Hotararea nr. 18 din data de 17.11.2011
Art. 1. (1) Aproba Statutul auditorilor de justitie
(2) Decide elaborarea de proceduri care sa reglementeze: situatiile si conditiile in care poate fi restrictionata folosirea conturilor profesionale ale auditorilor de justitie in alte scopuri decat cele pentru care au fost create; conditiile de utilizare a user name-urilor si parolelor; securitatea retelei Intranet si a web-site-ului INM, inclusiv prin instalarea de sisteme de protectie tip firewall; inventarierea tuturor tipurilor de procesari electronice; raspunderea auditorilor de justitie pentru prejudiciile cauzate prin folosirea necorespunzatoare a conturilor de e-mail si dreptul de regres al INM pana la concurenta sumei achitate cu titlu de prejudiciu.
(3) Hotararea se va transmite Consiliului Superior al Magistraturii.
Art. 2. (1) Decide completarea Programului de stagiu al auditorilor de justitie din anul II din cadrul Programului de formare profesionala initiala aprobat pentru anul 2011-2012, in sensul ca:
a) in contextul unei saptamani obisnuite, cu 5
zile lucratoare, auditorii de justitie vor efectua un numar de minim 40 de ore saptamanale de activitate in cadrul instantelor si parchetelor la care au fost repartizati;
b) tutorii de practica sunt obligati sa transmita INM, odata cu fisa de plata, la sfarsitul fiecarei luni, un raport privind activitatea desfasurata de fiecare dintre auditorii de justitie aflati in stagiu, precum si numarul de ore de activitate efectuate saptamanal.
(2) Hotararea se va transmite Consiliului Superior al Magistraturii.
Art. 3. (1) Aproba componenta comisiilor de selectie a candidatilor pentru posturile de formatori de formare initiala cu norma partiala, scoase la concurs potrivit Hotararii Consiliului Stiintific nr. 16 din 27 septembrie 2011.
(2) Decide ca, atat la sustinerea interviurilor, cat si a seminariilor demonstrative, la invitatia titularului de disciplina, pot participa si alti formatori din cadrul catedrei pentru care au fost scoase locuri la concurs.
(3) Decide ca toate candidaturile transmise INM dupa termenul-limita indicat in anuntul de declansare a procedurii de recrutare, respectiv 15 noiembrie 2011, vor fi privite ca tardive si, prin urmare, nu vor fi luate in considerare.
(4) Aproba, de principiu, posibilitatea suplimentarii numarului de locuri de formatori de formare initiala cu norma partiala scoase la concurs la disciplina CEDO.
Art. 4. (1) Decide transmiterea catre toti formatorii de formare initiala a solicitarii de a comunica CVuri actualizate, din care sa rezulte specializarea actuala.
(2) Decide continuarea monitorizarii, la nivelul Departamentului de formare initiala a respectarii orarului de catre formatori si elaborarea unor rapoarte lunare cu privire la aspectele constatate, rapoarte care vor fi comunicate titularilor de disciplina si membrilor Consiliului Stiintific, pentru adoptarea de masuri corespunzatoare.
(3) Amana discutarea Listei coordonatorilor de practica si Listei formatorilor de formare initiala pentru anul de invatamant 2011-2012.
Art. 5. Referitor la memoriul formulat de dl. Ilie VELA, auditor de justitie in anul II, decide transmiterea unui raspuns in sensul celor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) din prezenta hotarare.
Art. 6. Amana pentru sedinta urmatoare discutarea propunerii privind modificarea Planului de invatamant al auditorilor de justitie din anul I, in sensul acordarii de calificative, si nu de note la limbile straine.
Art. 7. Amana pentru sedinta urmatoare discutarea Programului de formare continua si a Programului de formare continua descentralizata a magistratilor pentru anul 2012.
Art. 8. (1) Aproba completarea Programului de formare continua a magistratilor aprobat pentru anul 2011 cu Conferinta cu tema „Implicatiile Noului Cod civil in materie fiscala” (Bucuresti, 12 decembrie 2011), organizata de INM in parteneriat cu camera Consultantilor Fiscali din Romania.
(2) Hotararea se va transmite Consiliului Superior al Magistraturii.
Art. 9. (1) Decide ca procedura supunerii spre aprobare Consiliului Stiintific a folosirii exceptionale a unor specialisti care nu au calitate de formatori INM nu este aplicabila in cazul seminariilor organizate de alte institutii de formare, in parteneriat cu INM, dar la care contributia INM se rezuma la furnizarea listei de participanti.
(2) Toti specialistii a caror utilizare exceptionala este solicitata vor fi informati cu privire la modul in care se solicita utilizarea (cu plata sau fara plata) si consecintele acesteia sub aspectul posibilitatii de a deveni formator INM.
Art. 10. (1) Aproba folosirea in mod exceptional, fara plata, a doamnei judecator Monica NICULESCU (Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VIII-a de contencios administrativ si fiscal) la seminariile organizate in cadrul Programului de formare continua derulat de INM in parteneriat cu Societatea Academica Romana (SAR) si Agentia Nationala de Integritate (ANI).
(2) Hotararea se va transmite Consiliului Superior al Magistraturii.
Art. 11. (1) Aproba folosirea in mod exceptional, fara plata, pentru seminarul cu tema „Rolul judecatorului national in aplicarea dispozitiilor referitoare la mandatul european de arestare” (Bucuresti, 17-18 noiembrie 2011) a domnului procuror Michel SENTHILLE, precum si suportarea de catre INM a cheltuielilor de cazare si masa aferente participarii la seminar.
(2) Hotararea se va transmite Consiliului Superior al Magistraturii.
Art. 12. (1) Aproba folosirea in mod exceptional, fara plata, pentru seminarul cu tema „Libertatea presei si magistratii. Articolul 10 din CEDO” (Bucuresti, 24-25 noiembrie 2011) a doamnei judecator Marie MONGIN-HEUZE, Vice-presedintele Sectiei 17 a Tribunalului de mare instanta din Paris, precum si suportarea de catre INM a cheltuielilor de cazare si masa aferente participarii la seminar.
(2) Hotararea se va transmite Consiliului Superior al Magistraturii.
Art. 13. (1) Aproba folosirea in mod exceptional, fara plata, a doamnei Elena DINU (procuror, Eurojust), a domnului Valentin GATEJEL (specialist Europol) si a domnului Mikael LINDSTROM (specialist Europol) la seminariile din domeniul Criminalitatii informatice, ce urmeaza a fi organizate de INM in colaborare cu Europol, Eurojust si Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie (Cluj, 21-22 noiembrie 211; Brasov, 24-25 noiembrie 2011; Bucuresti, 28-29 noiembrie 2011), precum si suportarea de catre INM a cheltuielilor aferente participarii la seminarii a specialistilor propusi (cazare, masa si transport intern).
(2) Hotararea se va transmite Consiliului Superior al Magistraturii.
Art. 14. (1) Aproba folosirea in mod exceptional, fara plata, pentru seminarul cu tema „Criminalitate informatica” (Bucuresti, 8-9 decembrie 2011), a domnilor: Teodor CIMPOESU (Managing Director Romania&Bulgaria – Kaspersky Lab.), Stefan TĂNASE (Senior Security Researcher, Glabal Research and Analisys Team Kaspersky), Maxim DOBRINOIU (Lector universitar dr. STS/Universitatea Nicolae Titulescu), Bogdan BADIU (specialist al Inspectoratului General al Politiei Romane, Directia de Combatere a Crimei Organizate), Dan FILIP (specialist al Inspectoratului General al Politiei Romane, Directia de Combatere a Crimei Organizate) si Silviu CRISAN (specialist al Inspectoratului General al Politiei Romane, Directia de Combatere a Crimei Organizate).
(2) Hotararea se va transmite Consiliului Superior al Magistraturii.
Art. 15. Amana pentru sedinta urmatoare discutarea propunerilor privind Statutul personalului de instruire al Institutului National al Magistraturii.
Art. 16. (1) Aproba in parte propunerile de modificare a Regulamentului privind concursul de admitere si examenul de absolvire a INM, in sensul introducerii unui capitol nou, referitor la admiterea in magistratura in conditiile art. 33 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, corelativ cu abrogarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea concursului de admitere in magistratura, precum si procedura de numire in functiile de judecator si procuror, fara concurs.
(2) Amana pentru sedinta urmatoare discutarea propunerilor privind modificarea Regulamentului privind concursul de admitere si examenul de absolvire a INM, sub aspectul modificarii ponderii probelor de concurs.
(3) Hotararea se va transmite Consiliului Superior al Magistraturii.
Art. 17. (1) Aproba modificarea Statutului de functii si de personal al INM prin transformarea posturilor urmatorilor functionari publici din cadrul Departamentului economico-administrativ:
a) D-na Florentina DAVID, promovata in functia de consilier grad profesional principal, clasa I;
b) D-na Silvia Ileana DODOC, promovata in functia de expert grad profesional principal, clasa I;
c) D-na Mariana DINU, promovata in functia de expert grad profesional principal, clasa I.
(2) Hotararea se va transmite Consiliului Superior al Magistraturii.
Art. 18. Aproba Procedura privind alegerea reprezentantilor coordonatorilor de practica in Consiliul Pedagogic
Art. 19. Amana pentru sedinta urmatoare discutarea propunerilor privind modificarea dispozitiilor art. 8 din Regulamentul Institutului National al Magistraturii, aprobat prin Hotararea Plenului CSM nr. 127/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 20. (1) Aproba de principiu participarea INM ca membru fondator al Asociatiei „Institutul Roman de Informatii Juridice” (RoL).
(2) Membrii fondatori ai Asociatiei vor clarifica, in cadrul unei intalniri organizate in acest scop, continutul pe articole al actului constituitiv al Asociatiei, concluziile intalnirii urmand a fi supuse spre aprobare Consiliului Stiintific.
(3) Hotararea se va transmite Consiliului Superior al Magistraturii.
Judecator dr. Octavia SPINEANU-MATEI
Director