Legea nr. 58 din 2021 modifica Kurzarbeit-ul romanesc, iar calculul pentru munca flexibila se schimba!
Angajatorii vor avea posibilitatea de a reduce cu pana la 80% timpul de munca al salariatilor (din durata zilnica, saptamanala sau lunara prevazuta in contractul individual de munca). In prezent, timpul de munca poate fi redus doar cu pana la 50%.
Noua lege prevede ca va fi necesar fie acordul organizatiei sindicale indreptatite sa negocieze contractul colectiv de munca la nivel de unitate, fie acordul reprezentantilor salariatilor pentru reducerea timpului de munca.
Cea mai importanta modificarea la Kurzarbet prin Legea nr. 58 din 2021 este legata de calcularea indemnizatiei: daca acum aceasta este de 75% din diferenta dintre salariul brut din contractul de munca si salariul brut aferent programului redus, pe viitor aceasta va fi stabilita la 75% din salariul brut aferent orelor de reducere a programului de lucru (indemnizatie decontabila la stat ulterior platii catre salariat).
Mai mult, angajarile vor fi permise pentru inlocuirea salariatilor care pleaca din companie. Acum sunt interzise pe durata aplicarii programului.
Finalmente, retinem ca vor trebui elaborate norme de aplicare pentru Kurzarbeit-ul romanesc actualizat de Legea nr. 58 din 2021, iar acestea trebuie aprobate prin Hotarare de Guvern.
Daca vreti sa aplicati rapid si usor Kurzarbeit, R&S va ofera
un ghid practic cu absolut toate explicatiile necesare! Folositi-l pentru a evita amenzi de pana la 20.000 de lei!
Absolut toate explicatiile necesare le gasiti in
ghidul "Program de lucru flexibil post pandemie - model Kurzarbeit", un produs de ultima ora al Grupului Rentrop & Straton, realizat de specialistii Rentrop & Straton.