Inalta Curte de Casatie si Justitie a amanat pentru a doua oara pronuntarea in cazul introducerii unui prag de la care conducerea sub influenta drogurilor intra sub incidenta penala, similar celui existent pentru alcool.
Potrivit
Agerpres, Completul de la Instanta suprema trebuia sa se pronunte luni, 11 noiembrie asupra necesitatii introducerii unui prag la consumul de droguri la volan, dupa ce a primit mai multe sesizari de la instante din tara in legatura cu modul in care trebuie interpretata sintagma "persoana care conduce aflata sub influenta unor substante psihoactive".
Potrivit art.336 alin. (2) Cod penal, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani sau cu amenda persoana aflata sub influenta unor substante psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere.
Spre deosebire de infractiunea de la art.336 alin. (l) Cod penal (conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului), in cazul careia imbibatia alcoolica trebuie sa se situeze superior pragului de 0,80 g/l alcool pur in sange, legislatia nu prevede o limita a cantitatii de substante psihoactive ingerate sau vreun efect al acestora, fapta fiind penala indiferent de modalitatea de consum, de cantitatea ingerata sau de efectele acesteia, noteaza Agerpres.
"Daca in cazul infractiunii prevazuta de art. 336 alin.2 din Codul penal, pentru realizarea laturii obiective (elementul material) al infractiunii este suficient sa se constate prezenta in sange ori in urina a substantei psihoactive, indiferent de valoarea acesteia, influenta acesteia asupra capacitatii de a conduce prezumandu-se, raportat la efectul acestor substante asupra sistemului nervos central sau suplimentar ca element esential al laturii obiective trebuie dovedit, prin orice mijloc de proba, influentarea capacitatii de a conduce", este chestiunea de drept supusa spre analiza judecatorilor de la Inalta Curte.
Controversele au aparut dupa ce tot mai multi soferi s-au ales cu dosare penale pentru consum de substante interzise la volan, desi luasera medicamente uzuale sau spray nazal antialergic.
Reclamantii sustin ca simpla prezenta a substantei psihoactive in probele biologice, in cantitati infime, nu inseamna ca afecteaza capacitatea oamenilor de a conduce o masina, astfel ca este nevoie de stabilirea unui prag de la care se poate vorbi de o infractiune, asa cum este la alcool.
News.ro noteaza ca, intr-o adresa trimisa in cursul acestui an Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Asociatia Declic mentioneaza mai multe chestiuni pe care instanta ar trebui sa le aiba in vedere, intre care faptul ca existenta unor substante psihoactive in corpul soferului poate fi rezultatul administrarii unor medicamente paracetamol, ibuprofen (Bioflu, Ibusinus) care pot contine Pseudoefedrina sau Codeina. De asemenea, unele suplimente alimentare cum sunt cele din canepa si uleiul de canabis contin reziduri de Canabis.
„De altfel, aceste medicamente au dat rezultate pozitive la testele rapide efectuate de Politia Rutiera cu consecinta deschiderii unor dosare penale si a incarcarii inutile a sistemului de justitie”, mentioneaza Declic.
“In cazul infractiunii de conducere a unui vehicul sub influenta substantelor psihoactive, prev.la art.336 alin.2 Cod penal, pentru realizarea cerintei esentiale ca inculpatul se se fi aflat sub influenta unor substante psihoactive, este necesara constatarea existentei influntarii efective a capacitatii de a conduce, simpla prezenta a substantei psihoactive in probele biologice fiind insuficienta pentru realizarea elementului material al infractiunii”, este concluzia Declic, care solicita Inaltei Curti admiterea sesizarii.