In primul rand, angajatorii au posibilitatea de a reduce timpul de munca al salariatilor cu maximum 50% din durata prevazuta in contractul individual de munca (CIM). Asadar, daca lucrezi cu norma de 8 ore, firma/institutia poate sa te treaca la 4 ore. Sunt, insa, necesari cativa pasi importanti pentru ca acest lucru sa se intample.
Conform
ghidului Program de lucru flexibil post-pandemie: model Kurzarbeit, sindicatul trebuie informat si consultat inainte de aplicarea acestei masuri. Daca nu exista, se discuta cu reprezentantul salariatilor sau se face informare individuala.
Angajatii pot avea timpul de munca redus pentru cel mult 5
zile lucratoare consecutive si se aplica atat celor care lucreaza in ture, cat si celor cu timp de munca inegal, conform OUG nr. 132/2020.
Firmele/institutiile/regiile care aplica Kurzarbeit au obligatia de a stabili programul de munca pentru intreaga luna si trebuie sa informeze salariatii cu privire la modificari.
Cat timp este activa masura reducerii timpului de munca, salariatii primesc o indemnizatie de 75% din diferenta dintre salariul de baza brut din CIM si salariul de baza brut cuvenit pentru orele de munca realizate efectiv. Suma calculata este platita de angajator si va fi decontata de stat prin bugetul alocat pentru asigurarile de somaj, dupa ce se indeplinesc obligatiile declarative.
Atentie! Daca suma platita angajatului nu este recuperata de la stat, aceasta nu poate fi luata de la angajat!
Cat timp se aplica Kurzarbeit, angajatorul nu poate aduce nicio un alt lucrator nou care sa presteze servicii similare sau identice cu cele ale angajatului caruia i s-a redus timpul de lucru. In plus, nu pot fi dispuse concedieri colective.
Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca firmele/institutiile/regiile pentru a beneficia de prevederile acestui program si care este suma maxima ce poate fi incasata sunt disponibile
AICI!
In al doilea rand, salariatii care vor lucra in regim de telemunca vor fi utili angajatorilor. Acestia vor putea incasa 2.500 de lei pentru fiecare telesalariat, astfel incat sa se achizitioneze bunuri si servicii IT necesare bunei desfasurari a activitatii. Banii se acorda pana la 31 decembrie 2020. Modalitatea de acordare este explicata
AICI!
In al treilea rand, pana la 31 decembrie 2020 se asigura o plata lunara firmelor/regiilor/institutiilor de 2.253 lei brut pentru fiecare om angajat pe perioada determinata de maximum trei luni. Guvernul va achita 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate. Suma se deconteaza in maximum 10 zile. Trebuie depusa o cerere in acest sens!
In al patrulea rand, se acorda bani si pentru activitatea zilierilor! Asadar, 35% din remuneratia cuvenita pentru o zi de munca va fi achitata de Guvern. Suma se acorda de catre angajatorul respectiv din bugetul propriu, urmand a fi decontata la cerere.
In al cincilea rand, avem si sanctiuni! Acestea pot ajunge pana la maximum 200.000 de lei, iar ministrul Muncii a anuntat ca vor fi efectuate controale amanuntite la toti beneficiarii!
Art. 8 din OUG 132/2020 spune ca "primirea la munca sau prestarea oricarui alt tip de munca, inclusiv in regim de telemunca sau munca la domiciliu in interesul angajatorului a unuia sau a mai multor salariati in afara programului de lucru stabilit in conformitate cu art. 1, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata"!
Finalmente, expertii Rentrop&Straton au analizat in detaliu programul si au intocmit
ghidul Program de lucru flexibil post-pandemie: model Kurzarbeit! Pe langa explicarea tuturor procedurilor si oferirea formularilor editabile necesare, se pun la dispozitie explicatii suplimentare cu privire la probleme care pot aparea in aplicarea OUG nr. 132/2020.
Spre exemplu, puteti afla
raspunsuri la urmatoarele
probleme: