, anual.
Pensiile recalculate ale diplomatilor, parlamentarilor si ale aviatorilor (8.000 de pensii) au adus o economie la buget de aproximativ 100 mil. euro anual, potrivit calculelor ZF.
Potrivit profesorului de drept constitutional Ioan Stanomir, decizia Inaltei Curti nu se refera doar la grupul de foste cadre miliare care au contestat hotararea Guvernului de recalculare a pensiilor, ci la toti pensionarii, intrucat actul Guvernului a fost desfiintat. Practic, este ca si cum el nu ar fi fost emis.
"Este o situatie fara iesire. Hotararile de guvern pot fi atacate in contencios administrativ, iar legile la Curtea Constitutionala. Firesc ar fi ca doar Curtea Constitutionala sa se pronunte in astfel de cazuri. In conditiile de fata este extrem de greu sa faci o reforma a statului", spune Ioan Stanomir.
Practic, ICCJ a respins, la finele saptamanii, recursul formulat de Guvern impotriva Sentintei nr. 338/2010 pronuntata de Curtea de Apel Cluj, in 28 septembrie 2010 care anula hotararea de guvern amintita, in urma plangerii formulate de mai multi fosti militari.
Potrivit acestora, actul este neconstitutional si imoral, ingradind accesul ulterior la justitie al celor care vor dori sa conteste recalcularea pensiilor.
Sursa: Ziarul Financiar
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<