Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Kurzarbeit, modificat de Parlament. Legea a fost deja promulgata

Kurzarbeit, modificat de Parlament. Legea a fost deja promulgata
OUG privind Kurzarbeit a fost modificata de Parlament, iar legea de aprobare a actului emis de Executiv a fost deja promulgata.

PL-x nr. 552/2020 a fost promulgat de seful statului, asadar avem noutati importante cu privire la programul Kurzarbeit. Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgentã a Guvernului nr.132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca aduce o serie de modificari utile.

Forma finala a PL-x nr. 552/2020, asa cum a fost acesta promulgat de presedintele Romaniei, este disponibila la finalul articolului.

Pe langa propunerile Guvernului, Parlamentarii au decis ca angajatorii vor plati indemnizatia aferenta Kurzarbeit. Aceasta va putea fi apoi decontata de la stat. Pentru ca acest lucru sa poata fi posibil este nevoie de o cerere ce trebuie insotita de: copia deciziei privind reducerea timpului de munca, semnata de angajat ca a luat la cunostinta, balanta lunara de verificare, acordul semnat cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor referitor la procentul vizat de reducerea timpului de lucru, lista angajatilor care vor beneficia de indemnizatia Kurzarbeit, precum si o copie a documentelor de plata a salariilor, cu evidentierea platii indemnizatiei.

Atentie! Actele mentionate anterior se depun lunar, pentru luna care a trecut, in format letric sau electronic la AJOFM.

Plata se va face in maximum 5 zile de aprobarea decontarii.

Conform noii legi, indemnizatia Kurzarbeit se va acorda pe perioada starii de alerta/urgenta/asediu, precum si pe o perioada de pana la trei luni de la data incetarii ultimei perioade in care a fost instituita starea; acum, OUG-ul nu merge dincolo de starea de alerta/urgenta/asediu.

Expertii R&S va pun la dispozitie un ghid cu absolut toate explicatiile necesare!

Absolut toate lamuririle necesare le gasiti in ghidul "Program de lucru flexibil post pandemie - model Kurzarbeit", un produs de ultima ora al Grupului Rentrop & Straton, realizat de specialistii Rentrop & Straton. 
 
Ghidul va arata pas cu pas ce aveti de facut si va ajuta astfel sa beneficiati in cel mai scurt timp de avantajele pe care le aduce acest act normativ pentru dvs. si pentru salariatii dvs.



Folositi-l pentru a evita amenzi de pana la 20.000 de lei!

LEGE pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca

lege kurzarbeit

Art. I. – Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132 din 7 august 2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 720 din 10 august 2020, cu modificarile si completarile ulterioare:
1. La articolul 1, alineatele (1) – (5), (9), partea introductiva a alineatului (11) si alineatul (14) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 1. – (1) Prin derogare de la prevederile art. 112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in conditiile legii, in cazul reducerii temporare a timpului de munca, determinate de instituirea starii de urgenta/alerta/asediu, in conditiile legii, pe perioada starii de urgenta/alerta/asediu, precum si pe o perioada de pana la 3 luni de la data incetarii ultimei perioade in care a fost instituita starea de urgenta/alerta/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 50% din durata zilnica, saptamanala sau lunara, prevazuta in contractul individual de munca, cu informarea si consultarea sindicatului, a reprezentantilor salariatilor sau a salariatilor, dupa caz, anterior comunicarii deciziei salariatului. 
(2) Reducerea timpului de munca in conditiile prevazute la alin. (1) se stabileste prin decizia angajatorului, pentru o perioada de cel putin 5 zile lucratoare, lunar, angajatorul avand obligatia de stabilire a programului de munca pentru intreaga luna. Reducerea timpului de munca se aplica si in cazul programului de munca in ture, precum si in cazul programului de munca inegal.
(3) Decizia angajatorului privind reducerea timpului de munca, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile si drepturile salariale aferente se comunica salariatului cu cel putin 5 zile inainte de aplicarea efectiva a masurii.
(4) Pe durata reducerii timpului de munca in conditiile prevazute la alin. (1) salariatii afectati de masura beneficiaza de o indemnizatie de 75% din diferenta dintre salariul de baza brut lunar prevazut in contractul individual de munca si salariul de baza brut lunar aferent orelor de munca efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de munca, in completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.
(5) Indemnizatia prevazuta la alin. (4) este suportata de angajator, din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al acestuia, si se achita la data platii salariului aferent lunii respective, urmand a se deconta, in cel mult 5 zile de la emiterea deciziei prevazuta la art. 1^1 alin. (4), din bugetul asigurarilor pentru somaj dupa indeplinirea de catre angajator a obligatiilor declarative si de plata aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor din perioada pentru care se face solicitarea in conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Procedura de decontare a sumelor se stabileste prin hotarare a Guvernului.
....................................................................................................................

(9) Pe perioada de aplicabilitate a masurii prevazute la alin. (1) sunt interzise angajarea de personal pentru prestarea unor activitati identice ori similare cu cele prestate de catre salariatii al caror timp de munca a fost redus, precum si subcontractarea de activitati desfasurate de salariatii al caror timp de munca a fost redus. Interdictia se raporteaza la nivel de filiala, sucursala sau alte sedii secundare definite de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

...................................................................................................................

(11) Angajatorul poate dispune masura reducerii timpului de munca in conditiile prevazute la alin. (1) si (2), cu respectarea prevederilor art. 41 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si poate solicita decontarea indemnizatiei prevazute la alin. (4) daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

....................................................................................................................

(14) Prin exceptie de la prevederile alin. (10), in cazul angajatorilor care aplica masura de la alin. (1), acordarea de bonusuri, la salariul de baza, pentru structura de management a angajatorului, se efectueaza dupa finalizarea perioadei de aplicare a masurii."

2. Dupa articolul 1 se introduce un nou articol, art. 1^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 1^1. – (1) In vederea decontarii sumelor solicitate potrivit art. 1 alin. (11), angajatorul trebuie sa depuna o cerere insotita de urmatoarele documente:
a) copie a deciziei privind reducerea timpului de munca, semnata de angajat ca a luat la cunostinta;
b) balanta lunara de verificare, pentru perioada prevazuta la art. 1 alin. (11) lit. b);
c) un acord incheiat cu reprezentantii sindicatului din cadrul unitatii sau, in cazul in care nu exista un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, referitor la procentul din numarul de salariati pentru care s-a dispus reducerea timpului de munca;
d) lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de indemnizatia prevazuta la art. 1 alin. (4);
e) copie a documentelor de plata a salariilor, cu evidentierea platii indemnizatiei.

(2) Cererea de decontare si documentele prevazute la alin. (1) se depun de catre angajator, in format electronic sau in format letric, pana la data de 25 a fiecarei luni pentru plata indemnizatiei din luna anterioara, la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, precum si a municipiului Bucuresti, in raza careia isi are sediul social.
(3) In situatia in care cererea este depusa de catre angajator la o data ulterioara celei prevazute la alin. (2), suma aferenta lunii pentru care se face solicitarea se deconteaza in luna urmatoare.
(4) Agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, precum si a municipiului Bucuresti, in urma verificarii documentelor depuse de catre angajator, emit o decizie, in cel mult 5 zile de la depunerea corecta a documentelor, in care se precizeaza ca sunt respectate de catre angajator conditiile prevazute la art. 1 alin. (11)."

3. La articolul 2, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 2. – (1) Prin derogare de la prevederile art. 34 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, perioadele in care persoanele beneficiaza de reducerea timpului de munca si de indemnizatia prevazuta la art. 1 alin. (4) constituie stagiu asimilat in sistemul asigurarilor pentru somaj si se ia in calcul la stabilirea stagiului de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii pentru indemnizatia de somaj acordata potrivit Legii nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare."

4. La articolul 3, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 3. – (1) In cazul reducerii timpului de munca, determinata de situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), pe perioada stabilita potrivit prevederilor art. 1 alin. (1), profesionistii, astfel cum sunt reglementati de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, precum si persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, republicata, cu modificarile ulterioare, beneficiaza, la cerere, in baza declaratiei pe propria raspundere, de o indemnizatie lunara de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea nr. 6/2020 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020, cu modificarile si completarile ulterioare."

5. La articolul 6, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Suma prevazuta la alin. (1) se acorda, in ordinea depunerii solicitarilor, pana la 31 decembrie 2020, din bugetul asigurarilor de somaj, prin ANOFM, in limita fondurilor alocate cu aceasta destinatie, angajatorilor, pentru angajatii care au lucrat in regim de telemunca in perioada starii de urgenta sau a starii de alerta pentru cel putin 15 zile lucratoare."

Art. II. – In termen de 30 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Hotararea Guvernului nr. 719/2020 pentru aprobarea procedurii de decontare si de plata a sumelor acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 794 din 31 august 2020, se modifica in mod corespunzator.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 09 Decembrie 2020
Votati articolul "Kurzarbeit, modificat de Parlament. Legea a fost deja promulgata":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016